12 Temmuz 2024 17:03

Hande Çinkitaş cinayeti: Müebbet hapis cezası verilen fail tutuklanmadı

2001 yılında 12 yaşındaki kızı Hande Çinkitaş’ı katleden Nezih Çinkitaş’a verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, “iyi halden” müebbete çevrildi ve Çinkitaş tutuklanmadı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

İstanbul Kadıköy'de 4 Ocak 2001 tarihinde, 12 yaşındaki Hande Çinkitaş, evinde, işkence ile katledilmiş olarak bulundu. Anne Handan Yılmazer, eski eşinin evinde kızının ölü bulunmasının ardından hukuk mücadelesi başlattı. Uzun yıllar süren dava sürecinde baba Nezih Çinkitaş ve üvey anne Şehnaz Çinkitaş bir ceza almadı. Olaydan tam 19 yıl sonra yani 2020 yılında Adli Tıp Kurumu (ATK) mahkemeye bir rapor gönderdi. Raporda 19 yıl sonra bıçak üzerinde yapılan DNA incelemesinde bıçağın keskin ucunda Nezih Çinkitaş'ın yoğun olarak DNA profili tespit edildi. Bunun üzerine 19 yıl sonra Hande Çikintaş'ın öz babası Nezih Çikintaş ve üvey annesi Şehnaz Çinkitaş hakkında, “Canavarca hisle eziyet çektirerek alt soydan akrabayı kasten öldürme” suçundan iddianame düzenlendi. Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi yargılama sonucunda sanıklar Şehnaz ve Nezih Çinkitaş'a beraat kararı verdi.

Anne Handan Yılmazer karara itiraz ederek İstinaf mahkemesine başvurdu. İstinaf mahkemesi Nezih Çinkitaş hakkında “canavarca hisle veya eziyet çektirerek alt soydan akrabayı kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasında iyi hal indirimi uygulayarak müebbet hapis cezası verdi. Mahkeme baba Çinkitaş hakkında tutuklama kararı vermek yerine yurt dışı çıkış yasağı şeklinde adli kontrol kararına hükmetti.

KATİL TUTUKLANMADI

Bölge adliye mahkemesi delillerin toplanmış olması, cezanın süresi ve mahkumiyet kararının içeriğini değerlendirerek sanık Nezih Çinkitaş tutuklama kararı yerine yurt dışı çıkış yasağı ile İstanbul il sınırını terk etmeme şeklinde adli kontrol kararı verdi. İstinaf yerel mahkemenin sanık Şehnaz Çinkitaş hakkında verdiği beraat kararına karşı itirazı ise reddederek beraat kararını uygun buldu.

AV: MAHKEME HATALI BİR KARAR VERDİ

Dosyanın avukatı karara tepki göstererek, eksikliklere dikkat çekti. Avukat: "Her ne kadar dosyada Şehnaz Çinkitaş da ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla yargılansa da bir beraat kararı verildi. Baba Nezih Cinkitaş'a 'Alt soya karşı kasten öldürme' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Biz bu kararın yani ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına ilişkin verilen kararla tedbir kararının birbiriyle örtüşmediğini, bir insana ömür boyu hapis cezası verirseniz onun karşılığında bu adamın mahkemeden hemen çıkıp cezaevine gitmesi gerektiği kanaatindeyiz. Babaya ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Bu karar duruşmadaki iyi hal, tutum ve davranışları lehine değerlendirilerek müebbet hapis cezasına çevrildi. Yani 12 yaşındaki bir kızın canavarca hisle babası tarafından öldürüldüğü bir dosyada babasına mahkeme takdiri iyi hal indirimi vermemeli diye düşünüyorum. Bu noktada mahkeme kararının hatalı olduğunu düşünüyorum" diye konuştu. (MA)

 

ÖNCEKİ HABER

Sokak hayvanlarını katletmeye yönelik yasa teklifi Meclise sunuldu

SONRAKİ HABER

20 gündür kayıp olan kadın katledilmiş halde bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa