13 Temmuz 2024 11:09

Mesudiye'de siyanür tehikesi: Derneklerden kamuoyuna acil çağrı

Mesudiye Çevre Derneği ve Yeşil Doğa Koruma Derneği, Koyulhisar Sisorta’daki altın madeni havuzlarından boşaltılan siyanürlü zehrin, Melet ırmağını zehirlediğini duyurdu.

Melet Irmağı kıyısında çekilmiş eski bir görüntü | Fotoğraf: Nami Yıldırım/Wikimedia Commons (CC BY 3.0)

Paylaş

Mesudiye Çevre Derneği Başkanı Arslan Sarıgül ve Yeşil Doğa Koruma Derneği Başkanı Hüseyin Okumuş, Koyulhisar Sisorta'daki altın madeninden boşaltılan siyanürlü atıkların Melet Irmağı'nı zehirlemesi üzerine kamuoyuna acil çağrıda bulundu.

Yetkililerden acil önlem alınmasını talep eden dernek başkanları, siyanürlü zehrin Melet Irmağı boyunca büyük bir ekolojik yıkıma yol açtığını belirtti. Sisorta’dan başlayarak Mesudiye ve Ordu topraklarına geçen Melet Irmağı'nın, yüzlerce yerleşim alanında tüm canlı varlıkları yok ettiği ve doğayı, insanları zehirlediği ifade edildi.

Yeşil Doğa Koruma Derneği Başkanı Hüseyin Okumuş ve Mesudiye Çevre Derneği Başkanı Arslan Sarıgül, yaptığı açıklamada, “Mesudiye'nin içinden geçen Melet Irmağı, 45 kilometre yukarıdaki bir maden fabrikasından gelen kirli su nedeniyle büyük zarar görmekte. Bu kirli su, dere boyunca tüm canlıları, deredeki balıkları, çevredeki bahçeleri ve orada bulunan yapıları olumsuz etkileyerek büyük bir yıkıma yol açmaktadır. Fabrikadan gelen kirli su canlıların ölümüne neden olmaktadır” dedi.

Başkanlar, kamuoyuna yaptıkları çağrıda şu taleplerde bulundu:

  • Çevreye ve insan sağlığına ciddi zarar veren fabrika bir an önce kapatılmalı
  • Kirli suyun Melet Irmağı'na akıtılması durdurulmalı
  • Fabrikanın yarattığı tahribatın durdurulmalı ve gerekli cezai işlemler uygulanmalı

YETKİLİLERE ÇAĞRI

Sarıgül ve Okumuş, yetkililerin duruma acilen müdahale etmesini beklediklerini belirterek, “Yetkililerin bu duruma nasıl tepki vereceğine dair merakla takipte kalacağız. Bu konuda duyarlı tüm vatandaşlarımızı ve ilgili kurumları harekete geçmeye davet ediyor, doğamızı ve canlıları korumak için birlikte mücadeleye çağırıyoruz” ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Çorlu'da iş yerinde patlama; 1 yaralı

SONRAKİ HABER

Purmo grevi kazanımla sonuçlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa