13 Temmuz 2024 07:46

Evrensel'in manşeti | Geleceği satıyorlar

Uluslararası sermaye, dünyanın en yüksek faizini Türkiye’de buldu. Merkez Bankası’nın ödediği faiz 2024 mayısında bir önceki mayıs ayına göre yüzde 80,6 artışla 298 milyon dolara çıktı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Uluslararası sermaye, dünyanın en yüksek faizini Türkiye’de buldu. Merkez Bankası’nın ödediği faiz 2024 mayısında bir önceki mayıs ayına göre yüzde 80,6 artışla 298 milyon dolara çıktı. Devlet hazinesinin ödedeği aylık faiz tutarı 1 milyar dolara dayandı

BORÇ SENEDİNDE YÜZDE 1728 ARTIŞ

ULUSLARARASI sermaye, dünyanın en yüksek faizini Türkiye’de buldu. Uzun vadelerle yapılan borç senetleri tutarı mayıs ayında, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 1728 arttı. İstihdam yaratması beklenen doğrudan yatırımlar ise yüzde 2,5 geriledi.

TÜRKİYE, SERMAYE İÇİN FAİZ ÜSSÜ OLDU

MERKEZ Bankası tarafından ödenen faiz 2024 mayısında bir önceki mayıs ayına göre yüzde 80,6 artışla 298 milyon dolara çıktı. Devlet hazinesinin ödediği aylık faiz tutarı mayıs 2023’e göre yüzde 72 artarak 1 milyar dolara dayandı. s.11

FAİZİ ALIP TERK EDECEKLER

AŞIRI borçlu konumumuz yanında, ekonomik verimliliğin yükseltilemediği ülkemize gelebilecek yabancı para ancak borç itfasında kullanılıp, faizi ile ülkeyi terk edecektir. Bu durumu kazanç olarak görmek, anı kurtarıp, atiyi riske atmaktır. Var olan siyasi kadronun yaptığı da zaten budur.

Şimşek programı Anadolu’yu kavuruyor: İşte Manisa…

Düğün yok, tatil yok borç var, ek iş var

  • Sekiz OSB ve 300 bini aşkın kayıtlı çalışanıyla Manisa, İzmir’den sonra Ege’deki en büyük sanayi kenti. Kentte çeşitli iş kollarından işçilerin anlattıkları, emekçileri yoksullaştıran ekonomi politikalarının günlük yaşama yansımalarını da çarpıcı biçimde ortaya koyuyor.
  • “Manisa motosiklet kenti oldu. Bundan 5 yıl önce her sokak başından motosiklet çıkmazdı. Artık kimse araba alamadığı için mecbur motosiklet ile geziyor kentte.”
  • “Eskiden düğünler cumartesi akşam başlar pazar sabah biterdi. Şimdi hafta içi bir akşam 3 saat sürüyor. Üç yıl önce bando ile beraber iki gününü 6 bin liraya tuttuğum salonun bugün 3 saati 50 bin lira.”
  • “Beş yıl önce evlendiğimde 2400 lira alıyordum, iki kredi ve kiramı ödeyip, çarşı pazara çıkıyordum. Cebime de 200 lira kalıyordu. Şimdi 25 bin lira ile ay sonunu getiremiyorum.”
  • “Manisa İzmir arası 25 km. Ring seferleri yetişkin 125, öğrenci 110 lira. Yakınında Urla, Foça, Çeşme, Seferihisar gibi birçok tatil bölgesi var. Haftada bir gün denize gitmeyelim mi?​”
  • “Günde 5 ekmek alıyorum. Günde 50 lira, ayda 1500 lira sadece ekmeğe gidiyor. Tüm işçiler ekside.”
  • “Eskiden bir bankadan kredi alır diğerini kapatırdık, 5 bin liraya 600 lira fark koyarlardı, şimdi 5 bin liranın iki katını ödetiyorlar.”
  • “Temmuzda bu asgari ücret zamlanmazsa işçilerin huzuru iyice bozulur. İşçi ekim-kasımı göremez. Eğer zam olmazsa sonbaharda büyük sokak eylemleri olur.”

 

ÖNCEKİ HABER

115 kişiye mezar olan Penta Park Sitesi davasında sanık, depremde ölenleri suçladı

SONRAKİ HABER

Manisa'da polis lojmanında başından vurulan kadının ölümüyle ilgili yargılanan sanık beraat etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...