12 Temmuz 2024 17:41

‘Sokak hayvanları sahipsiz değildir’

İzmir Barosu sokak hayvanlarını katletmeye yönelik yasa teklifinin Meclise sunulması üzerine yaptığı açıklamada sokak hayvanlarının “uyutma” adı altında katledilmesine izin verilmeyeceğini belirtti.

Fotoğraf: ANKA

Paylaş

İzmir Barosu son dönemde ülke gündemini sarsan Hayvanları Koruma Kanunu'nda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifinin Meclise sunulması haberi üzerine Bayraklı Adliyesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Basın metnini İzmir Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Üyesi Avukat Rojda Kuriş okudu. “ Bu kanun teklifine göre ‘Yakala-Kısırlaştır-Aşılat’ olarak bilinen sokalarda yaşayan hayvanların kısırlaştırılıp aşılanıp rehabilite edildikten sonra alındıkları yere bırakılmasını esas alan ve hayvan hakları açısından büyük bir kazanım olan 5199 sayılı kanunun altıncı maddesi yürürlükten kaldırılacak, sokakta yaşayan tüm hayvanlar kademeli olarak toplanıp bakımevlerine hapsedilecek, nihayetinde hepsi "uyutma" adı altında öldürüleceklerdir” diye sözlerine başlayan Kuriş, “Basına yansıyan bir başka çarpıcı husus da yıllardır altıncı maddenin uygulamaması gerçeği ortadayken, cezasızlık zırhıyla korunan belediye yetkililerine toplama yapmamaları halinde cezai sorumluluk getirileceğidir” diye ekledi.

“İZİN VERMEYECEĞİZ”

Kuriş sözlerine, “Halk sağlığını bahane ederek köpekleri yaşam alanlarından, doğup büyüdükleri mahallelerden, dostlarından ve biricik hayatlarından koparmanıza, 2012 yılından beri sokakta sokaklarda yok etmeyi denediğiniz ancak yaşam mücadelelerinde hiçbir zaman yalnız bırakmadığımız hayvanları karanlığa teslim etmenize, Hayvanları Koruma Kanunu’nun 6. Maddesi’nin değişmesine,  algı operasyonları ile sokakta yaşayan hayvanların tehdit olarak gösterilerek yoksulluğun, ekonomik krizin gizlenmesine, mahkeme salonlarında deşifre ettiğimiz şiddetin, nefretin sokaklara dolup taşmasına, ‘doğal yaşam alanı’, ‘Avrupa modeli”,  ‘medeniyet’, ‘uyutma’ gibi sevimli ifadeler ile sokakta yaşayan hayvanları tecride ve ölüme götürecek bir yaklaşımın topluma kabul ettirilmesine, Yeni yasa üzerinden savunmasız hayvanların siyasi hesaplaşmalara, toplumsal kutuplaşmanın ve faşizmin derinleştirilmesine alet edilmesine izin vermeyeceğiz” dedi. Kuriş son olarak dayanışmayı büyütmeye çağrı yaptı (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

20 gündür kayıp olan kadın katledilmiş halde bulundu

SONRAKİ HABER

"İnsanlar şükredecek durumu çoktan geçti"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa