13 Temmuz 2024 15:02

Tanrıkulu, Diyarbakır'daki gerici saldırıları sordu: Soruşturulmamasının gerekçesi ve izahı nedir?

CHP'li Sezgin Tanrıkulu, Diyarbakır'da yaşanan gerici saldırıları, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'ya sordu: "Etkin bir biçimde soruşturulmamasının gerekçesi ve izahı nedir?"

Fotoğraf: TBMM

Paylaş

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Diyarbakır'da yaşanan gerici saldırıları İçişleri Bakanı Sayın Ali Yerlikaya'ya sordu.

Diyarbakır’da son zamanlarda siyasi ve ideoloji temelli korkutmalar, tehditler; doğrudan yurttaşların bir araya geldikleri ve hatta konutlarının özel alanlarındaki sosyal faaliyetlerine dönük saldırıları hatırlatan Tenrıkulu, son olarak dün Suriçi Bölgesindeki Karga ve Hewş kafeye düzenlenen ses bombalı ve silahlı saldırıya dikkat çekti.

Tanrıkulu, özel mülkiyetlerde, kamusal alanlarda ve sosyal etkinliklerde bulunan vatandaşlara yönelik düzenlenen sözlü ve fiziksel saldırıların güvenlik güçleri ve yargı makamları tarafından görmezden gelindiğini belirtti.

Tanrıkulu’nun verdiği soru önergesinde, son üç ayda Diyarbakır’da dans okulu etkinlikleri, sosyal alanlarda zaman geçiren yurttaşlar ve restoranlar ile kafeteryalarda zaman geçiren vatandaşlara yönelik tekbir getirerek düzenlenen saldırıların her türlü şikayete rağmen güvenlik güçleri tarafından göz ardı edildiği ve yargı makamlarınca etkin bir şekilde soruşturulmadığı ifade edildi. Bu durumun Diyarbakır halkında kaygı ve tepki uyandırdığı vurgulandı.

Tanrıkulu, 12 Temmuz 2024 tarihinde yaşanan saldırıda da kafeterya işletmecilerinin, saldırıdan önce tehdit aldıklarına dair güvenlik güçlerine başvuruda bulundukları ancak tehdit eden ve saldırgan şahıslar hakkında herhangi bir işlem yapılmadığına dikkat çekti.

Tanrıkulu, kimlikleri açıkça belli olan saldırganların anında müdahale edilmemesi, gözaltına alınsalar dahi kısa sürede serbest bırakılmaları nedeniyle bu şahısların korunduğu düşüncesinin kamuoyunda yaygınlaştığını belirtti. Ayrıca, bu eylemleri gerçekleştirenlerin Anayasaya ve Anayasa'da yer alan kurumlara karşı yasa dışı faaliyet içinde olduklarını, güvenlik güçlerinin ve yargı makamlarının bu şahısları görmezden geldikleri ve hoşgörü gösterdikleri kanaatinin Diyarbakır’daki meslek örgütlerinde, sivil toplum kuruluşlarında ve yurttaşlar arasında yaygın olduğunu dile getirdi.

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, bu bağlamda İşçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'ya şu soruları yöneltti:

  • 28 Mayıs 2023 tarihinden sonra Diyarbakır genelinde bahse konu saldırılara benzer saldırılara maruz kalan ve şikayette bulunan toplam iş yeri sayısı kaçtır? Bu şikayetler akabinde  kaç kişi gözaltına alınmıştır ve kaç kişi adli mercilere sevk edilmiştir, bunlardan kaçı hakkında tutuklama kararı verilmiştir?
  • Bahse konu saldırılarda kullanılan silah ve mühimmatların kaçı ele geçirilmiştir, ele geçirilen silah ve mühimmatların çeşitleri nelerdir ve bu silahların nereden nasıl temin edildiği tespit edilmiş midir?
  • 28 Mayıs 2023’ten saldırıya uğramadan önce tehdit aldığına dair güvenlik güçlerine başvuran toplam işletme sayısı kaçtır?
  • 28 Mayıs 2023’ten sonra tehdit aldıklarına dair güvenlik güçlerine başvuran işletme, firma sahibi, çalışanı yurttaşlarımızın kaçının başvuruları hakkında işlem yapılmış ve adli mercilere iletilmiştir?
  • 19 Haziran 2024 akşamı Diyarbakır’ın tarihi Suriçi Bölgesinde yer alan “Sihirbazın Mekanı” isimli kafeteryanın da kimliği belirsiz kişi veya kişilerce silahlı saldırıya uğradığı iddiaları doğru mudur?
  • 22 Haziran 2024 akşam kamuoyuna da yansıyan görüntülerde Diyarbakır’da da şubesi bulunan Burger King ve Starbucks gibi zincir işletmelere saldırarak yurttaşlarımızın can güvenliğini tehdit eden şahısların organize biçimde eylem gerçekleştirdikleri açıktır. Kimlikleri görüntülerle de açıkça belli olan bu şahısların hangi dernek, vakıf, siyasi partinin üyeleri veya sempatizanları oldukları tespit edilmiş midir?
  • 22 Haziran 2024 akşamı yaşanan saldırının ardından gözaltına alınan saldırganlar hangi yasa hükümleri gereği kısa bir süre sonra serbest bırakılmıştır? İş ve Çalışma Hürriyetinin İhlali, Darp, Yaralama, Tehdit, Mala Zarar Verme, Halk Arasında Korku ve Panik Yaratmak Amacıyla Tehdit suçlarının yetkili Savcılık makamı tarafından etkin biçimde soruşturulmamasının gerekçesi ve izahı nedir?
  • 12 Temmuz 2024 tarihinde Hewş ve Karga isimli kafeteryalara düzenlenen silahlı, ses bombalı saldırının öncesinde işletmecilerin tehdit aldıklarına dair emniyet birimlerine başvuruda bulundukları, bu başvuruların karşılıksız kaldığı iddiaları doğru mudur?
  • 9- 2024 yılı içerisinde Diyarbakır’da tehdit edildiğine dair güvenlik güçlerine başvuran işletme, firma sahiplerinin sayısı kaçtır?  Bu başvuruların kaçı sonuçlandırılmıştır?
  • 12 Temmuz 2024 tarihinde Diyarbakır’daki kafeteryalara yapılan saldırılarda kullanılan ses bombaları ve silahlar  Emniyet Müdürlüğü envanterindeki kayıp, çalıntı mühimmat, silah envanteriyle karşılaştırılmış mıdır ?
  • Orijinal isimleriyle  ‘’STUN GRENADE VE FLASH BANG GRENADE’’ ciddi yaralanmalara yol açtıkları da bilinen Türkiye’de de ses bombası olarak adlandırılan mühimmatların internet ortamlarında dahi temin edilebilecekleri görülmektedir. Bu mühimmatların internet ortamlarında erişimi kolay biçimde pazarlanmalarına neden izin verilmektedir?
  • Saldırganların kullandıkları ses bombaları birçok özel operasyon tekniklerinde kullanılmaktadır; dolayısıyla saldırganların bu mühimmatları nereden ve nasıl temin ettikleri tespit edilmiş midir?
  • Saldırıda kullanılan silahların geçmişte emniyet mensuplarına dönük saldırılarda kullanılan silahlar olup olmadıklarına dair eşleştirme ve karşılaştırma yapılacak mıdır?
  • 12 Temmuz 2024 günü bahse konu saldırıyı gerçekleştiren failler tespit edilip yakalanmış mıdır, haklarında yapılan yasal işlemler nelerdir?
  • Diyarbakır’daki saldırıları gerçekleştiren faillere ilişkin güncel adli süreç nedir? Bu süreçler kamuoyuyla paylaşılacak mıdır?
  • Dozu giderek artan saldırılar Diyarbakırlı yurttaşlarımızı tedirgin etmektedir; dolayısıyla bu saldırılar ve saldırılara dair etkin bir soruşturma yürütülecek midir? Bu soruşturma kamuoyuyla şeffaf biçimde paylaşılacak mıdır?

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Çebitaş Demir Çelik’te iş cinayeti | 1 işçi yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Aybastı’da madene karşı halk toplantısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...