15 Temmuz 2024 13:55

Çin ve Rusya’dan NATO zirvesi sonrası ortak tatbikat 

Çin ve Rusya’nın deniz kuvvetleri, pazar günü Çin’in güneyindeki bir askeri limanda ortak askeri tatbikata başladı.

Fotoğraf: Şi Cinping
(solda), Kazakistan Cumhurbaşkanlığı
| Vladimir Putin (sağda), Kremlin Basın Servisi

Paylaş

NATO müttefiklerinin geçtiğimiz hafta düzenlenen zirvede hedefe koyduğu Çin ve Rusya’nın deniz kuvvetleri, pazar günü Çin’in güneyindeki bir askeri limanda ortak bir askeri tatbikata başladı.

Çin Savunma Bakanlığı her iki taraftan kuvvetlerin kısa bir süre önce Batı ve Kuzey Pasifik Okyanusu’nda devriye gezdiğini belirtti ancak operasyonun “uluslararası ve bölgesel durumlarla hiçbir ilgisi olmadığını ve herhangi bir üçüncü tarafı hedef almadığını” ileri sürdü.

Pazar günü Guangdong eyaletinde başlayan ve temmuz ortasına kadar sürmesi beklenen tatbikatın, donanmaların “güvenlik tehditlerini ele alma” ve “küresel ve bölgesel olarak barış ve istikrarı koruma yeteneklerini göstermeyi amaçladığını” belirten devlet yayın kuruluşu CCTV, tatbikatın füzesavar tatbikatları, deniz saldırıları ve hava savunmasını içereceğini bildirdi. Xinhua Haber Ajansı da, Çin ve Rus deniz kuvvetlerinin Zhanjiang kentindeki açılış töreninin ardından harita üzerinde askeri simülasyon ve taktik koordinasyon tatbikatları gerçekleştirdiğini bildirdi.

Ortak tatbikat, Çin’in geçen hafta NATO müttefikleriyle yaşadığı son gerilimin hemen ardından geldi.

NATO’nun 32 üyesi tarafından 9-11 Temmuz’daki Washington zirvesinde onaylanan sert üsluplu sonuç bildirgesi, Çin’in askeri ittifakın odak noktası haline geldiğini açıkça ortaya koymuş ve Pekin’i Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü savaşın “kararlı bir destekçisi” olarak nitelendirmişti.

Buna karşılık Çin, NATO’yu başkalarının zararına güvenlik aramakla suçlamış ve ittifaka aynı “kaosu” Asya’ya getirmemesi uyarısı yapmıştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Koca'nın kurucusu olduğu Medipol, imar planına aykırı olarak 3 kat daha yükseltildi

SONRAKİ HABER

Avrupa Birliği için kritik hafta

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa