12 Temmuz 2024 12:51

Eti Krom işçileri: Direncimizi kırmaya çalışıyorlar, yılmayın!

Eti Krom'da çalışan maden işçileri ücretlerinin artırılması talebiyle başlattıkları eylem sonucunda işten atılmıştı. Eylemlerine devam eden maden işçileri: Direncimizi kırmaya çalışıyorlar, yılmayın!

Fotoğraf: Eti Krom işçileri

Paylaş

Elazığ’ın Alacakaya ilçesinde bulunan Eti Krom Yıldırımlar AŞ’ye ait Kef Bölgesi maden ocaklarında çalışan işçiler, 1 Temmuz’da başlattıkları iş durdurma eylemini devam ettirirken Yönetim Kurulu 11 Temmuz 2024 tarihinde çalışanlarına yazılı bildirimde bulunarak Kef Maden Şirketi’nin kapatıldığını duyurdu. Kef Maden İşletmesi’nin ekonomik gerekçelerle aksi karar alınıncaya kadar geçici süre ile kapatılırken, çalışan işçiler ise ücretsiz izne çıkartıldı.

Bugün işletmeye giden işçiler girmiş oldukları eyleme kararlılıkla devam ederken fabrikanın mavi yakaya karşı yaptırımlarını gördüklerini söyleyen işçiler Evrensel aracılığıyla gönderdikleri mesajda “Bakın yüz okutma yerleri ve çay içme yerleri kapalı, lavabolarda suları kestiler, yemekler verilmiyor. Sadece beyaz yakaya özel yemekler geliyor. Hani bu iş durdurma, ücretsiz izin herkese idi. Sadece mavi yaka için yapmışlar, beyaz yaka çalışanların hepsi Kefteler” diyen işçiler mesajlarına şöyle devam etti: “Ücretsiz izin sadece mavi yaka için geçerli, beyaz yaka tam hız çalışmalarına devam ediyor. Direncimizi kırmaya çalışıyorlar yılmayın. Onların mavi yakaya karşı yaptıkları Anayasa’ya aykırıdır, tüm haklarımız saklıdır. İkinci konu eylem kararlılığımıza fabrika işçilerinden destekler gelmeye başladı. Taşeron firmaları da desteklemek için örgütleniyorlar. Desteklerinizi esirgemeyin yoldaşlar. Beyaz yakanın yaptığı yolsuzluklar ve mavi yakayı küçük görmelerinden dolayı girdiğimiz bu yolda artık sergi açma vaktidir. Ali Rıza Yıldırım gelecek diye Eti Krom tarafından kiralanan araçları sakladıklarını herkes gördü. Bir diğer husus iki tane vardiya mühendisine tahsis edilen VİP araç ve onlara tahsis edilen özel şoförler. Bizim servisimizle aynı saate gelip gitmekte. Bunun maliyeti neden sorulmuyor, fabrikaya olan masrafları neden dile getirilmiyor? Her beyaz yakanın altına verilen pikap ve dastırlarla kendi şahsi işlerini yaptıklarını bilmiyor muyuz? Ali Rıza Yıldırım bunlardan haberdar mı?​”

İŞÇİLERİN TALEPLERİ

İşçilerin talepleri ise şöyle;

  • Taban maaş miktarlarının artırılması,
  • Banka promosyonlarının ödenmesi,
  • Yıl içerisinde ikramiye,
  • Kurban Bayramı’nda kurban parası,
  • Mesai ücretlerine 1’e 3 zam,
  • Yıllık izinlerin düzenli verilmesi. 

EMEP ELÂZIĞ: İŞÇİYİ KÜÇÜMSEYENLERE KARŞI ANCAK İŞÇİLERİN BİRLİĞİ KAZANIR

Eti Krom yönetiminin üretimi durdurarak işçileri ücretsiz izne çıkarmasına ilişkin Emek Partisi Elazığ İl Örgütü yeni bir açıklama yayımladı. “Eti Krom AŞ’ye bağlı maden işçilerin eylemi “ocakların kapatıldığı” ve işçilerin ücretsiz izine çıkarıldığı açıklamasıyla yeni bir safhaya evrilmiştir. Son zamlar ve artan hayat pahalılığı nedeniyle eriyen maaşlarının telafisini istiyorlar. İşçilerin aldığı maaş maden işçilerinin Türkiye ortalamasının çok altında ve asgari ücretin bir tık üstü. Oysaki, maden işçilerinin Türkiye ortalaması maaş ödenmesi talebi işçilerin en doğal hakkı. Maden işçilerinin çalışma koşullarının ağırlığı kamuoyunun bilgisi dahilindedir. Ağır çalışma koşullarına kaynaklı olarak fazla mesainin ödemelerinin artırılması ya da ikramiye talebi de aynı şekilde karşılanmayacak talep değildir. Hele hele Eti Krom AŞ gibi birkaç yıl Türkiye’nin ilk 500 arasında bulunan şirket için devede kulak bile değildir” denilen açıklamada, tüm bu göstergelere rağmen Yıldırımlar Holding YK Başkanı Ali Rıza Yıldırım’ın işçileri “Yarın hepinizi kapı önüne korum” diye işten atmakla tehdit ettiği belirtildi.

“Yıldırım taleplerini ileten işçi temsilcilerine ‘Ben sana söz hakkı verince konuşacaksın’ diyerek azarlıyor, işçileri at yarışına benzeterek aşağılıyor. Yetmedi belediyeleri suçluyor, Ferrokrom’u sıfırdan var ettiklerini söylüyor. İşçinin açlıkla tehdit etmesi, azarlaması çalışma koşullarının patronun iki dudağı arasında olması tesadüf değildir. Özelleştirme talanıyla haraç-mezat alınan Ferrokrom işçileri önce sendikasızlaştırılmış, maden ocaklar taşerona verilmiş ve işçiler kendi kaderiyle baş başa kalmıştır” denilen açıklama şöyle devam etti: “Ferrokromun özelleştirilmesini bugünkü AKP iktidarı tarafından hayata geçirilmiştir. Şimşek programı uygulayan iktidar ve ortakları zam ve pahalılıkla işçilerin yoksullaşmasına neden olanlar işçilerin haklı mücadelesini de kendi çıkarları için kullanma gayreti içindedirler. Ferrokromun kendilerine devredilmesini isteyen, ocakların işletmeyi hesaplayan ya da açlık sınırı altında işçi çalıştıran patronlar işçilerin haklı mücadelesini kâr hanesine yazmayı hesaplıyorlar.

“EMEK PARTİSİ OLARAK İŞÇİLERİN MÜCADELESİNİN YANINDAYIZ”

“Emek Partisi olarak işçilerin haklı ve meşru mücadelesinin yanındayız. İşçilerin bu mücadelesi Elâzığ işçi ve emekçilerinin dayanışmasıyla başarıya ulaşacaktır. Emek Partisi olarak başta Ferrokrom’da çalışan fabrika işçileri olmak üzere tüm emekçiler bu mücadelenin kazanımı için çaba sarf etmeye çağırıyoruz. Eti Krom patronunun maden işçisine reva gördüğü bu sefalet ücretine, işçiyi aşağılayan tavrına karşı birlik, mücadele ve dayanışma püskürtebilir. Birleşen işçiler asla yenilmez!” (Elâzığ/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Çocuklarını almak istediği için tehdit edilen Melek Ertekin: Yargının harekete geçmesi için ölmem mi gerekiyor?

SONRAKİ HABER

'Koşullarımız zor, fatura ödeyemeyiz'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...