14 Temmuz 2024 14:38

Gediz Elektrik ve İzmir Büyükşehir Belediyesinden açıklama

İzmir’de 2 kişinin elektrik akımına kapılarak hayatını kaybetmesine ilişkin Gediz Elektrik açıklamasında şikayet olmadığını savunarak belediyeyi sorumlu gösterdi, belediyeden cevap gecikmedi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

İzmir Alsancak’ta İnanç Öktemay ve Özge Ceren Deniz’in elektrik akımına kapılarak hayatını kaybetmesine neden olan ihmale ilişkin belediye ve Gediz Elektrik açıklama yaparak sorumluluğu birbirine attı. Gediz Elektrik açıklamasında şikayet olmadığını savunurken sorumlu olarak belediyenin ızgara çalışmalarındaki müdahaleleri işaret etti. Belediye Gediz Elektrik’in açıklamasında yanıt vererek, “Dağıtım panosuna giden kablolarda izolasyon hatası olduğu belirlendi” dedi.

“ONAYIMIZ OLMADAN ELEKTRİK ŞEBEKESİ ÜZERİNE IZGARA YAPILMIŞ”

Gediz Elektrik’in olaya ilişkin şirkete dair yaptığı kamuoyu açıklamasında, “5 Ocak’ta ilgili alt yapı kuruluşu tarafından bilgi verilmeden ve onayımız olmaksızın bölgedeki elektrik şebekemiz üzerine üç yeni yağmur suyu ızgarası yapıldığı belirlenmiştir. Bu işlem öncesinde, sırasında veya sonrasında kurumumuzdan herhangi bir gözlemci talebinde kesinlikle bulunulmamıştır. Şebekemize zarar verildiği 13 Temmuz 2024 tarihinde yetkili kurumlar tarafından yapılan incelemeler sırasında da açıkça görülmüş ve kayıt altına alınmıştır” ifadeleri kullanıldı.

‘ŞİKÂYET KAYDI YOK’

 “Olayın geçtiği bölgeye dair son 6 aydır kurumumuza CİMER, Çağrı Merkezi, sosyal medya dahil olmak üzere tüm kanallardan gelen talepler incelenmiş ancak herhangi bir şikâyet kaydı olmadığı tespit edilmiştir” diye belirtilen açıklamada “Bölge sakinlerinin konuşmalarında uzun süredir iletildiği söylenen şikayetler, doğrudan sorumlu olan diğer kurumlara yapılmıştır. Öte yandan 9 Ocak tarihinde bölgeden farklı bir şebeke unsuruna ilişkin arıza kaydı alınmış ve ekipler tarafından sorun çözülerek kayıt kapatılmıştır.  Bahsi geçen iddialardan bir diğeri olan, şebekenin derinliğinin mevzuatlara uygun olmadığına ilişkin haberlere yönelik tespitlerimizi de paylaşmak isteriz. 5 Ocak’ta ilgili alt yapı kuruluşu tarafından bilgi verilmeden ve onayımız olmaksızın bölgedeki elektrik şebekemiz üzerine üç yeni yağmur suyu ızgarası yapıldığı belirlenmiştir. Bu işlem öncesinde, sırasında veya sonrasında kurumumuzdan herhangi bir gözlemci talebinde kesinlikle bulunulmamıştır. Şebekemize zarar verildiği 13 Temmuz 2024 tarihinde yetkili kurumlar tarafından yapılan incelemeler sırasında da açıkça görülmüş ve kayıt altına alınmıştır. Ek olarak, çalışmalar sırasında yer altında bulunan elektrik kablolarımızın konumunun müdahalelerle değiştirildiği görülmektedir. Gerçekleştirilen bu çalışmaların kurumumuza hiçbir şekilde bilgi aktarılmadan yapıldığını bir kez daha vurgulamak isteriz” denildi.  

‘EKSİK BİLGİLERE DAYALI PAYLAŞIM YAPILIYOR’

Açıklamada, “Ege Telgraf gazetesinin 2019 yılında yaptığı bir habere istinaden eksik bilgilere dayalı paylaşımlar da yapılmaktadır. Olayın esası şu şekildedir; 19 Ocak 2019 tarihinde Ege Telgraf gazetesinde çıkan haber üzerine, ekiplerimiz ivedilikle bölgeye müdahalede bulunmuş ve sorun hızlıca giderilmiştir. Bunun üzerine aynı gazete 21 Ocak 2019 tarihinde sorunun çözüldüğüne dair bir haber de yapmıştır. Kamuoyunu şeffaf bilgilendirme sorumluluğumuzla, tüm kurum ve kuruluşlarla her türlü iş birliğine hazır olduğumuzu belirtir; İnanç Öktemay ve Özge Ceren Deniz’in vefatından duyduğumuz derin üzüntüyü bir kez daha paylaşmak isteriz. Kendilerine Allah’tan rahmet; kederli ailelerine, yakınlarına ve tüm sevenlerine sabır ve başsağlığı diliyoruz” ifadeleri de yer aldı.

“DAĞITIM PANOSUNA GİDEN KABLOLARDA İZOLASYON HATASI OLDUĞU BELİRLENDİ”

Gediz Elektrik’in açıklamasından sonra İzmir Büyükşehir Belediyesi bir açıklamaya yayınlayarak cevap verdi.

Açıklama şöyle:

“Bu talihsiz olayın nedenlerinin şüpheye yer bırakmayacak şekilde tespit edilmesi ve bir daha tekrar etmemesi için İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak yetkili makamlarla işbirliği içinde gerekli tüm incelemeleri başlatmış bulunmaktayız. Konuyla ilgili resmi raporlar önümüzdeki günlerde tüm şeffaflığıyla halkımızla paylaşılacaktır.

Olayın ardından alana ulaşan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yetkili personeli tarafından ivedilikle elektrik tesisatı kontrol edilmiş, aydınlatma tesisatının günbatımıda (20.35) enerjilendiren ve gündoğumuda enerjiyi kesen zaman rölesinin doğru çalıştığı kontrol edilmiş ve dolayısıyla olay saatinde (19.15) aydınlatma tesisatının kablolarında enerji olmadığı teyit edilmiştir.

Ayrıca belediyemize ait elektrik tesisatı bu tür bir tehlikeye karşı kaçak akım koruma röleleri ile enerjiyi kesecek şekilde korunmaktadır. Bölgede belediyemizin yürüttüğü ve elektrik hattında oluşabilecek kaçakla ilişkilendirilebilecek bir altyapı çalışmasından söz edilemeyeceği de ortadadır. Zira İZSU Genel Müdürlüğü’nün olaya ilişkin teknik raporunda da 2024 yılı Ocak ayında ihaleli işler kapsamında bölgede yüklenici firma tarafından 3 adet yağmursuyu ızgarası yaptırıldığı, imalatlar sırasında GDZ Elektrik A.Ş. ’den gözlemci talebinde bulunulduğu, imalatların gözlemci nezaretinde gerçekleştirildiği belirtilmektedir.

Raporda yapım çalışmalarından sonra GDZ Elektrik A.Ş. tarafından yağmursuyu ızgarası yanında elektrik hatlarında bakım – onarım çalışması yapıldığı, hatta vatandaşlar tarafından GDZ Elektrik A.Ş. ’ye anılan bölge için 2 defa arıza kaydı açtırıldığı ifade edilmektedir. Ayrıca kabloların üzerinde 2 farklı noktada onarım gerçekleştirildiğini ve GDZ Elektrik A.Ş. ‘ye ait elektrik hatlarının yapım tekniğine aykırı olarak zeminden 23 cm aşağıda döşendiği de fotoğraflarla belgelenmektedir. Anılan bölgede elektrik kaçağına bağlı bir takım olumsuzluklar yaşandığına, bölge esnafının yetkili kuruma defaatle bildirim yaptığına ilişkin ifadeleri de kayıt altındadır.

Nitekim olay sonrası sahaya giden Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nin oluşturduğu teknik heyetin ilk tespitlerine göre olayın gerçekleştiği sokakta trafo merkezlerinden dağıtım panosuna giden kablolarda izolasyon hatası olduğu belirlendiği ifade edilmiş, ‘Bu izolasyon hatasından kaynaklı olarak suyla temas eden iki yurttaşımızın hayatını kaybettiği düşünülmektedir’ şeklinde bir açıklama yapılmıştır.”

Açıklamanın sonunda olayın nedenlerinin en kısa sürede tespit edilmesi ve tekrarını önleyecek çalışmaların hızla hayata geçirileceği belirtildi ve hayatını kaybedenlere baş sağlıyı dilendi.(İzmir/EVRENSEL)


BİR AYDA İKİ ÖZELLEŞTİRME FELAKETİ

Diyarbakır'da elektrik dağıtımının özelleştirilmesiyle birlikte elektrik tellerinden çıkan ve 15 kişinin hayatını kaybettiği yangının üzerinden henüz bir ay geçmemişken oklar yine özelleştirmelere döndü. GDZ Elektrik de uzmanların ısrarlı uyarılarına rağmen TEDAŞ’ın özelleştirme kapsamına girmesiyle firmalar bünyesinde dağıtım yapan şirketlerden biri.

TEDAŞ’ın 02.04.2004 tarihli Özelleştirme Yüksek Kurulu Kararı ile özelleştirme kapsamına alınmasıyla 2005’te TEDAŞ’ın hissedarı olduğu Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş. (Gediz EDAŞ) kuruldu. 2006’da ise elektrik dağıtım ve perakende satış için lisans aldı. 2013’te özelleştirme sürecinin tamamlanmasıyla Aydem Enerji’ye dahil oldu. 2015’te Gediz EDAŞ, dağıtım ve perakende işlerini ayırdı, ismi GDZ Elektrik Dağıtım A.Ş. oldu.

GDZ Elektrik’in çatısı altında olduğu Aydem Enerji’nin sahibi ise Ceyhan Saldanlı. 2021’de Saldanlı’nın halk plajına helikopteri ile indiği iddiaları gündeme gelmişti. Aydem Enerji geçtiğimiz günlerde ise şirket kapsamındaki Yatağan Termik Santrali Enerji Üretim AŞ’de çoğunluğu sendikalı 416 kişilik işten atma listesinin olduğu iddiasıyla gündeme geldi. 

 

 

ÖNCEKİ HABER

ÇAYKUR kotayı 50 kilodan 30 kiloya indirdi

SONRAKİ HABER

Türkan Elçi'nin ailesine ait kafeye silahlı saldırıda 3 kişi tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa