14 Temmuz 2024 15:51

"Çevre iklim haberciliği geleceğin en önemli alanı olacak"

Genç gazeteciler ve gazetecilik öğrencileri Seferihisar Teos'da çevre-iklim haberciliğini ve gazetecilikte branşlaşmayı konuştu.

Fotoğraf: Kültürel ve Ekolojik Hayatı Koruma Derneği

Reklam

Kültürel ve Ekolojik Hayatı Koruma Derneği, Seferihisar Belediyesi, Seferihisar Gazeteciler Cemiyeti tarafından çevre ve iklim alanında branşlaşmak isteyen genç gazetecilerin katıldığı iki günlük buluşma gerçekleştirildi. Seferihisar Teos Yazarlar Evi'nde gerçekleştirilen etkinlik AB Sivil Düşün Programı tarafından da desteklendi.  

Genç gazetecileri meslek büyükleriyle bir araya getirmeyi amaçlayan programın ilk gününde Evrensel Gazetesi İzmir Temsilcisi Özer Akdemir, çevre ve iklim haberciliğin ilişkin saha deneyimlerini aktarırken, gazeteci Ümit Şahiner ise çevre ve iklim haberciliğinde gazetecilik etiği ve toplumsal sorumlulukları genç gazetecilerle paylaştı.

"GAZETECİNİN EKOLOJİK MÜCADELEYE EN ÖNEMLİ DESTEĞİ İŞİNİ İYİ YAPMASI"

Açılış konuşmalarının ardından ilk sunumu yapan Akdemir, çevre iklim haberciliğinin geleceğin en önemli gazetecilik branşlarından birisi olacağını ve gazetecilerin bu alana yöneliminin artacağını dile getirdi. Akdemir görseller eşliğinde gerçekleştirdiği sunumunda Türkiye'nin birçok bölgesinde başta madenler ve enerji projeleri başta olmak üzere sermayenin doğayı talan girişimleri ve buna karşı verilen yerel ekolojik mücadelelerle ile ilgili yaptığı haberleri anlattı. 

Bergama altın madeni karşıtı mücadelenin devlet - şirket işbirliği ile sönümlendirilmesinin ardından altın madencilerinin Kışladağ'a, Artvin'e, Efemçukuru'na, Fatsa'ya girdiklerini belirten Akdemir, "Yeryüzünde yaşayan bütün canlıları ilgilendiren çevre-iklim haberciliğinde bir gazetecinin yapacağı en iyi şey haberini en doğru şekilde yazarak kamuoyunu aydınlatmaktır" dedi. 

"GAZETECİNİN TEK İŞİ GAZETECİLİK OLMALI"

Bir gazetecinin gazetecilikten başka bir iş yapmaması gerektiğini ifade eden gazeteci Ümit Şahinler ise konuşmasında kendi gözlemleri üzerinden gazetecilik sektöründeki değişime dikkat çekti. Şahinler, “Eskiden bir firmanın gazetesi varsa başka hiçbir faaliyette bulunamıyordu. Daha sonra yasada yapılan değişiklikle holdingler yayıncılık işine girdi ve hoşumuza gitmeyen mevcut yayıncılık oluştu. Gazeteci olarak kalacaksak, hedefimiz gazeteci olmaksa kesinlikle başka bir iş yapmıyor olmamız lazım." dedi.

İlk günün son sunumunda video haberci ve belgeselci Kazım Kızıl video haberciliğin nasıl yapılması gerektiği ile ilgili deneyimlerini aktardı.

Etkinliğin ikinci gününde Kültür ve Ekolojik Hayatı Koruma Derneği Başkanı Seher Gümüş Sürdürülebilirlik Kavramlarına değinirken, Ege Üniversitesi Radyo ve Televizyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilek Takımcı da gazetecilikte branşlaşmanın önemine vurgu yaptı.

(İzmir/EVRENSEL)

Reklam