12 Temmuz 2024 10:59

“Etkin servet bildirimi sağlanmalı”

Tüketici Birliği Federasyon Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, "Mevcut vergi mimarisinin adil, yaygın ve etkin olmadığı görüşündeyiz" diyor.

Görsel: Freepik

Paylaş

Ramis SAĞLAM
İzmir

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in vergi yükünü işçi ve emekçilerin sırtına yükleme politikasına tepkiler devam ediyor. Tüketici Birliği Federasyonu bünyesinde bulunan Adil Vergi-Adil Yaşam Çalışma Grubunca hazırlanan “Vergi Reformu Politika Belgesi”ni açıklayan Federasyon Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz ile konuştuk.

Deniz, “Toplanan vergilerin en büyük kalemin tüketimden alınan dolaylı vergiler olduğu için ve bu vergiyi verenin de tüketiciler olması nedeniyle ekonomi yönetiminin, halkın ve tüketicilerin görüşlerini edinmesi zorunluluktur. Ülke ekonomisindeki olumsuz süreç, gelir dağılımı adaletindeki derin uçurum, halkın büyük çoğunluğunun yoksulluk sınırı altında bir gelirle yaşamaya çalışması gerçeği ile mevcut vergi mimarisinin adil, yaygın ve etkin olmadığı görüşündeyiz” dedi.

DOLAYLI VEGİLER HALKIN SIRTINDA

Deniz, 2020 yılı genel bütçe istatistiklerine göre, dolaylı uygulamalarla toplanan vergilerin toplam vergi gelirlerinin yüzde 64.6’sını, gelirden alınan vergilerin payı yüzde 35,4’ünü oluşturduğunu söyledi. Deniz, “Toplam vergi gelirleri içindeki dolaylı vergilerin payı azaltılmalı” dedi.

Tüketici Birliği Federasyonu tarafından hazırlanan raporda şu talepler öne çıktı:

  • Kara paranın önünün kesilmesi için servet ve gider bildirimi yapılmalı.
  • Gıda, temizlik, hijyen, sağlık, kültür, eğitim ve benzeri yaşamsal ve temel tüketimden alınan dolaylı vergilerin oranlarının yüzde 8’den fazla olmaması, lüks tüketimden alınan dolaylı vergilerin oranı maksimum seviyede olmalı.
  • Gelir vergisi oranları ve dilimlerinin enflasyonist ekonomik koşullar nedeniyle revize edilmeli.
ÖNCEKİ HABER

AB çalışanları Brüksel'de AB'nin Gazze politikasını protesto etti

SONRAKİ HABER

Asistan hekimler: Mobbingin ve hak gaspının normalleştirilmesine izin vermeyeceğiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa