14 Temmuz 2024 08:32

Evrensel'in manşeti | Yeni dünya düzeninden yeniden soğuk savaşa

NATO Zirvesi'nde Batılı emperyalistler, Rusya ve Çin'i düşman ilan ederek dünyayı barut fıçısına çevirdi. 2023'te askeri harcamalar 2,4 trilyon dolarla rekor kırdı.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Washington’daki NATO Zirvesinde Rusya ile Çin’i düşman ilan eden Batılı emperyalistler, barut fıçısına çevirdikleri dünyayı, Soğuk Savaş döneminden beter bir silahlanma yarışına da sokmuş durumda. 2023’te dünya çapındaki askeri harcamalar 2,4 trilyon dolarla tarihi rekor kırdı. Bu, aynı zamanda eğitimden, sağlıktan, emeklilikten yeni kesintiler anlamına geliyor.

KAVGA SERTLEŞİYOR

Washington Zirvesi, Rusya ve müttefiki Çin’le ilişkileri iyice germeyi, Rusya’nın kolunu kanadını kırıp Çin’i müttefiksiz bırakmayı kararlaştırdı. NATO Genel Sekreteri açıkça, “Ukrayna'ya desteğimiz hayırseverlik değil, kendi güvenliğimiz için” dedi. NATO 2025’te Ukrayna'ya 40 milyar avroluk askeri yardım yapacak. 1 milyar avrosunu Türkiye verecek.

REKABET ÇATIŞMAYA DÖNÜŞEBİLİR

ABD’de askeri harcamaların sürekli yükseldiği, sosyal programlara ayrılan bütçelerin ise gerilediği trend seçimi kim kazanırsa kazansın sürecek. Bu harcamalar, yeni nükleer silahlanma yarışı, Ukrayna savaşı, İsrail’in soykırımı, yıllardır uygulanan neoliberal kemer sıkma politikalarıyla yükselen faşizm, bir nevi 2. Soğuk Savaş rekabetini açık çatışmaya çevirebilir.

AVROLAR SİLAHA AKIYOR

Stochholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsünün (SIPRI) raporuna göre Avrupa ülkelerinin silah ithalatı Ukrayna savaşından beri yüzde 94 arttı ve silah bütçesi Soğuk Savaş dönemindeki seviyeye vardı. Almanya’nın askeri harcamaları 90,6 milyar, Fransa’nınki 52 milyar dolara ulaştı. Ayrıca AB silah tekellerine ‘sanayiye destek’ adı altında kaynak aktarıyor.

NATO: KAPİTALİST ÖLÜM MAKİNASI

NATO’yu ABD kurdu ve hep ABD yönetti. Hiçbir zaman “kolektif” olmadığı gibi, hiçbir zaman “güvenlik” de sağlamadı. Daima kapitalist dünya düzeninin vurucu gücü oldu. Bu ölüm makinası gezegeni de yok ediyor. NATO’nun 2023’teki 1,34 trilyon dolarlık harcaması, Kolombiya’nın bir yıllık salınımından fazla karbon salınımına yol açacak.

ÖNCEKİ HABER

Trump'ın mitinginde saldırı: Kulağından yaralandı

SONRAKİ HABER

Hatay’a 60 taş ocağı ile onlarca beton santrali yapılmak isteniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...