15 Temmuz 2024 15:12

Özgür Özel: Yenikapı değil, 1920 ruhu lazımdı

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 15 Temmuz özel canlı yayınında 15 Temmuz gecesi ve sonrasında yaşananları değerlendirdi.

Ekran görüntüsü ANKA'nın videosundan alınmıştır

Paylaş

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, TBMM’de Habertürk TV’nin 15 Temmuz'a özel canlı yayınına katıldı, gazeteci Fevzi Çakır’ın sorularını yanıtladı. Gülen Cemaati’nin devlete sızması ve yerleşmesinde AKP'nin sorumluluğuna işaret eden Özel, iktidarın OHAL ilanıyla yarattığı tahribatı dile getirdi, "OHAL yetkisini, gücü eline alanlar; bırakın darbecilerle mücadele etmeyi, bütün muhalefeti tasfiye etmeye çalıştılar" dedi.

"Darbeler doğası gereği iktidara yapılır, darbenin muhatabı iktidardır ama herkes döner muhalefete bakar, ana muhalefetin de gözünün içine bakar. Sen, o darbeden bir medet umuyorum görüntüsü verirsen o gece Türkiye çok kötü bir noktaya savrulabilir. Çok net olmak gerekiyordu" diyen Özel, darbeye "tiyatro" denilmesine sert tepki gösterdiğini hatırlattı ve "O gece herkes üstüne düşeni yaptı ama devamında şöyle bir hata, tüm Türkiye siyaseti tarafından yapıldı; birincisi bu meseleyi siyaset üstü bir yerde tutmayı başarmadık.” diye konuştu.

"TBMM’NİN 1920 RUHUNU YAKALAMAK LAZIMDI"

Özel, “Yenikapı ruhunu doğru buluyor muydunuz” sorusuna ise şu yanıtı verdi: "Yenikapı meselesini bir partinin egemenliğine girmek olarak istedi birileri. Hata oradaydı. Yenikapı ruhundan ziyade, TBMM’nin 1920 ruhunu yakalamak lazımdı, bu yapılmadı. OHAL yetkisini, gücü eline alanlar; bırakın darbecilerle mücadele etmeyi, bütün muhalefeti tasfiye etmeye çalıştılar. Biz muhalefet olarak bunları eleştirirken ‘Siz darbeyle mücadeleye karşı mı çıkıyorsunuz’ dediler. Buraya geldi mi, mutabakat bozulur. Türkiye'nin hayati konularda siyaseti alet etmemeyi, tek yumruk olmayı, tek yumruk kalmayı başarması lazım. 15 Temmuz gecesi tek yumruk olundu ama sonra tek yumruk kalınamadı. Doğru olan şudur: Hatanın büyük kısmı bu iktidara aittir ama tek yumruk olmayı başarmak önemliydi, tek yumruk kalamamakta hiçbirimiz masum değiliz.”

Özel, "Sizce FETÖ tehdidi bütünüyle ortadan kalktı mı” sorusunu ise şöyle yanıtladı: “Uyuyan hücreleri vardır, yeni pozisyonlar bulmuş olanlar vardır. O zihniyet, fırsatını bulursa her türlü ihanete kalkışır, dikkatli olmak lazım. Ama esas tehlike, alınan ana mesajı unuttu bazıları. Önemli olan şu, cemaatler, tarikatlar yönetmek için ortaya çıkmış yapılar değildir. Bunlara mensubiyet devlet görevinde bir kriter olamaz. Ama bugün başka cemaatler, başka tarikatlar belli bakanlıklarda kümeleniyor. Devletin belli bir düzeni vardır. O düzen ırka, mezhebe, inanca kördür. Onun kriterleri liyakattır, iyi yetişmektir. Onun kriteri arka alanda başkalarına sadakat değil; devlete, millete sadakattır. Devleti ele geçirmek üzerine bir anlayışı yarıştırırsanız eninde sonunda 15 Temmuzlar yaşanır.”

SURİYE ZİYARETİ: HENÜZ BİR GÜN YOK AMA OLUMLU BİR SEYİR VAR

Özel, “Suriye’den randevu talebinize dönüş oldu mu” sorusuna ise "Bu kadar kritik bir gündemde, doğrudan resmi bir talepte bulunmadık. Arka kapı diplomasisiyle, sempatik kanaldan ne düşünüldüğüne baktık. Bize dönen yaklaşımın resmi bir talep olursa olumlu bakıldığı yönünde oldu. Resmi talebimizi yaptık birkaç gün önce. Teorik olarak henüz bir gün yok ama olumlu bir seyir var.” diye yanıt verdi. (HABER MERKEZİ)

 

 

 

ÖNCEKİ HABER

İstanbul'un suyuna zehir

SONRAKİ HABER

Elektrik kaçağı soruşturması: Son işlemi GDZ Elektrik yapmış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa