14 Temmuz 2024 08:24

Trump'ın mitinginde saldırı: Kulağından yaralandı

ABD Başkanı adayı Trump'a seçim mitingi sırasında suikast girişiminde bulunuldu. Trump kulağından yaralanırken, saldırganın öldürüldüğü, bir seyircinin ise hayatını kaybettiği bildirildi.

Fotoğraf: Trump Kampanya Ofisi

Paylaş

ABD'de, Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump, Pensilvanya'da düzenlediği seçim mitingi sırasında kürsüde konuşurken, silah sesine benzer patlamalar sonucunda sağ kulağından yaralandı.

Trump, eyaletin Butler şehrinde kürsüde konuşurken, yaklaşık 7 el silah sesine benzer patlama duyuldu. İlk patlamanın ardından Trump'ın kürsüde sağ kulağını tuttuğu görüldü. Patlamalar devam ederken, korumalar kürsüye atlayarak, Trump'ın etrafını sardı.

Trump'ın, korumalar kendini kürsüden indirmeden önce sağ yanağında kanlar akarken, yumruğunu havaya kaldırdığı görüldü. Miting alanında panik devam ederken, korumalar, Trump'ı acil olarak zırhlı aracına götürdü.

TRUMP'TAN AÇIKLAMA

Trump, olaydan sonra yaptığı ilk açıklamada, "İyiyim ve tıbbi muayeneden geçiyorum." ifadesini paylaştı. Trump, yeni bir açıklama daha yaptı. Truth Social Media platformu üzerinden yaptığı açıklamada, "Şu anda, birlik olmamız ve Amerikalılar olarak gerçek karakterimizi göstermemiz, güçlü ve kararlı kalmamız ve kötülüğün kazanmasına izin vermememiz her zamankinden daha önemlidir. Ülkemizi ve hepinizi gerçekten seviyorum ve bu hafta Wisconsin'den büyük ulusumuza seslenmek için sabırsızlanıyorum.” dedi.

KONGRE YAPILACAK

Saldırının ardından gözler Trump'ın adaylığının resmen ilan edileceği Cumhuriyetçi Ulusal Kongre’ye çevrildi. Trump'ın kampanya ekibinden yetkililer ve Cumhuriyetçi Ulusal Komite, partinin yaklaşan kongresinin ''planlandığı gibi yapılacağını'' bildirdi. Cumhuriyetçi Ulusal Kongre'nin yarın günü Wisconsin eyaletinin en büyük şehri olan Milwaukee'de başlaması planlanıyor.

SALDIRGAN 20 YAŞINDA VE TRUMP’IN PARTİSİNE ÜYE

Saldırıda mitinge katılan 1 kişi yaşamını yitirdi, 2 kişi yaralandı. Trump'a miting alanındaki suikast girişiminde yaşamını yitiren kişinin, 50 yaşındaki Corey Comperatore olduğu açıklandı.

FBI incelemelerin ardından suikast girişiminde bulunan ve olay mahallinde öldürülen kişinin 20 yaşındaki Thomas Matthew Crooks olduğunu açıkladı.

ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI), eski ABD Başkanı Donald Trump'a saldırıyı suikast girişimi olarak tanımladı. FBI tarafından yapılan açıklamada, silahlı saldırganın "Bethel Park'tan 20 yaşındaki Thomas Matthew Crooks" olduğunun tespit edildiği belirtildi. Soruşturmanın devam ettiği ifade edilen açıklamada, olay hakkında bilgi sahibi kişiler, FBI'ın internet sitesine veya doğrudan telefon üzerinden bilgi paylaşmaya çağırıldı.

CNN'in haberine göre, Pittsburgh'un banliyösü Bethel Park'ta, miting alanının yaklaşık 56 kilometre güneyinde yaşayan Thomas Matthew Crooks'un, Pensilvanya'nın seçmen veri tabanında Cumhuriyetçi olarak yer almasına rağmen, 2021'de "Progressive Turnout Project" adında Demokrat görüşlü siyasi eylem komitesine 15 dolar bağış yaptığı ortaya çıktı. Saldırganın babası Matthew Crooks, yetkililerle görüşene kadar oğlu hakkında konuşmayacağını kaydetti.

ABD medyasında çıkan haberlerde saldırganın AR-15 tipi bir yarı otomatik tüfek kullandığı kaydedildi. Saldırganın bulunduğu çatının, Trump'ın konuşma yaptığı yere 150 metre mesafede olduğu ifade edildi. BBC'nin haberine göre de Trump'ın mitingde uğradığı saldırı "güvenlik zafiyeti" tartışmalarına yol açtı.

BIDEN’DAN AÇIKLAMA

ABD Başkanı Joe Biden saldırının ardından, basına kısa bir açıklama yaptı. Herkesin, Trump'a yönelik saldırıyı kınaması gerektiğini söyleyen Biden, "ABD'de bu tür hastalıklı şiddete yer yok." dedi. Bu tür olayların gerçekleşmesine izin verilmemesi gerektiğinin altını çizen Biden, "Buna asla göz yumamayız" diye konuştu. 

BİDEN, TRUMP İLE TELEFONDA GÖRÜŞTÜ

Biden, Trump ile telefonda görüştü. Beyaz Saray'ın sosyal medya hesabı X üzerinden yapılan açıklamada, "Başkan Biden bu gece Washington'a dönüyor. İç güvenlik ve kolluk kuvvetleri yetkililerinden düzenli güncellemeler almaya devam edecek" denildi. Biden'ın, Trump ile yaptığı telefon görüşmesinin detaylarına yer verilmedi.

Diğer yandan, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Savunma Bakanı Lloyd Austin, Trump'a yönelik saldırıdan sonra X üzerinden paylaşım yaptı. Blinken, Trump'ın mitinginde gerçekleştirilen silahlı saldırı karşısında şok olduğunu ve üzüldüğünü aktarırken Austin de "ABD'de farklılıklarımızı bu şekilde çözmeyiz" dedi. 

Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson, Meclisin Trump'a yönelik saldırı hakkında kapsamlı bir soruşturma yürüteceğini bildirdi. Johnson, "ABD halkının gerçekleri bilmeye hakkı var. Gizli Servis Direktörü Kimberly Cheatle ile DHS (İç Güvenlik Bakanlığı) ve FBI'dan (Federal Soruşturma Bürosu) diğer ilgili yetkililerin en kısa zamanda komitelerimiz önünde bir duruşmaya katılmalarını sağlayacağız" açıklamasında bulundu. 

GÖRGÜ TANIKLARI: POLİSİ UYARDIK

BBC’nin haberine göre, Greg Smith adlı bir katılımcı, saldırganın, izleyiciler tarafından saldırıyı düzenlemeden dakikalar önce görüldüğünü iddia etti. Saldırganın sürünerek çatıya çıktığını gördüğünü kaydeden Smith, saldırganın bir silah taşıdığının açıkça görüldüğünü ve etkisiz hale getirilmeden “3-4 dakika” çatıda kaldığını da dile getirdi.

Polis güçlerinin etrafta dolandığını aktaran Smith, “Biz ‘şu çatıda silahlı birisi var’ dedik” ifadesiyle polise saldırganı bildirdiklerini, ancak polisin herhangi bir müdahalede bulunmadığını belirtti.

ABD Gizli Servisi yetkililerinin, miting alanındaki bir ahırdan kendisine baktığını görebildiğini kaydeden Smith, “Gizli servis ahırın tepesinden bize bakıyordu. Çatıyı işaret ettim. Elim çatıyı işaret eder halde öylece duruyordum. Sonra bir baktım 5 el ateş edilmiş” ifadesini kullandı.

CBS News’a konuşan başka bir görgü tanığı ise “Etrafıma bakıyordum ve binalardan birinin tepesinde bir adamın bir binadan diğerine geçtiğini gördüm ve gidip polis memuruna onun çatıda olduğunu söyledim. Yerime döndüğümde, insanların durdukları yerden bu kişiyi hâlâ görebildiklerini duydum” bilgisini paylaştı. Polis memuruna, bulunduğu yere gelirse saldırganı görebileceğini söylemek için geri döndüğünü vurgulayan tanık, hemen sonrasında silah sesleri duyduğunu kaydetti.

