14 Temmuz 2024 04:36

Geçtiğimiz hafta manşetlerde NATO vardı: Bir savaş varmış, bir barış yokmuş

Geçtiğimiz haftanın en önemli haberi Washington’da yapılan savaş örgütü NATO’nun liderler zirvesiydi. Manşetlerde kimi zaman ‘savaş’, kimi zaman ‘barış’ sesleri vardı.

Fotoğraf: NATO

Paylaş

Gözde TÜZER

Dünyanın en büyük savaş örgütü NATO, 9-11 Temmuz arasında ABD’nin başkenti Washington’da liderler zirvesini topladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’da toplantıya katılınca iktidar medyasının gündemi geçtiğimiz hafta dış politika ve NATO oldu. Her ne kadar gazeteler “Barış çağrısı yaptı”, “Savaş riski var”, “Bel kemiğiyiz” gibi başlıklar atsa da, bu sözler hamasetten öteye gidemedi zira; NATO üyesi 32 ülkenin liderlerini bir araya getiren NATO Zirvesinin 38 maddelik Sonuç Bildirgesi’nde Ukrayna'ya silah yardımının sürmesi ve gelecek yıl en az 40 milyar dolar fon sağlanması, üye ülkelerin silahlanmaya daha fazla pay ayrılması kararlaştırıldı, Çin ve İran’a “Rusya’ya desteğe son ver” uyarısı yapıldı. Türkiye açısından dikkat çeken ise 2026 zirvesine Türkiye'nin ev sahipliğine karar verilmesi oldu.

Erdoğan’ın söylediklerini NATO’nun “en önemli açıklamaları” olarak değerlendiren gazeteler ise iç siyasete oynadı, Erdoğan’ın diğer liderlerle yaptığı görüşmeleri o liderlere bir “lütuf” olarak göstermek için elinden geleni yaptı, hatta ülke liderleriyle yapılan görüşmeleri “Başkan Erdoğan, NATO Zirvesi’nde Orban, Miçotakis, Scholz ve Meloni’yi kabul etti” diyerek sundu.

TEYYARE-İ HÜMAYUN’DAN HABERLER

İktidar gazeteleri 13 Temmuz’da Erdoğan’ın NATO dönüşü uçakta gazetecilere yaptığı açıklamalara yer verdi. Gazeteci Zafer Arapkirli’nin “Tayyare-i Hümayun” dediği uçaktaki gazetecilere açıklama yapan Erdoğan “Adil barış mümkün” dedi. Sabah gazetesi 13 Temmuz’da bu sözle çıkarken özellikle “Suriye’de yeni dönem” başlığını da kullandı. Türkiye’nin sınır ötesine yaptığı operasyonlarla Suriye topraklarına girdiğini unutan gazete; Erdoğan’ın “Suriye’nin toprak bütünlüğü bizim de çıkarımıza” sözlerine yer verdi.

Türkiye gazetesi ise 13 Temmuz’daki manşetinde “İsrail için kapımıza gelmeyin” manşetini kullanarak NATO’nun İsrail ile yapacağı her türlü iş birliğini Türkiye’nin veto edeceği haberini paylaştı. Türkiye gazetesine göre “Erdoğan NATO’dan istediğini aldı.” Erdoğan’ın NATO’dan istediği Ukrayna’ya silah yardımı yapılması mıydı bilinmez ama gazete Erdoğan’ın dünya medyasında geniş yer bulduğunu iddia etti. Türkiye gazetesine göre “Türkiye’nin elini güçlendirmiş bir şekilde ayrıldığı vurgulandı.”

Akşam gazetesinin 13 Temmuz’daki 1. sayfasında da Erdoğan’ın uçaktaki sözleri Suriye ile normalleşme üzerinden yer aldı. “ABD-İran sürece destek versin” başlığını kullanan gazete “Başkan Erdoğan, Suriye ile normalleşme adımları için ‘Bu iklimden kimse rahatsızlık duymasın’ dedi” ifadelerine yer verdi.

NEWSWEEK RÖPORTAJI MANŞETLERDE

12 Temmuz Cuma günü ise gazetelerin manşetlerinde Erdoğan’ın Newsweek dergisine verdiği mülakata yer verdi. Sabah “Bölgemizde savaş riski var” manşetini kullanırken, Türkiye “Terör devleti boş bir hayal” manşetinde “Erdoğan, sınırımıza ‘teröristan’ kurma planı yapan ülkelere Washington’daki NATO zirvesinde rest çekti” ifadelerine yer verdi. Akşam gazetesinin 12 Temmuz’daki manşeti ise “İsrail savaşa sürüklüyor” oldu.

ERDOĞAN LİDERLERİ HUZURUNA ‘KABUL ETTİ’

11 Temmuz’da ise “Barışın vazgeçilmez oyuncusu Türkiye” manşetini kullanan Sabah “Başkan Erdoğan, NATO Zirvesi’nde Orban, Miçotakis, Scholz ve Meloni’yi kabul etti. Rusya-Ukrayna arasında barış için Erdoğan’dan destek isteyen Orban: Türkiye’ye ihtiyacımız var” dedi. Haberde her ne kadar “Liderle görüştü” denilse de alt başlıkta “kabul etti” ifadeleri dikkat çekti. Aynı gün Hilal Kaplan’ın yazısının başlığı da Erdoğan’a güzellemeden devam etti: “Türkiye ve Başkan Erdoğan yeri doldurulamaz bir aktör.”

11 Temmuz’da yine “terör” ifadelerinden devam eden Türkiye “Tüm güney sınırına koridor kuracağız” manşetini kullandı. Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’in sözlerine yer veren gazete “Suriye ve Irak sınırı boyunca güvenlik koridoru oluşturacağız” dedi.

Aynı gün “75’inci yıl zirvesinde barış daveti” manşetiyle bayilere çıkan Akşam “NATO’nun 75. Kuruluş yıldönümü zirvesinde ana gündem Ukrayna’ya verilecek destek oldu, Erdoğan ‘Barışın tesisi için gayretin artırılması’ çağrısı yaptı” dedi.

UÇAĞA BİNERKEN BİLE HAMASET

Erdoğan’ın NATO toplantısı için yola çıktığı 9 Temmuz’un hemen ertesinde 10 Temmuz Çarşamba günü Erdoğan’ın Emine Erdoğan’la uçağa binerken çekilen fotoğrafını basan gazeteler yine hamaset yaptı. Sabah 10 Temmuz’da “NATO zirvesinde Gazze Katliamını anlatacağız” başlığını kullanırken, Türkiye gazetesi Erdoğan’ın “NATO’nun bel kemiğiyiz” sözlerini, Akşam ise “Artan teröre NATO’da dikkat çekeceğiz” ifadelerini kullandı.

YENİ ŞAFAK’IN HEDEFİ ÜMİT ÖZDAĞ OLDU

Geçtiğimiz haftanın dikkat çeken haberlerine ise Yeni Şafak imza attı. “Nedeni bilinmez” ama Yeni Şafak hafta boyunca Zafer Partisi Başkanı Ümit Özdağ’ı hedef aldı. Gazete ilk haberini 10 Temmuz Çarşamba yayımladı ve “Özdağ hedef gösterdi” manşetini kullandı. Yeni Şafak; Özdağ’ın Kayseri’de saldırıya uğrayan Suriyelilerin ev ve dükkanlarının görüntülerini 2 ay önce yayınladığını iddia etti. Gazete Özdağ’ın Suriyelileri tek tek afişe ettiğini yazdı.

Gazete 11 Temmuz Perşembe günü de haberi devam ettirdi ve “Anıtkabir’e saklansan da kurtulamazsın. Vatana ihanetten hesap vereceksin” manşetiyle bayilere çıktı. Yeni Şafak; Ümit Özdağ’ı “etki ajanı” olarak tanımladı, Özdağ’ın “Suriye’de bir terör devletinin kurulmasını önleyecek Ankara-Şam diyaloğunu sabote etmeye giriştiğini” yazdı, “derin tezgah deşifre oldu” dedi.

‘KİM KORUYOR?​’

Yeni Şafak’ın 12 Temmuz Cuma günü de 1. sayfasında Özdağ vardı. “450 vandal Zafer Partili” başlığını kullanan gazete “… gözaltına alınanların profili provokasyonun arkasında Zafer Partisi olduğunu gösteriyor” ifadelerine yer verdi.

13 Temmuz’da ise “Yıllardır provokasyon yapıyor. Bu adamı kim koruyor” diye sordu. Özdağ’ın saldırıları provoke ettiğini iddia eden Yeni Şafak; Özdağ’ın “dokunulmazlığının” dikkat çektiğini vurguladı ve “Nefret, suça azmettirme, hakaret, yalan bilgi yayma, halkı düşmanlığa tahrik gibi TCK’daki birçok suçu işleyen Özdağ, çok sayıda şikayete rağmen ceza almadı. Özdağ bu dokunulmazlıktan aldığı cesaretle provokasyonlara devam ediyor” dedi.

 

ÖNCEKİ HABER

Hatay’da yerleşim yeri yakınında orman yangını

SONRAKİ HABER

İzmir’de elektrik akımına kapılan 2 kişi yaşamını yitirdi: “Ölümler özelleştirme ve izolasyon hatası”

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...