12 Temmuz 2024 09:43

9. Yargı Paketi TBMM Adalet Komisyonunda kabul edildi

Muhalefetin ve demokratik kitle örgütlerinin tepki gösterdiği 9. Yargı Paketi, Adalet Komisyonunda kabul edildi.

Fotoğraf: Volkan Furuncu/AA

Paylaş

Kamuoyunda '9. Yargı Paketi' olarak bilinen 39 maddelik ‘Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Adalet Komisyonu’nda kabul edildi. Buna göre; ‘kadının soyadı’ düzenlemesinde yapılan değişiklik ile Anayasa Mahkemesi (AYM) kararına rağmen kadınlar evlendikten sonra bekarlık soyadlarını tek başına kullanamayacak.

Kamuoyunda '9. Yargı Paketi' olarak bilinen biri geçici madde olmak üzere 39 maddelik ‘Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Adalet Komisyonu’nda 20.5 saatlik görüşmenin ardından kabul edildi.

Buna göre; Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından iptal edilen Türk Medeni Kanunu’nun 187’nci maddesi şöyle düzenlendi: “Kadın, evlenmekle kocasının soyadını alır. Kadın evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus dairesine yapacağı yazılı başvuruyla kocasının soyadı önünde önceki soyadını da kullanabilir. Kadının soyadı, kendi soyadı ile önceki kocasının soyadından oluşuyorsa kadın bu soyadlarından sadece birisini evleneceği kocasının önünde kullanabilir.”

Böylece AYM kararına rağmen kadınlar, evlendikten sonra bekarlık soyadlarını tek başına kullanamayacak.

Koca, anne veya çocuk soybağının reddi davasını açarak babalık karinesini çürütebilecek. Bu dava, dava açma hakkına sahip diğer kişilere karşı açılacak.

Soruşturulması ve kovuşturulması şikayete bağlı olan suç hakkında yetkili kimse altı ay içinde şikayette bulunmadığı takdirde soruşturma ve kovuşturma yapılamayacak.

Düzenlemeyle soruşturulması ve kovuşturulması şikayete bağlı olan hakaret suçu bakımından şikayet süresi fiilin gerçekleştiği tarihten itibaren iki yılı geçemeyecek.

Sosyal medya üzerinden gerçekleştirilen hakaret suçu, uzlaştırma kapsamından çıkartılarak ön ödeme kapsamına alınacak.

Arabuluculuk eğitimini tamamlayan ve mesleğinde 20 yıl kıdeme sahip olanlar yazılı sınava girmeden arabuluculuk siciline kaydolabilecek.

Düzenlemeyle Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) kayyum olarak atanması 5 yıl daha uzatılacak.

‘KADININ SOYADI’ DÜZENLEMESİNE İLİŞKİN AÇIKLAMA: DEĞİŞİKLİĞE GİTME İHTİMALİ ÇOK YÜKSEK.

Adalet Komisyonu Başkanı AKP’li Cüneyt Yüksel ‘kadının soyadı’ düzenlemesine ilişkin açıklama yaparak “Değişikliğe gitme ihtimali çok yüksek. Genel Kurul’a kadar bu konu değerlendirilecek” dedi.

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı AKP İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel, kamuoyunda 9. Yargı Paketi olarak bilinen ‘Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin kadının evlenince eşinin soyadını alması hakkındaki 15. maddesine ilişkin, “Grubumuz, 15. maddeyi görüşüyor. Kurullardan görüş alınıp, etki analizi yapılacak. Değişikliğe gitme ihtimali çok yüksek. Genel Kurul’a kadar bu konu değerlendirilecek” açıklamasını yaptı. Yüksel, 15. maddenin görüşmeleri esnasında AKPGrubu’nun madde üzerine görüşmelerine devam ettiğini açıkladı.Yüksel, “Grubumuz, 15. maddeyi görüşüyor. Kurullardan görüş alınıp, etki analizi yapılacak. Değişikliğe gitme ihtimali çok yüksek. Genel Kurul’a kadar bu konu değerlendirilecek” diye konuştu. (ANKA)

ÖNCEKİ HABER

İsveç ve Finlandiya liderleri aynı uçakla, Erdoğan 5 uçakla NATO'ya gitti

SONRAKİ HABER

Kadın işçinin baskı makinesine sıkışan eli koptu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...