12 Temmuz 2024 10:23

Bloomberg: Türkiye, F-16 anlaşmasını yenilemek istiyor

Bloomberg'in kulis haberine göre Türkiye, ABD ile 23 milyar dolarlık F-16 anlaşmasından çekiliyor. Ankara bazı parçaları yerel olarak üretmek için offset anlaşması arayacak.

Fotoğraf: TSK

Paylaş

Türkiye'nin F-16 savaş uçağı filosunu modernize etmek içİn ABD ile planladığı 23 milyar dolarlık anlaşmadan geri çekileceği iddia edildi. Bloomberg'in kulis haberine göre Ankara, sözleşmeyi küçülterek bazı savaş uçağı parçalarını yerel olarak üretmek için bir offset anlaşması arayacak.

F-35 programından çıkarılan Türkiye, Ekim 2021'de 40 adet F-16 ve mevcut savaş uçakları için yaklaşık 80 modernizasyon kiti satın alma talebinde bulunmuştu. Zaman zaman dış politikada Türkiye'nin önüne çıkan F-16 tartışmaları son olarak İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği sürecinde gündeme gelmişti. AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya üyelik başvurularının karşısında "veto kartı"nı öne sürmüş ancak daha sonra F-16'lar konusunda bir pazarlık süreci başlamıştı. ABD, Türkiye'nin İsveç'in ittifaka üyeliğini onaylamasının ardından bu yılın başlarında satışı onayladı.

Ancak planlamadan haberdar olan ve adlarının açıklanmaması kaydıyla konuşan yetkililere göre, Türkiye şimdi ülkedeki harcama kesintileri nedeniyle daha az sayıda modernizasyon kiti ve mühimmat almaya çalışıyor. Bloomberg haberinde Türkiye'nin savunma ve dışişleri bakanlıklarının sürece ilişki yorum yapmayı reddettğini de yazdı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Bahçelievler'de 6 katlı bina, yan duvarından düşen tuğla parçaları nedeniyle tahliye edildi

SONRAKİ HABER

Nepal'de otobüsler nehre yuvarlandı: 62 kişi kayboldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...