12 Temmuz 2024 07:52
Son Güncellenme Tarihi: 12 Temmuz 2024 17:41

Sur'da iki kafeye saldırı: Bunlar tesadüf değil

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde, Karga Kafe ve Hewş Kafe'ye ses bombalı ve silahlı saldırı düzenlendi. Kafe sahiplerinin müşterilerinin "giyim-kuşamı" üzerinden tehdit edildiği öğrenildi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Dilan TEMİZ
Diyarbakır

Diyarbakır’ın tarihi Sur ilçesinde 2 kafeye ses bombalı ve silahlı saldırı düzenlendi. Saldırıların hedefinde olan kafelerden biri katledilen eski Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin eşi ve CHP Milletvekili Türkan Elçi'ye ait Karga Kafe iken biri ise bitişiğindeki Hewş Kafe. Saldırıda yaralanan kimse olmazken, polis olayla ilgili soruşturma başlattı.

Saldırı gerçekleştirilen kafelerin daha önce tehdit edildiği ortaya çıktı. Kafe sahipleri daha önce çoğu kez kafeye gelen müşterilerin giyim ve kuşamı üzerinden tehdit edildiklerini söyledi. Tehdit edenlerin  “Buraya dekolteli kadınlar geliyor. Biz burada böyle şeyler istemiyoruz, gereğini yaparız” dedikleri öğrenildi.

Gerçekleşen saldırıya dair konuştuklarımız tedirginliklerini dile getirirken, önceki saldırılardan bağımsız olmadığını söylüyor.

Kafeye gelenlerden konuştuğumuz Burcu isimli yurttaş, mevcut saldırının seçim sonrası kentte oluşan atmosferden kaynaklı olduğunu düşünüyor. Burcu, “Bir süredir kentte çeşitli gerici saldırılar oluyor. Önce dans grubu sonra havuz olayı. Bunların hepsi tesadüf değil şimdi de Sur’da çeşitli etkinlikler düzenleyen tek kafeden biri. Buraya gelirken bazen tedirgin oluyoruz ancak geri adım atmayacağımızı da bilsinler. Bunlar gözdağı için yapılan şeyler, bu kenti gericilere teslim etmeyeceğiz” diye konuştu.

"KİM NEDEN DESTEK VERİYOR?"

Konuştuklarımızdan Akif ise, “Olay henüz soruşturuluyor ancak ardından ne çıkacağı belli. Bir süredir Diyarbakır üzerinden bir şey yaratılmaya çalışılıyor. Bu olaylara da müdahale olmuyor. Bunlara kim neden destek veriyor sormak lazım” dedi.

NAHİT EREN: ORGANİZE BİR SALDIRI AMACI GÜDÜLÜYOR

Saldırıları değerlendiren Diyarbakır Barosu Başkanı Av. Nahit Eren, kentte daha önce bu saldırıların yaşanmadığını belirtti. Eren, “İsrail’in protesto gerekçeleriyle başlayan ama artık bundan öte bir noktaya geldi kısa süre içerisinde yaşananlar. Kafelere son saldırı itibariyle yaşananlar, birlikte yaşama kültürüne yapılan bir saldırı. Daha önce de gerek müşteri gerek, gerek çalınan müzikler gibi gerekçelerle tehdit edilmişler. İnsanların yaşam alanlarına ya da insanların yaşam kültürüne yönelik saldırı. Bu anlamda bunlar çok basit görülecek, sıradan olaylar değil. Organize bir saldırı amacı güdülüyor burada” diye konuştu.

"ETKİN BİR SORUŞTURMA YÜRÜTÜLMELİ"

Yakın zamanda kentteki emek ve demokrasi güçleri olarak bu tehlikeye işaret ettiklerini ve yetkilileri gerekli tedbir ve önlem almaya davet ettiklerini söyleyen Eren, olayın takipçisi olduklarını belirterek şöyle konuştu: “İş yeri sahipleri dün gece itibariyle şahısları tespit etti. Daha önce Temmuz’da da saldırganların iş yerine gelip tehdit edildiklerini beyan ettiler. Soruşturma yürüyor, şahısların bir kısmı yüzünü kapatmış. Bu saldırılara karşı durmaya davet ediyoruz. Yetkililerin de gerçekten etkin bir soruşturma yürütmesi gerekir. Bu tür saldırılarda gözaltına alınıp ifadesi alındıktan sonra bırakılanlar oluyor. Cezasızlık da bu saldırılar sebebiyet veren bir faktör bu anlamda yargı da bu ağır saldırılara karşı gerekli hukuki süreci yürütmeli.”

SALDIRILAR ARTIYOR

  • 9 Haziran’da bir parkta etkinlik düzenleyen Swing Amed Dans Grubu gerici güçlerin hedefi olarak, 50 kişilik bir grup tarafından saldırıya uğradı. Dans grubunun saldırıya uğradığı parkta ertesi gün HÜDA-PAR etkinlik düzenledi.
  • 22 Haziran’da bir grup Kayapınar ilçesinde bulunan Starbucks ve Sur ilçesinde bulunan Burger King şubelerine saldırdı. Saldırı esnasında polis ve bekçiler saldırıya müdahale etmedi. Tepkiler üzerine 16 kişi gözaltına alındı, 16 kişinin tamamı aynı gün serbest bırakıldı.
  • 28 Haziran’da Kayapınar ilçesinde bulunan bir sitede, bir grup erkek site havuza giren kadınları engelledi. Havuzun giriş kapısını kapatarak, “Sizin ağababalarınızı öldürmüşüz daha mezarları belli değil” diyerek tehditte bulundu.
ÖNCEKİ HABER

Evrensel'in manşeti | Öğütüm sistemi

SONRAKİ HABER

Akdeniz'de 4.0 büyüklüğünde deprem meydana geldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...