13 Temmuz 2024 10:09

Yatağan Termik Santralinde işçi kıyımı: İşçiler cevap bekliyor

Bereket Enerjiye ait Muğla Yatağan Termik Santrali’nde 420 işçinin işten çıkarılacağı iddiaları karşısında sendikalarının sessiz kaldığını belirten işçiler patron ve sendikalardan yanıt bekliyor.

Termik santral | Fotoğraf: 57ozan57/Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0) (Arşiv)

Paylaş

Andaç Aydın ARIDURU

Muğla Yatağan ilçesinde kurulu bulunan Bereket Enerji’ye ait termik santral ve maden işletmesinde çalışan 2300 işçiden 420’si işten çıkartılmak isteniyor. Özelleştirmeler sonucu Bereket Enerji’ye devredilen işletmede Kamu işçisi, taşerondan kamuya geçen ve özel sektörde kadrolu olarak işçilerin çalıştığı maden ve termik santrallerde, şirketin yerüstü kömür yataklarının tükenmesi sebebiyle Çarşamba gününe kadar işten çıkartmalar gerçekleştirmesi bekleniyor.

YERALTINDAN KÖMÜR ÇIKARMAK İÇİN ‘KAR EDEMİYORUZ’ BAHANESİ Mİ KULLANILIYOR?

TES İş ve Maden İş sendikalarının örgütlü olduğu maden işletmesinde yaklaşık iki yıldır yerüstü kömür yataklarının tükendiği ve Soma’dan alınan kömür le termik santralin çalıştırıldığı yerel halk tarafında söylenirken, Bereket Enerji’nin yeraltı kömür yataklarını da işletebilmek için “kar edemiyoruz, böyle giderse tesisi kapatacağız” söylemlerinde bulunduğu da Yatağanlılar tarafından ifade ediliyor. Bir Süredir Soma’dan sağlanan kömüre de ödeme yapılmadığı için tedariğin kesildiğini aktaran bir işçi, “’biz buradan kar edemiyoruz‘ diyorlar, İşçilere ‘Ağustos ayında da maaşları ödeyemeyebiliriz’ duyusu yaptılar” diyor.

SENDİKACILAR: MÜCADELE ETMENİN ANLAMI YOK

TES İş Sendikasında örgütlü olduğunu belirten ve bütün işçilerin işten çıkartılma korkusu yaşadığını söyleyen bir işçi, “Sendika 4B hakkı olan taşerondan kamuya geçen işçilere ‘önce siz çıkın’ diyor. Biz mahkeme ile kamuda işçiliğe devam edebiliriz diye bizi işten çıkmaya teşvik etmek istiyorlar. Çadır kuralım eylem yapalım dediğimizde de ‘Patron SGK’ya işten çıkartma bildirisi yaptıktan sonra bir anlamı olmaz boşuna çabalamış oluruz’ diyorlar” ifadelerini kullanıyor.

“10 YIL SENDİKAYA AİDAT ÖDEDİK, BİZE AVUKAT TUTMUYOR”

Kamuda çalışan taşeron işçilerin kadroya alınması sonucunda kamu işçisi statüsüne erişen ancak kömür işletmesinin özelleşmesiyle birlikte işsizlikle karşı karşıya kaldığını aktaran işçi, “Bize kamuda başka işletmelere dönmek için işe dönme davası açmamız için gerekli evrakların verileceğini söyleniyor ancak avukat ücretlerini bizim ödememiz gerekiyormuş” diyor. 2011’de taşeron olarak girdiği Yatağan Kömür İşletmesinde 2014 yılından beri Tes İş üyesi olarak aidat ödediğini belirten işçi, “İş güvencemiz kalmadığı gibi gelecek güvencemiz de kalmadı. Sendika işten çıkarılacaklar için lojman kiralarını sabit tutma konusunda anlaşmaya çalışıyormuş. Ben burada işten çıktıktan sonra en yakın İzmir’de iş bulabilirim” ifadeleriyle yaşanan tezatı aktarıyor.

TES İŞ SENDİKASI YATAĞAN ŞUBE BAŞKANI FATİH ERÇELİK: ZARARIN SORUMLUSU İŞÇİ DEĞİL, AÇIKLAMA YAPACAĞIZ

Yatağan’da Örgütlü iki sendikadan TES İş ve Maden İş Sendikalarına örgütlü sırasıyla 700 ve 150 civarıdna üye işçi bulunuyor. TES İş Yatağan Şube Başkanı Fatih Erçelik gazetemize verdiği demeçte, “Bereket Enerji kar edemediğini söylüyor. Bu zararın sorumlusu işçi değil, şu an görüşmeler sürüyor. Patronun tutumuna göre görüşmelerin ardından yarın açıklama yapacağız” şeklinde konuştu.

“MÜCADELE EDELİM İŞİMİZE SAHİP ÇIKALIM”

EYT’li, Kamu işçisi, Taşerondan kamuya geçen ve Entek enerji bünyesinde çalışan işçilerin hepsinin aldıkları ücretlerle geçinemediğini söyleyen ve iş haklarına sahip çıkmak için bir araya gelerek mücadele etmek gerektiğini vurgulayan işçi, “Biz işten kim çıkarılacak kavgası vereceğimize bir araya gelip hep birlikte mücadele etmeliyiz ancak böyle bizi işten atamazlar” diyerek işçilere sendikacılara ve Yatağan halkına çağrıda bulundu.

ÖNCEKİ HABER

Kızılay'ın eski başkanı Kerem Kınık'ın kızı motosiklete çarptı: 16 yaşındaki genç hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Erzurum'da gölde kaybolan gencin cansız bedenine ulaşıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...