El Cezire’ye konuşan eski bir CIA çalışanı ve uluslararası güvenlik analisti olan Bob Ayers, alanın güvenliğini sağlamaktan sorumlu olan ve öncü ekip olarak adlandırılan ABD Gizli Servis biriminin “çok iyi bir iş çıkarmadığını” söyledi. Ayers, “Tüfekli bir kişinin bir binaya tırmanıp başkana ateş etme ihtimali olmamalıydı” dedi.

9 BAŞKANA SALDIRI: 5’İ KURTULDU 4’Ü ÖLDÜ

ABD tarihinde başkan ve başkan adaylarına yönelik suikast girişimleri ilk değil. Eski ABD başkanlarından Theodore Roosevelt, Ronald Reagan, Gerald Ford, George W. Bush ve Donald Trump’a yönelik başarısız suikast girişimlerinde bulunuldu. Abraham Lincoln, James Garfield, William MCKinley ve John F. Kennedy ise suikastlarda hayatını kaybetti. 

SUİKAST GİRİŞİMİ KINANDI

Pek çok ülke ülke lideri X hesabından yaptıkları paylaşımlarda saldırıyı kınadı.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz saldırıyı “iğrenç” olarak nitelendirerek, "Kendisine acil şifalar diliyorum. Düşüncelerim bu suikasttan etkilenilen kişilerle. Bu tür şiddet eylemleri demokrasiyi tehdit ediyor.” ifadesini kullandı.

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, "Kendisine dayanışma ve hızlı şekilde iyileşmesi için en iyi dileklerimi belirtiyor ve seçim kampanyasının gelecek aylarda diyalog ve sorumluluğun, nefret ve şiddete üstün gelmesini umuyorum." dedi.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, saldırıdan dolayı dehşete düştüğünü belirterek, "Demokratik toplumlarımızda siyasi şiddet kabul edilemez." ifadesini kullandı.

İngiltere Başbakanı Keir Starmer “Başkan Trump’ın mitinginde ortaya çıkan şoke edici görüntüler karşısında dehşete düştüm. Kendisine ve ailesine en iyi dileklerimizi gönderiyoruz.” ifadelerini kullandı.

İrlanda Başbakanı Simon Harris “Dün gece Pensilvanya’da gördüklerimiz korkunç ve yanlıştı. Eski Başkan Trump’ın güvende ve hayatta olması sevindirici.” ifadelerine yer verdi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Gürcistan Başbakanı İrakli Kobakhidze, Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenkovic, Slovenya Dışişleri Bakanı Tanja Fajon, Avusturya Başbakanı Karl Nehammer, Çekya Başbakanı Petr Fiala, Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani, Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bajram Begaj, Kuzey Makedonya Cumhurbaşkanı Gordana Siljanovska Davkova, Hollanda Başbakanı Dick Schoof da saldırıyı kınadı. Avrupa Birliği (AB) ve NATO, Latin Amerika ülkelerinin liderleri de Trump'a yönelik saldırıyı kınayan açıklamalar yaptı.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada "Saldırıyı en güçlü biçimde kınıyoruz" denildi. Saldırı girişimin "halkın iradesine yapılmış bir saldırı" olduğu ifadelerine yer verilen açıklamada "Demokratik siyasete şiddet, darbe ve diğer gayrimeşru yollarla müdahale edilmesi kabul edilemez" denildi.

ÇİN VE RUSYA'DAN AÇIKLAMA

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Trump'a silahlı saldırıya ilişkin gelişmeleri takip ettiklerini belirterek Çin Devlet Başkanı Şi'nin, Trump için üzüntüsünü ifade ettiğini belirtti.

ABD Başkanı Joe Biden'ın, ülkede başkan, başkan adaylarına, tanınmış kişilere ve siyasi şahsiyetlere yönelik suikast girişimlerinin ABD'nin iç siyasi yaşamının acı verici tezahürleri olduğunu belirttiğini kaydeden Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova ise "Ama onun tam söylemediklerini söylemek isterim. Biden bunun yalnızca ABD iç siyasi yaşamının acı verici bir tezahürü olmadığını, aynı zamanda bir 'gelenek' olduğunu da söylemeliydi" ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İsrailliler, esir takası anlaşması ve hükümetin istifası talebiyle yürüyüş düzenledi

SONRAKİ HABER

Evrensel'in manşeti | Yeni dünya düzeninden yeniden soğuk savaşa

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa