12 Temmuz 2024 07:31

Evrensel'in manşeti | Öğütüm sistemi

1.2 milyon çocuktan sadece 210 bini 'nitelikli okullara' gidebilecek; 1 milyon çocuk ise imam hatip veya meslek lisesine gitmek zorunda kalacak.

Fotoğraf: MEB

Paylaş

Liseye giriş sınavı çağındaki 1.2 milyon çocuktan sadece 210 bini, Bakanlığın ‘nitelikli okul’ olarak kategorize ettiği okullara gidebilecek. 1 milyon çocuğun önündeki seçenekse, az sayıdaki Anadolu lisesi dışında mecburen imam hatip ya da meslek lisesine gitmek yahut okuldan tamamen kopmak.

SINAVI SADECE 210 BİN ÇOCUK GEÇECEK

Eğitim sistemi, acımasız eleme çarkıyla ‘öğütüm’ sistemi haline geldi. 8. sınıfı bitiren öğrenciler için eleme Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavı ile başlıyor. Bu yıl 1 milyon 250 bin öğrenciden, 1 milyon 38 bini sınava girerken, sınava girenlerin sadece 210 bini “nitelikli okullara” kayıt olabilecek.

YOKSUL MAHALLELERİN OKULLARI

Sınava girmeyen, giren ama kazanamayan 1 milyon öğrencinin ise adrese dayalı kayıtla, Anadolu lisesi, imam hatip ya da meslek lisesine otomatik kaydı yapılacak. Yoksulların çocukları, mahallelerindeki “niteliksiz” okullara mecbur bırakılırken, parası olanlar kapağı özel liseye atacak.

‘NİTELİKSİZ’ OKUL, ‘NİTELİKLİ’ İŞ GÜCÜ

MEB’in niteliksiz saydığı okullarda okuyan yüz binlerce öğrenci ise MESEM’lere yönlendiriliyor, sermayeye nitelikli iş gücü olarak yetiştiriliyor. Örgün eğitimin dışında kalan ya da okulu bırakmak zorunda kalan öğrenci sayısı ise her geçen yıl artıyor. Geçtiğimiz yıl bu rakam 270 bini buldu.

TERCİH EDİLMİYOR AMA TEŞVİK EDİLİYOR

İMAM hatipler ve mesleki teknik okullar ise öğrenciler tarafından tercih edilmemesine rağmen iktidar tarafından teşvik ediliyor. 2019-2024 arasında okul sayısı bakımından en fazla artış yüzde 142 ile Anadolu imam hatip liselerinde ve yüzde 344 ile Anadolu meslek programlarında oldu.

  • İmam hatiplerde okul başına düşen öğrenci sayısı: 228
  • Anadolu liselerinde okul başına düşen öğrenci sayısı: 540
  • Sosyal bilimler lisesinde okul başına düşen öğrenci sayısı: 356
  • Fen liselerinde okul başına öğrenci düşen sayısı: 444

ŞİMŞEK'E GÖRE EĞİTİMDE İYİLEŞME MUAZZAM

TÜSİAD toplantısında patronlara seslenen Maliye Bakanı Şimşek, “Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı skorlarında 20 yılda muazzam iyileşme olduğunu” iddia etti. Türkiye, 2003’ten bu yana okuma alanında OECD ortalamasının altında, matematikte 37 ülke arasında 33’üncü. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sendikadan istifa edip tekrar üye olmak isteyen işçilere dair AYM kararı - Dr. Murat Özveri | Adaletin İş Yüzü

SONRAKİ HABER

Sur'da iki kafeye saldırı: Bunlar tesadüf değil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa