15 Temmuz 2024 14:04

Suriye'de hükümet kontrolündeki bölgelerde seçime gidiliyor

Suriye'de Şam yönetimi kontrolündeki bölgelerde 250 sandalyeli parlamento seçimi için halk sandık başına gidiyor.

Fotoğraf: Unsplash

Paylaş

Suriye'de Beşar Esad hükümetinin kontrol ettiği bölgelerde, genel seçim için sandıklar kuruldu. Yasama meclisi üyelerinin belirlendiği en son seçim, 2020 yılında düzenlenmişti.

Suriye yönetiminin kontrolü altındaki 15 seçim bölgesinde kurulan 8 bin 151 sandıkta Suriyeliler 250 sandalyeli parlamentoyu seçmek için sandık başına gitti. Suriye parlamentosu için hükümetin onayladığı bin 516 aday yarışıyor.

Yeni parlamentonun Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın görev süresini uzatmasına imkan sağlayacak anayasa değişikliğini parlamentodan geçirmesi bekleniyor.

Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) bulunduğu Rojava'da, Heyet Tahrir el Şam (HTŞ) kontrolündeki İdlib’de ve Türkiye'nin desteklediği Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) kontrol ettiği bölgelerde sandık kurulmayacak. Dürzilerin yoğunluklu yaşadığı güney kenti Süveyda'da da boykot çağrısı yapılıyor.

Şam yönetimi seçimlerde sandığa gidecek vatandaş sayısına ilişkin veri paylaşmadı.

2011 yılında başlayan iç savaşın ardından Suriye’de 2012, 2016 ve 2020 yıllarında 3 kez genel seçim yapıldı.

2020 yılında yapılan parlamento seçimlerinde Beşar Esad başında olduğu Baas Partisi 166 sandalye kazanmıştı. Baas müttefiki partiler 17 sandalyenin sahibi olmuş, 67 bağımsız aday da parlamentoya girmişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Avrupa Birliği için kritik hafta

SONRAKİ HABER

Çeşme'de orman yangını: 3 kişi hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa