13 Temmuz 2024 15:13

Aybastı’da madene karşı halk toplantısı

Ordu’da Perşembe Yaylası’nın sınırında Korgan Beypınarı ve Terzili mahallelerinde siyanürlü altın aramaya karşı yapılan halk toplantısında şirkete verilen ruhsatın iptal edilmesi talep edildi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Ordu Aybastı’daki yaşam alanı savunucuları siyünürle altın aramaya karşı yaptıkları açıklamada, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına bağlı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 2022 yılında, Perşembe Yaylası sınırında Korgan Beypınarı ve Terzili Mahallesi'nde Taşzemin inşaat Madencilik Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi'ne yaklaşık 195 hektar alana IV. Grup Maden Arama Ruhsatı verildiği, firmanın 2 yıldır çalışmalarını yürüttüğü vurgulayarak; “Yöremizi ekonomik olarak ayakta tutan; başta tarım, hayvancılık, turizm ve arıcılık gibi geçim kaynaklarımızı doğrudan etkileyecek olan siyanürlü altın madenciliğine karşı olduğumuzu, bu madenciliğin yerinin Perşembe Yaylası olmadığının bilinmesini isteriz” dedi.

"MADEN DURDURULMAZSA YIKIM KAÇINILMAZDIR"

Madenin binlerce yılda oluşmuş doğa harikası, ulusal çapta eşi benzeri olmayan menderesleri ve Çiseli Şelalesi başta olmak üzere, doğanın bütünlüğünü bozacağını, ormanları ve meraları geri dönüşü mümkün olmayacak ölçüde zarar vereceği ifade edilen açıklamada şöyle denildi; “Çevreye, bitki çeşitliliğimize, yaban hayatına, doğal su kaynaklarımıza ve halk sağlığına vereceği zararlar da, en yakınımızdaki Fatsa'daki maden bölgesindeki yaşananlardan sebep, bugünden öngörülebilirdir.

Tarım, hayvancılık, turizm, arıcılık gibi devamlılığı olan üretim alanları yerine madencilik gibi tek seferlik zenginlikler ne yöremizi ne de ülkemizi ekonomik anlamda bir yere götürmeyecektir. Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda, Madencilik çalışmaları durmaz/durdurulmaz ise yöremizde çevresel, toplumsal, sosyal ve kültürel yıkım kaçınılmazdır.

Kısacası Aybastı'yı Aybastı yapan tüm değerlerimiz ciddi tehdit altındadır.

"ARAMA RUHSATI İPTAL EDİLSİN ÇALIŞMALAR DURDURULSUN"

Bizler bu yörenin halkı tarafından seçilmiş ve yetkilendirilmiş sözcüleri olan Sivil Toplum Kuruluşu olarak maden arama faaliyetlerinin bir an önce durdurulmasını ve Taşzemin Madencilik Firması'na verilen arama ruhsatının iptal edilmesini yetkili ve ilgili kurum ve kuruluşlardan talep ediyoruz.

Yöre halkımızın ve tüm üreticilerimizin yanında olduğumuzu bildirmekle birlikte, sonuna kadar tüm değerlerimize hukuki ve yasal zeminde sahip çıkacağımızı siz değerli kamuoyunun da bilgisine burdan ilan ediyoruz” denildi

"ORTAK MÜCADELEYE ÖRGÜTLEMELİYİZ"

Açıklama sonrası söz alan Ordu Çevre Derneği Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül,  mücadele süreci ve yapılması gerekenler hakkında bilgi vererek ortak mücadeleyi örgutlenmeyi yaratmanın önemine değindi.

ORÇEV YK Üyesi Avukat Haluk Türkmen de hukuksal bilgi vererek, Kültür Bakanlığının izninin olması gereken bir yerde bakanlığın haberi olmadan çalışma yapıldığını belirterek Ordu mera kurulunun madene izin vermeyen kararının sonra değiştirip uygun görülmesinin çelişkili olduğunu anlattı.

Türkiye ormancılar Derneği Ordu ve Giresun temsilcisi Barış Sağra da dernek olarak destek vereceklerini bilim insanlarıyla yerinde inceleme yapacaklarını söyledi.

CHP İl Başkanı Bülent Akpınar da burada siyasi kimliğiyle değil vatandaş olarak geldiğini söyleyerek konuşmasını yaptı.

CHP Milletvekili Mustafa Adıgüzel madenden elde edilen gelirin tarımdan elde edilen gelirden daha az olduğunu ve doğanın yok edildiğini söyleyerek; “Madenlerin zararlarını herkes biliyor. Sağcısı solcusu, hangi inançtan kimlikten olursa olsun birlikte olalım. Maden sahası Korgan Aybastı sınırında. Perşembe Yaylası gölete 1 km uzakta. Diğer alan 200 metre. Çilesi şelalesi de ruhsat içinde.  Bu birinci ruhsat alanı. İkincisinde medreseler için kalıyor” dedi.

Verdiği soru önergesinde söz eden Adıgüzel; “Enerji ve tabi kaynaklar bakanının verdiği yanıt, Ordu korgan ilçesinde 1 adet işletme ruhsatı var diyor. Korgan sınırlarında da 2 adet işletme ruhsatı var” dedi.

Fatsayı örnek veren Adıgüzel duyarlılık çağrısı yaptı.

Siyasi partiler de ortak bir mutabakat metnini imzalayarak, halkı madene karşı mücadeleye çağırdı. (Ordu/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Tanrıkulu, Diyarbakır'daki gerici saldırıları sordu: Soruşturulmamasının gerekçesi ve izahı nedir?

SONRAKİ HABER

İzmir'de sağanak sırasında 2 kişinin elektrik akımına kapıldığı alanda bilirkişi incelemesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...