12 Temmuz 2024 14:40

Kaçak villa davasında mahkeme bilirkişisi tehdit edildi

Tavuk kümeslerini güçlendirme ruhsatı ile lüks villa yapımına ilişkin rapor düzenleyen Şehir Plancısı Harun Veis Metin, AKP'li Başkan adayı Bilal Kırkpınar tarafından tehdit edildiğini iddia etti.

Fotoğraf: Ramis Sağlam/Evrensel

 

Paylaş

Ramis SAĞLAM
İzmir

İzmir Kemalpaşa Belediyesi tarafından Kırkpınarlar Süt Ürünleri Gıda Şirketine verilen tavuk kümeslerini güçlendirme ruhsatı dayanak gösterilerek yapılan lüks villalara ilişkin bilirkişi raporunu düzenleyen Şehir Plancısı Harun Veis Metin, düzenlediği rapordan dolayı tehdit edildiğini iddia ederek savcılığa başvurdu.

Kemalpaşa Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen, Kemalpaşa’da yaşayan vatandaşlardan Ali Aydın’ın açtığı davada bilirkişi olarak atanan Metin, bilirkişi raporunu 14 Ekim 2023 tarihinde Mahkemeye sundu. Bilirkişi raporunda iddiaları inceleyen Metin, Kemalpaşa Örnekköy Mahallesi 148 ada 119 parselde tavuk kümeslerinin ruhsatsız olarak villalara dönüştürüldüğünü ve yalan belgelerle imar barış belgesi oluşturulduğunu, cins değişikliği ile 90 adet villa tapusu elde edildiği ve bu parselin büyük ova tarım alanı olduğunu raporuna yansıtmıştı.

USULSÜZLÜKLER RAPORA YANSIDI

Gazetemiz gelişmeleri 21 Şubat 2024 tarihinde, “Tavuk kümeslerinin yerine yapılan lüks villaların ruhsatı iptal edildi” başlığıyla kamuoyuna duyurmuştu. Mahkemenin atadığı bilirkişinin raporuna yine gazetemizde 25 Mayıs 2024 tarihinde, “Tavuk Kümeslerini güçlendirme adı altında kaçak villa” başlığıyla yayınlanan haberde detaylı bir şekilde yer verilmişti.

Soruşturma konusu usulsüzlükleri raporuna yansıtan Metin, Savcılığa verdiği ifadesinde gerek raporu hazırlarken gerekse raporu savcılığa teslim ettikten sonra Hatip Kırkpınar ve 2024 Yerel seçimlerinde AKP Bayraklı Belediye Başkan Adayı olan Bilal Kırkpınar tarafından kendisine yapılan baskıları dikkate almadığını söyledi.

Olayın kamuoyunda duyulmasının ardından CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, tavuk çiftliğindeki usulsüzlüklerle ilgili 21 Mart 2024 tarihinde basın açıklaması yaptı. Polat’ın açıklamasından sonra kendisine yönelen tehditlerin arttığı iddia edildi.

MİMARIN ÖLÜMÜ ŞÜPHELİ Mİ?

Şehir Plancısı Bilirkişi Metin, savcılıkta verdiği ifadede “şaibeli ölüm” iddiasında da bulundu. Metin, “Parseldeki imalatları yapan mimar Kerem Güney Avcı’nın “şüpheli” bir şekilde vefat ettiğini ileri sürdü.

Metin, mimarın ölümünden sonra soruşturma dosyasında adı geçen Bilal Kırkpınar’ın, cep telefonundaki watsap uygulamasından kendisini arayarak, “Kendisine siyasi kimliğinden dolayı operasyon çektiğimi söyledi” dedi. Metin, “Kırkpınar tehdit telefonunda, temsil ettiği siyasi partiye de operasyon çektiğimi ve şahsımın PKK’li olduğumu belirtip yakında tutuklanacağım tehdidinde bulundu” iddialarını dile getirdi.

Yine Bilal Kırkpınar’ın, telefon görüşmesinde kendisine İzmir İl Emniyet Müdüründen ve AKP İzmir Gençlik Kolları Başkanı olan Recep Tayip Taslan'dan öğrendiği hususları barındıran tehditleri sürdürdüğünü iddia etti. Metin, Bilal Kırkpınar’ın telefonda "Seni bitireceğiz, seni bu bilirkişilikten aldıracağız, sen PKK’lısın, seni tutuklattıracağız”, “Sen gözlem altındasın" diyerek tehditlerde bulunduğu iddialarını sürdürdü.

"SUÇLAMALARI KABUL ETMİYORUM"

İfadesinde kamu adına görevlendirildiği soruşturma dosyasına tanzim ettiği bilirkişi raporundan dolayı, Hatip ve Bilal Kırkpınar’lar tarafından tehdit edildiğini, can güvenliğinin bulunmadığını belirten Metin, şahıslardan şikâyetçi ve davacı olduğunu ve koruma kararlarından yararlanmak istediğini belirterek, üzerine atılı suçlama olması durumunda da kabul etmediğini ifade etti.

5 KURUŞLUK DAVA AÇTI

Kemalpaşa’da yaşayan Ali Aydın’ın, “Kaçak Villalarla” ilgili Bilal Kırkpınar’a şantaj yaptığı iddiasıyla açılan davada beraat etmesini ardından Aydın, Kırkpınar hakkında 0,05 kuruşluk manevi tazminat davası açtı.

Yargılama aşamasında Bilal Kırkpınar, kendisine şantaj yaptığına şahitlik edenlerin olduğunu ileri sürmüş, fakat şahitler bu iddiaları mahkemede doğrulamamış, Aydın’ın “şantaj yapmadığı”, “para istemediği” ortaya çıkmıştı.

Kemalpaşa 1. Asliye Ceza Mahkemesi 2023/41 esas 2024/41 karar sayılı kararında ''...Sanık hakkında şantaj suçunu işledikleri bahisle cezalandırılması talebi ile kamu davası açılmış ise de; sanıkların müsnet suçu işlediğini gösterir cezalandırılmasına yeterli, her türlü şüpheden uzak, kesin ve inandırıcı delil elde edilmediğinden, yüklenen suçun sanıklar tarafından işlendiğinin sabit olmadığı anlaşılmakla CMK'nun 2023/2-e maddesi uyarınca sanığın üzerine atılı suçtan beraatına karar verilmiştir” dedi.

 

ÖNCEKİ HABER

BM, Rusya'nın Zaporijya Nükleer Santrali'nin Ukrayna'ya iadesini talep eden tasarısını kabul etti

SONRAKİ HABER

AB çalışanları Brüksel'de AB'nin Gazze politikasını protesto etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...