13 Temmuz 2024 12:14

Türkiye’nin operasyonları Diyarbakır'da protesto edildi

DBP, TJA, MEBYA-DER, MED TUHAD-FED ve Barış Anneleri Türkiye’nin Irak Kürdistanı'na dönük gerçekleştirdiği saldırılara ilişkin açıklama yaptı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Türkiye’nın Federal kürdistan Bölgesinde devam eden sınır ötesi operasyonlarına karşı Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinan Azad-TJA), MED Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED), Mezopotamya Beşiğinde Aileler ile Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MEBYA-DER), Barış Anneleri açıklama yaptı.

DBP’nin Diyarbakır Danışma Bürosu’nda yapılan açıklamada ilk olarak DBP Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar konuştu.  İktidarın savaş politikasına işaret eden Kılıçgün Uçar, “Türkiye yeniden tarihsel olarak denenmiş ve yol alınamayan yeni bir savaşa koşar adımlarla gidiyor. Türkiye’de iktidar ekonomisini savaşa, güvenlikçi politikalara endekslediği için silahlar bombalar AKP-MHP iktidarının bekası için kullanılırken, bizden çalınan geleceğimiz ve hayatlarımız…” dedi.

Türkiye ve Ortadoğu halkları çok ciddi bir savaşın kıskacında ölümle baş başa bırakılmış durumda olduğunu belirten Kılıçgün Uçar, “Hayatlarımızı elimizden alan şeyin kendisi sadece silahlar değil. Savaşların yarattığı kriz ve kaosun kendisi, savaş sonrası, açığa çıkan göç ve ırkçılık özellikle silaha ihtiyaç duymadan da hayatlarımızı elimizden almaya devam ediyor” dedi. Kılıçgün Uçar, Kürtlere yönelik savaşın ise hiç bitmediğini ifade etti.

 ANKARA-HEWLER-BAĞDAT İTTİFAKI

 Kürtlerin özgürlüğünün engellenmek istediğini söyleyen Kılıçgün Uçar, “Kürt sorununu ‘terör’ sorunu olarak, faşizm ve imha politikalarına biat etmeyenleri ‘terörist’ olarak tanımlayan ve Kurdistan’ı da ‘teröristan’ olarak tanımlayan iktidar, yeni bir savaşı Haziran itibariyle derinleştirmek istiyor. Bugün karşımızda olan Ankara –Bağdat ve Hewler ittifakıyla yeniden Kürtlerin kazanımlarının hedef haline getirilmesidir. Nisan 2022’de aslında bu operasyonlar başlamıştı. Özellikle hem Türkiye ve dünya kamuoyuna kimyasal silah kullanımı ile gündeme gelmişti. Bütün dünya buna tanıklık etmişken, Türkiye ve iktidar tüm makamlarıyla kimyasal silah kullanılmadığını söyleyerek, bu süreci bertaraf etmeye çalıştı. Bugün havadan karadan, sivillerin hedef alındığı bir savaşla karşı karşıyayız” diye konuştu.  

TÜRK ANNELERİNE BARIŞ ÇAĞRISI

 Ardından söz alan Barış Annesi Havva Kıran ise, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimin tutumuna tepki göstererek, “Barzani ailesi geçmişten bu yana ihanet içindedirler. Onlar ‘bizden başka kimse yok, tek Kürt biziz’ diyorlar. İnsan kendi serveti için bu halkın çocuklarını kurban edemez. Bugün o çocuklar o dağlarda direniyorlar, bunun size zararı yok. Siz niye Kürt düşmanlığı yapıyorsunuz” diye sordu. Barış ve kardeşlik için mücadele vereceklerini söyleyen Kıran, “Birleşmiş Milletler başta olmak üzere herkese barış çağrısında bulunuyoruz. Türk annelerine de sesleniyorum. Çocuklarınınız ne işi var Başur’da. Oradan tabutlar niye geliyor. Elinizi verin birlikte bunu sonlandıralım. Barışı inşa edelim” dedi.

MED-TUHAD-FED Yöneticisi Orhan Işık ise, 90’lı yıllarda boşaltılan köyler ve yaşanan göçleri hatırlatarak, aynısının Irak Kürdistan Bölgesinde sürdüğünü belirtti. PKK Lideri Abdullah Öcalan’a yönelik tecridin sürdüğünü anlatan Işık, “Toplumsal sorunların çözümünün İmralı’dan geçtiğini hepimiz biliyoruz” dedi.   MEBYA-DER Eş Başkanı Mehmet Emin Kılıç ise Irak Kürdistan Bölge Yönetimine çağrıda bulanarak, “Bu zalimane saldırılara karşı duruşunuzu gösterin” dedi.  

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

TCDD’den gece yarısı zammı: Yüksek Hızlı Tren biletlerine 25,6  zam

SONRAKİ HABER

Mülteci kadınlar nefret ve ev hapsi kıskacında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa