14 Temmuz 2024 15:53

Eti Krom eylemi 14’üncü günü geride bıraktı

Elazığ’da Eti Krom işçilerinin direnişi 14’üncü gününde devam etti. İşçiler hakları için mücadelede kararlı.

Fotoğraf: Özkan Zülfikar/Evrensel

Paylaş

Elâzığ’ın Alacakaya ilçesinde bulunan Eti Krom Yıldırımlar AŞ’ye ait Kef Bölgesi maden ocaklarında çalışan işçiler, 1 Temmuz’da başlattıkları iş durdurma eylemini devam ettiriyor. İşçiler iş durdurma eyleminin 14. gününde de fabrikanın önünde toplanırken, haklarının verilmesini istedi.

Demirören Haber Ajansının haberine göre 14 gündür eylemde olduklarını belirten işçilerden biri “6 ay önce biz yetkililere ekonomik koşullardan dolayı maaşlarımızın yetmediğini söyledik. Yalnız sesimizi kimse dikkate almadı. Biz de işi yavaşlatma eylemine gittik. Olaylar buraya kadar geldi, haklarımızı istiyoruz” dedi.

Bir başka maden işçisi ise 6 ay öncesinden haklarını istediklerini ifade ederek, “2 buçuk yıldır Eti Krom AŞ’de çalışıyorum. Bizler 6 ay öncesinden haklarımızı istediğimizi bildirdik ve aldığımız maaşların bizlere yetmediğini üst yöneticilerimize söyledik. Akabinde onlar da bir üst yöneticiler ile görüşeceklerini bildirdiler. 6 aylık süreç böyle devam etti ve son olarak bu duruma geldik” diye konuştu.

CHP HEYETİ: İŞÇİLERİN HAKLARI VERİLSİN

Eti Krom maden işçilerinin grevlerine destek vermek ve ziyaretlerde bulunmak üzere Elâzığ’a gelen CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz başkanlığındaki CHP heyeti “KEF bölgesinde çalışan işçileri yok saymak demek tüm Elâzığ’ı yok saymak demektir. CHP olarak bu anlayışı karşısındayız. Hiç kimse devlete ait madenin işletme hakkını aldı diye kapatma hakkına sahip değil” dedi.

Anka Ajansının haberine göre, maden işçilerinin zorlukla madeni çıkarttığını belirten Yavuzyılmaz, bir işçinin ancak geçinebilecek kadar para kazanabilirken maden ocakları sahiplerinin ise servetlerine servet kattığını dile getirdi. Patronların işçilerin taleplerini geri çevirdiğini ve onları yok saymaya çalıştığını vurgulayan Yavuzyılmaz şöyle devam etti: “KEF bölgesinde çalışan işçileri yok saymak demek tüm Elâzığ’ı yok saymak demektir. Cumhuriyet Halk Partisi olarak bu anlayışı karşısındayız. ‘Sizin taleplerinizi yapmayacağız gerekirse madeni kapatırız’ dedi. Kapatamazsın. KEF bölgesindeki krom maden işletmesi çalışacak çünkü bu maden devlete ait. Hiç kimse devlete ait madenin işletme hakkını aldı diye kapatma hakkına sahip değil. Bizim buraya gelme nedenimiz işçilerimizin bugün AK Parti’nin yarattığı ekonomik krizin altında ezilmesini engellemek, bu haklı taleplerini hayata geçirmeleri için destek vermek aynı zamanda sendikal haklarını elde etmeleriyle de birlikte de uzun vadede burada belirli bir standartta yaşamlarını sağlayabilecek şekilde örgütlü mücadele verebilmelerinin imkanlarını yaratmaktır” dedi.

“Şirket yöneticileriyle işçi temsilcilerinin de bulunduğu bir ortamda bir araya gelmemiz mümkün olabilir” diyen Yavuzyılmaz şöyle devam etti: “İşçi kardeşlerimize söylenen bir ifade vardı ‘Siz işçi sayısını yüzde 50’yi buldunuz da mı geldiniz karşınıza?​’ Bugün şirket ortaklarından birinin yaptığı bir düzeltme açıklaması oldu. Ben de şirket yetkililerine sesleniyorum, şirketin yüzde 50 öyle diyor diğer yüzde 50’si böyle diyor. Hangi yüzde 50’ye itibar etmemiz gerektiğini şirket yetkilileri işçiler lehine atacakları adımla birlikte bize göstermek zorundadır. Bunu da Elâzığ’da bulunduğumuz süre içerisinde görmek istiyoruz” ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İsrail ordusu Suriye'ye saldırdı

SONRAKİ HABER

"Çevre iklim haberciliği geleceğin en önemli alanı olacak"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...