15 Temmuz 2024 12:05

CHP’li Zeynel Emre: Darbeyi bilenler komisyona gelmedi

15 Temmuz darbe girişimi sonrası kurulan komisyonun üyesi CHP'li Zeynel Emre, komisyonun bizzat iktidar partisi temsilcileri tarafından işlevsiz bırakılmaya çalışıldığına dikkat çekti.

Fotoğraf: Zeynel Emre

Paylaş

CHP İstanbul Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Zeynel Emre, 15 Temmuz darbe girişimin 8. yıl dönümünde darbe girişimi sonrası kurulan komisyonun üyesi sıfatıyla tespit ettiği, gözlemlediği karanlık noktaları anlattı. Emre, "Maalesef 15 Temmuz'dan sonra bakıyoruz yine tarikatlarla ittifak halinde anlaşarak bazen bakanlıklarda kadrolaşarak hâlâ mesafe alınmaya çalışılıyor. Özellikle AKP iktidarı buralarda günlük pratik fayda neyse onu yaptığını görüyoruz. Geçmişten bu anlamıyla ders çıkartıldı mı? Açıkçası ona ben pek emin değilim" dedi.

Darbe girişimi sonrası kurulan komisyonun bizzat iktidar partisi temsilcileri tarafından işlevsiz bırakılmaya çalışıldığına dikkat çeken Emre, darbe girişimine ilişkin en net bilgiye sahip yetkililerden neredeyse hiçbirinin söz konusu komisyona gelerek bilgilendirme yapmadığını kaydetti.

"KOMİSYON BÜTÜN ÖNERİLERİMİZİ REDDETTİ"

Darbe girişimini araştırma komisyonunda yaşananları değerlendiren Emre, şöyle konuştu: "Komisyonda dedik ki Cumhurbaşkanını da dinleyelim. Bir cemaatin nasıl bir terör örgütüne dönüştüğünü, nasıl kadrolaştığını, nasıl darbeye girişecek güce sahip olduğunu, daha önce hangi kumpasları yaptığını, oralardaki kusurları, hatayı, suçları... O gün biliyorsunuz başbakanlık vardı. Başbakanı dinleyelim. Kuvvet komutanlarını, Genelkurmay Başkanı’nı, MİT Başkanı’nı... Bunları biz defalarca dile getirdik. Bunu o gün Meclis’te bulunan, komisyonda bulunan MHP'li ve HDP'li üye de hemfikirdi. Ancak AK Parti'nin 9 üyesi bizim getirdiğimiz bütün önerileri bu anlamda reddetti. Biz bunu şunun için istedik; o günü bütün yönleriyle ortaya çıkartalım, gerçekte olan biteni herkes bilsin. Sonrasında Türkiye'nin yaşadığı süreçleri doğru anlayabilmek açısından... Ondan sonra olağanüstü hal ilan edildi, KHK’larla birçok işlem yapıldı. Onun sancıları çekiliyor bugün baktığınızda. Biz her şeyin Meclis’in gözetimi altında olması gerektiğini söylemiştik.”

BİNBAŞI DARBEYİ HABER VERMİŞTİ

Darbe günü Kara Havacılık Komutanlığı'nda görev yapan, FETÖ’cülerin güvendiği ve kendisine görev verdiği, o gün itibariyle bir helikopteri kullanması konusunda görevlendirdiği binbaşı O.K. isimli kişinin MİT Başkanlığına giderek olayı anlattığını hatırlatan Emre, "Süreç, 15 Temmuz günü saat ikiden itibaren başlamış oluyor. Saat 4 civarında işin ciddiyeti fark ediliyor. Önce şu anki Milli Savunma Bakanı olan Yaşar Güler'le görüşülüyor. Daha sonra bizzat Hakan Fidan, konuyu konuşmak üzere Hulusi Akar’ın, o zamanki Genelkurmay Başkanının yanına gidiyor ve bu görüşmelerden sonra bazı kararlar alınıyor. Hava sahasının Türkiye'de kapatılması gibi. Tüm bunlara karşı tabii darbe gece üçte planlanmış, daha öne alınması sağlanmış oluyor. Ne zaman ki MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Genelkurmay'dan ayrıldıktan bir süre sonra darbeci askerlerin Genelkurmay binasına girdiğini görüyorsunuz. Şimdi bu kadar olayların merkezinde olan insanların herkesin gözü önünde gelip bunları anlatmaması anlaşılabilir bir şey değil” dedi.

"DARBECİLERİN ÖNÜNÜ AÇANLAR HESAP VERMEDİ"

15 Temmuz darbe girişiminin 8. yılında pek çok siyasi parti lideri mesaj yayımladı. 

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, X hesabından yayımladığı mesajında “15 Temmuz darbe girişiminin 8'inci yılında şehitlerimizi rahmet, gazilerimizi minnetle anıyorum. Benzer bir zafiyet ve ihanetin tekrar etmemesi için ülkemizi o günlere getiren süreçten alınması gereken dersler olduğu unutulmamalıdır. CHP olarak demokrasiye ve halk egemenliğine olan bağlılık ve inancımızı bir kez daha gururla ifade ediyorum.” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da İstanbul Saraçhane'deki 15 Temmuz Şehitler Panosu önünde düzenlenen programda konuştu. İmamoğlu, "Bazı gerçekleri konuşmak ve bu gerçekler üzerinden ders çıkartmak asli sorumluluğumuzdur. Ne yazık ki bugün itibariyle 15 Temmuz'dan yeterince ders çıkartabildiğimizi düşünmemekteyim. Ders çıkartmadık ve ülkemizi 15 Temmuz'a karşı koruyan koşulların oluşmasında etkili olanlar darbecilerin önünü açan bir kısım politikaları uygulayan insanların gereken özeleştiriyi yapmadıkları ve yaptıklarının sorumluluklarıyla ilgili milletimize yeterince hesap vermediklerini düşünmekteyim. 15  Temmuz bir anda ortaya çıkmadı onlarca yılın ürünüdür. Dolayısıyla o onlarca yıla geri dönerek bu koşullar nasıl oluştu, memleketimiz böyle utanç verici acı bir güne nasıl eriştiğini iyi anlamak mecburiyetindeyiz. Uzun yıllar bir virüs gibi yayıldığını hepimiz biliyoruz.'' dedi.

İYİ Parti Genel Başkanı Dervişoğlu da sosyal medya hesabından mesaj yayımladı. Dervişoğlu, “Her nereden gelirse gelsin, milli iradeyi akamete uğratacak ve onun egemenliğini gasp ederek kendi uhdesinde toplayacak hiçbir yönetim biçimi asla ve kata kabul edilemez. Bu vesileyle, FETÖ başta olmak üzere Türk devletinin varlığı, Türk milletinin birliği ve cumhuriyet rejimini hedef alan her türlü terör örgütünü lanetliyorum. Devlet içinde çeteleşme gibi devlet içinde devletleşme gayretlerine de tavizsiz şekilde karşı duracağımızı hatırlatıyorum. İYİ Parti olarak Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin yegane istikametinin demokrasi olduğuna olan inancımızla, millete ait iradenin tecelli etmesini engelleyecek hiçbir gücü tanımadığımızı ve tanımayacağımızı bir kez daha hatırlatıyor, demokrasimizin bir daha böyle acı sınavlarla sınanmamasını diliyorum.” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

CHP’li Öztürk'ten 'TÜİK' eleştirisi: Açıklanan ve gerçek rakamlar arasında yüzde 100’e yakın fark var

SONRAKİ HABER

İkinci öğretim programları kapatıldı: YÖK getirdiği ucube sistemden vazgeçti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa