Emek Partisi: Mücadele edersek taş ocaklarını engelleyebiliriz

Emek Partisi üye ve yöneticileri ile Antep Milletvekili Sevda Karaca, taş ocaklarına tepki gösteren Defne'ye bağlı iki mahallede halk toplantıları düzenledi.

14 Temmuz 2024 21:15
Paylaş

Kentin yeniden inşasını bahane ederek kentte sermaye ve iktidarın 60 taş ocağı ve onlarca beton santrali kurmak istediği Hatay’da ziyaretlerde bulunan Emek Partisi üye ve yöneticileri ile Antep Milletvekili Sevda Karaca, taş ocaklarından etkilenecek yerler arasında olan Defne'ye bağlı Harbiye Mahallesi ve Darmaşta'da halk toplantısı düzenledi.

“AĞAÇLAR MEYVE VERMİYOR”

Hatay’da kurulması planlanan taş ocakları ve beton santralleri hakkında görüşlerini dile getiren yurttaşlar, projelerin bölgeye vereceği zarardan endişe duyduklarını belirttiler. Bir yurttaş, "Eskiden meyve ağaçlarından geçim sağlardık, şimdi ise depremden bu yana durum kötüye gidiyor" dedi. Bir başka yurttaş, "Patlamalar sırasında taşlar düşüyor, ileride kanser gibi hastalıklarla karşılaşacağız. Bu ruhsatlar iptal edilene kadar mücadelemize devam etmeliyiz" diye ekledi.

DİNAMİTLER DEPREM KADAR ETKİLİYOR

Samandağlı bir katılımcı, taş ocaklarının çevreye verdiği zararı yıllardır gözlemlediğini ve sayılarının artması ile durumun daha da kötüleşeceğini belirtti. Toplantıya katılan gençler, taş ocaklarının mahallede ciddi sağlık sorunlarına yol açacağını ifade ederek, "Patlatılan dinamitler deprem kadar etkiliyor, gençler olarak bu mücadeleye katılmaya hazırız" dediler. Toplantıda söz alan diğer yurttaşlar, geçim sıkıntısı nedeniyle mücadeleye yeterince katılamadıklarını belirtirken, bu konuda birlikte hareket etmenin önemine vurgu yaptılar. Mahalle halkı, taş ocaklarının kapatılması için birlik olma çağrısında bulundu.

ETKİLERİ TAŞ OCAĞI OLAN YERLERDE GÖRÜLÜYOR

Toplantıda konuşan EMEP Milletvekili Sevda Karaca, taş ocaklarının Hatay’ın deprem sonrası inşaat ihtiyacını karşılamak için yapıldığını belirterek, bölgenin açık bir şantiye sahasına dönüştüğünü söyledi. Karaca, “İnsan sağlığı, doğanın devamlılığı, zeytinlikler, tarım alanları ve yaban hayatının ihtiyaçları tamamen göz ardı ediliyor. Hatay’daki 60 taş ocağı ve ardından kurulacak beton santralleri ile yılda 147 milyon ton malzeme üretilecek. Bu süreçte dağlar delinip, yaşam alanlarımızın hemen yanı başında açılan bu taş ocakları yüzünden kanser tehdidi altında olacağız” dedi. Karaca, Samandağ Çöğürlü’de yaşananların taş ocakları ile birlikte yaşanacak sorunların neler olduğunu ortaya koyduğunu belirterek, “Yıllardır bu şehirde taş ocaklarının yanında yaşayan çocukların sokakta yürüyemez, okula gidemez, yaşlıların nefes alamaz hale geldiğini mahalle halkından dinledik. Hatay'ın tek afeti deprem değil. Bu durumu başka afetlerle tamamlamak için başka şeyler yapmaya devam ediyorlar” dedi.

MAHALLELER TEK TEK DEĞİL, BİRLİKTE HAREKET ETMELİ

Bilimsel tekniklerin insan hayatını ve doğayı tehlikeye atmayan yöntemlerle uygulanabileceğini söyleyen Karaca, deprem sonrasında da iktidarın insan hayatına ve doğal yaşama saygı göstermediğini vurguladı. Karaca, “60 taş ocağından bahsediyoruz ve her mahalle kendi başına bir şey yapmaya çalışıyor. Bu taş ocaklarının kapatılması için mahalle halkı olarak birlik olmamız gerekiyor. Diğer mahallelerle de buluşarak bu mücadeleyi ortaklaşa yürütmeliyiz. Bu ruhsat iptalleri için halkın örgütlü ve istikrarlı tepkisini göstermesi gerekiyor. Bu kolay değil, ama mümkündür” dedi.

Taş ocaklarının yeraltı sularının kirlenmesine ve uzun vadede yok olmasına yol açacağını ifade eden Karaca, “Bu ocaklar yüzünden sağlığımızı, canımızı ve malımızı kaybedeceğiz. Bu durum ciddi. Bu halk buluşmasıyla mahalleli olarak mücadeleye devam edeceğiz. Hukuk mücadelesi de önemlidir, ancak bu kararların yerine getirilmesi için de ayrı bir mücadele gerekecek. Kolay olmayacak, hemen olmayacak, ama mücadele edeceğiz” dedi. Karaca, mahalle halkının bu konuda bir araya gelerek, taş ocaklarının iptali için çaba göstermesinin önemli olduğunu vurguladı.

"HUKUKİ MÜCADELE FİİLİ MÜCADELE İLE DESTEKLENMEDEN BİR SONUÇ ALINAMAZ"

Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Sedat Başkavak, taş ocaklarının faaliyete geçmesiyle camların açılamayacağı, çamaşırların toz içinde kalacağı ve nefes alma problemlerinin artacağı bir dönemin başlayacağını, çocukların akciğer rahatsızlıkları ile karşı karşıya kalacağını ifade etti. Başkavak ayrıca, yurttaşların taş ocaklarına karşı mücadele etmeleri gerektiğini belirterek geldiğinde toplanıp 'durdurun' demeniz lazım. Hukuki mücadele fiili mücadeleyle desteklenmediği sürece sonuç vermez" dedi.

"HALK BİRLEŞİRSE TAŞOCAĞINI ENGELLEYEBİLİR"

Emek Partisi MYK Üyesi Halil İmrek, AKP’nin depremi de fırsata çevirmek istediğini belirterek “Bilim insanlarının çalışmalarına göre 6 tane taşocağı bu kentin inşası için ihtiyacı karşılıyor. Zaten iki tane taş ocağı var. 8 tane daha taş ocağına ruhsat verilmiş. Ama burada 60 tane yapmak istiyorlar. Burayı turizm alanına çevirmiyorlar, bu alanı rant alanına çevirerek başka yerlerin ihtiyacını da buradan sağlıyorlar. Arsuz Höyük’te Krom madeni açmaya çalışıyorlar ama halk bunu engelledi. Dörtyol'da alçı granit ocağı açmak istediler, halk engelledi. Biz kentimize sahip çıkarsak bunu engelleyebiliriz” dedi. (Hatay/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Öğrenciler arkadaşlarının elektrik akımına kapılarak yaşamını yitirdiği yerde buluştu

SONRAKİ HABER

Trump'a suikast girişiminde yaşamını yitiren kişi açıklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...