14 Temmuz 2024 17:50

Fidan: Suriyeli muhaliflerle ilgili durduğumuz yeri değiştirmiyoruz

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye'nin Suriye ile normalleşmesi gündemiyle ilgili yaptığı açıklamada "Çağrımız önemli, karşılık bulmasını tavsiye ediyoruz" dedi.

Fotoğraf: Muhammed Enes Yıldırım/AA

Paylaş

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan Al Suud ile görüşmesinin ardından ortak basın açıklaması düzenledi.

Fidan, Erdoğan'ın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşmeye dair açıklamalarının sorulması üzerine, "Zamanın ruhu bizi barışı ve istikrarı aramaya zorluyor. Çağrımız önemli, karşılık bulmasını tavsiye ediyoruz" diye yanıt verdi. "Suriyeli muhaliflerle ilgili durduğumuz yeri değiştirmiyoruz" diyen Fidan, "DEAŞ ile PKK ile mücadele omuz omuza biz bunlarla savaştık. Bizim vefalı büyük bir ülke olarak bu fedakarlığı unutmamız mümkün değil. BM kararı çerçevesinde muhalifler ve rejim ne türden bir ilişki içinde olacak bu onların kararıdır. Biz ancak yapıcı bir rol oynayabiliriz. Yarı yolda bırakmamız mümkün değil" dedi.

NE OLMUŞTU?

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, 12 Temmuz'da NATO zirvesinin ardından yaptığı basın açıklamasında, Esad ile görüşme talebini yinelemiş, "Özellikle Sayın Esed'e 'Ya ülkeme gel veya üçüncü bir ülkede bu görüşmeyi yapalım' çağrımı iki hafta önce yaptım. Bu konuyla ilgili olarak da Dışişleri Bakanımı görevlendirdim. O da muhataplarıyla görüşmek suretiyle inşallah bu dargınlığı, kırgınlığı aşmak suretiyle yeni bir süreci başlatalım istiyoruz. İlişkileri geçmişte olduğu gibi aynı noktaya getirelim istiyoruz. Davetimiz her an olabilir" demişti. 

Suriye Dışişleri Bakanlığından 14 Temmuz'da yapılan açıklamada ise "İki ülke arasındaki ilişkilerin normale dönmesinin, iki ülkenin güvenlik, emniyet ve istikrarının temeli olan 2011 öncesi duruma dönülmesine bağlı olduğunu vurgulamaktadır" ifadelerine yer verilmişti. 

Açıklamada "Suriye, Suriye-Türkiye ilişkilerini düzeltmeye yönelik girişimleri ele almış ve bu girişimlerin sonucunun medyatik bir hedef değil, mevcut gerçeklere ve iki ülke arasındaki ilişkileri düzenleyen belirli ilkelere dayalı, egemenlik, bağımsızlık ve toprak bütünlüğüne saygı temelinde, güvenlik ve istikrarlarını tehdit eden ve iki ülke ve halkların ortak çıkarlarına hizmet eden her şeye karşı koyan amaca yönelik bir yol olduğuna inanmaktadır. Suriye Arap Cumhuriyeti, bu yöndeki her türlü girişimin, iki ülke arasındaki ilişkilerin normal seyrine dönmesi ve en önemlisi de Suriye topraklarında yasa dışı olarak bulunan güçlerin çekilmesi ve sadece Suriye'nin değil Türkiye'nin de güvenliğini tehdit eden terörist gruplarla mücadele edilmesi gibi arzu edilen sonuçların elde edilmesi için net temellere dayanması gerektiğini vurgulamaktadır." denilmişti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Mamak Cezeri BİLSEM'in kapatılacağı iddia edildi

SONRAKİ HABER

EURO 2024'te şampiyon İspanya oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa