14 Temmuz 2024 12:00

EMEP İzmir İl Örgütü: Enerjide özelleştirme can alıyor

Emek Partisi İzmir İl Örgütü, İzmir'de şiddetli yağış sonrası iki yurttaşın su birikintisinde elektrik akımına kapılıp yaşamını yitirmesine ilişkin açıklama yayınladı.

Fotoğraf: DHA

Reklam

Emek Partisi İzmir İl Örgütü, geçtiğimiz günlerde gerçekleşen şiddetli yağış sonrasında iki yurttaşın su birikintisinde elektrik akımına kapılarak yaşamını yitirdiği olaya ilişkin bir açıklama yayınladı. Açıklamada enerjide özelleştirmenin can aldığına vurgu yapılırken, “Enerji derhal kamulaştırılmalı ve sorumlular yargılanmalıdır” denildi.

"SORUMLU DAĞITIM ŞİRKETİ VE DENETLEMEYEN KAMU KURUMLARI"

Açıklamaya yaşamını yitiren yurttaşlarımızın ailesine ve sevenlerine baş sağlığı dileyerek başlanırken, “Elektrik şirketleri, gelinen noktada özelleştirme adı altında kendilerine devredilen kamusal alt yapı üzerinden iş gören denetimden yoksun, kâr amacıyla deneyimli personelin zaman içinde tasfiye olduğu kendi içinde de taşeronlaşmasıyla halkın elektriğe güvenli, nitelikli ulaşmasının önünde engeldir. Yeterli yatırım ve çağın gerektirdiği teknolojik yenilenmeyi yapmayarak, düşük maliyetler ve eski yöntemlerle çalışan, kârlarına kâr katan elektrik şirketleri halkın yaşamını tehdit etmeye devam ediyor. İşte tam da bu nedenlerle yaşamını yitiren yurttaşlarımızın sorumlusu GDZ Elektrik Dağıtım A.Ş. ve denetlemeyen kamu kurumlarıdır” diye belirtildi.

"GEÇMİŞTEN DERS ÇIKARILAMAMIŞTIR"

Daha önce yaşanan selde de dağıtım trafolarını su bastığının hatırlatıldığı açıklamada, “Günlerce elektrik verilememiş fakat bundan ders çıkarılmamıştır. Olayın yaşandığı yerde daha önce benzer sorunlar yaşanmasına, tehlikeler atlatılmasına, ıslak olmayan zeminde dahi akıma kapılanlar olmasına, uyarı ve şikayetlere rağmen herhangi bir düzenleme yapılmamıştır. Bu kadar kısa süreli bir yağmurda şehrin en işlek yollarının kullanılmaz hale gelmesi kabul edilemez bir altyapıdır. Elektrik dağıtım hatları taşkından etkilenmeyecek ve can tehdidi oluşturmayacak biçimde tasarlanmalıdır” ifadelerine yer verildi.

"ENERJİYE ULAŞIM KAMULAŞTIRILMALI, SORUMLULAR YARGILANMALIDIR"

Son olarak halkın can güvenliğinin hiçe sayıldığının vurgulandığı açıklamada, “Elektrik şirketlerine elektrik tüketim bedelinin %66'sı dağıtım bedeli olarak aktarılmakta ancak gerekli yatırımı ve denetimi yapmayan dağıtım şirketlerinin çağın gerisine düştükleri ve halkın can güvenliğini tehlikeye attıkları artık görülmelidir. Örneğin sıkça yaşanan, henüz geçtiğimiz haftalarda Diyarbakır'da günlerce süren orman yangınlarının başta gelen nedenlerinden biri elektrik hatlarının uyarılara rağmen düzenlenmemesidir. Enerji ihtiyacı günümüz koşullarında her geçen gün artıyor. Dolayısıyla enerjiye ulaşım insan hakkı olarak görülmeli, güvenli ve ulaşılabilir olması için kamusal hizmetin bir parçası olmalıdır. Üretimden dağıtıma, tüm enerjiye ulaşma süreçleri derhal kamulaştırılmalı, bu alanda çalışan işçi ve emekçilerin, sendika ve meslek örgütlerinin denetimine tabi tutularak sürdürülmelidir. Yaşanan bu olayda sorumluluğu olan şirket ve kamu kurumları soruşturmaya tabi tutulmalı, sorumluluğu olanlar yargılanmalıdır” denildi. (İzmir/EVRENSEL)

Reklam