15 Temmuz 2024 15:28

Suikast girişiminin ardından: Cumhuriyetçi Parti artık "Trump Partisi" 

Cumhuriyetçi Partinin “Trump’ın Partisi” olarak yeniden düzenlenmesi, ön seçim zaferiyle neredeyse tamamlanmıştı. Bu durum Pennsylvania’daki suikast girişimiyle pekişti.

Fotoğraf: Trump Kampanya Ofisi

Paylaş

ABD, cumartesi günü seçim mitingi sırasında silahlı saldırıya uğrayan ve kulağından yaralanan eski başkan ve yeni başkan adayı Donald Trump’ı konuşuyor. Mevcut Başkan Joe Biden sakinleşme ve birlik olma çağrısı yapsa da suikast, kasım seçimleri öncesi yükselen siyasi gerilimi sadece tırmandırmakla kalmadı yeniden şekillendirdi.

ABD merkezli Politico gazetesi, Trump’ın yaklaşık on yıldır Demokratlar arasında birliğin ve kendi partisi Cumhuriyetçiler içinde bölünmenin en büyük kaynağı olduğunu, ancak suikast girişimi ile birlikte bunun tersine döndüğünü yazdı. 

Cumhuriyetçi Partinin “Trump’ın Partisi” olarak yeniden düzenlenmesi, Trump’ın ön seçimlerde kazandığı açık zaferle neredeyse tamamlanmıştı. Bu durum Pennsylvania’da saniyelerle ölümden kurtulması ve ardından yumruğunu kaldırarak taraftarlarıyla hızla yeniden bağ kurmasıyla pekişti. 

Gazeteye göre, “Bu anlık siyasi ikonografi ile Trump’ın, partide kalan az sayıdaki parti içi muhalefeti bastırmak için iyi bir konuma sahip.” 

Gazetenin analizinde öne çıkan bölümler şöyle: 

“Daha önce ön seçimlerdeki en önemli rakibi eski BM Büyükelçisi Nikki Haley mesajı aldı. Kongreye katılmayacağına dair haberlerin ardından Haley, pazar günü Milwaukee’ye (Kongreye) gelip konuşma yapacağını belirtti. Haley sadece eski başkanın bu yılki son rakibi değil, aynı zamanda Trump öncesi partinin muhalefetinin de bir sembolüydü; yarıştan çekildikten aylar sonra bile, Cumhuriyetçilerin muhtemel adaya karşı hoşnutsuzluklarını kaydettikleri eyaletlerde on binlerce oy almaya devam etti.” 

“Ancak eski başkan sadece Cumhuriyetçi Parti’yi ele geçirmekle kalmadı, aynı zamanda Demokrat Parti’de de tek başına bir güç oldu. Demokratlar 2017’den bu yana seçim başarılarının neredeyse tamamını Trump’a ve Trumpizm’e karşı oluşan tepkiye borçlu.” 

“Başkan Joe Biden da kariyerinin son dönemindeki başarısını bu koalisyona borçludur. Milyonlarca seçmen için 2020 kampanyası, ön seçim ve genel seçim, tek meseleli bir seçimdi ve bu mesele Trump’ı durdurmaktı. O zamandan bu yana geçen dört yılda Biden ciddi bir iç muhalefetten izole edildi çünkü onu sorgulamak Trump’ı Beyaz Saray’dan uzak tutma projesinden uzaklaştırmak ya da daha kötüsü dikkatini dağıtmak anlamına gelecekti.” 

“27 Haziran gecesi saat 21:20’ye kadar Trump karşıtı muhalefet, 2024’ün de aynı zeminde gerçekleşeceği umuduyla birleşmişti. Grup son bir tur için bir araya getirilebilir ve yakında 82 yaşına girecek olan standart taşıyıcıları paslı tellerin tozunu bir kez daha alabilirdi. Ancak, Biden’ın felaket ve katatonik münazara gösterisinin ardından Trump’ı durdurun güçleri artık fena halde bölünmüş durumda.” 

"Trump’ın teşvik ettiği bunca yıllık birlikteliğin ardından koalisyon anlaşmazlığa düşmüş durumda çünkü Trump’ın yarattığı tehdit artık daha da ağır basarken, iç muhalefeti susturmak için sahip oldukları anlayış da yok oldu."

"Pazar gecesi Oval Ofis’te yaptığı nadir konuşmada ulusa seslenen Biden, ‘sakinleşme zamanı’ olduğunu ve ‘siyasetin asla gerçek bir savaş alanı olmaması gerektiğini’ söyledi. Kongre’deki bazı şüphecileri bile etkiledi, ancak bir sonraki kamuoyu önüne çıkışının bu kadar iyi gitmeyebileceğini belirtmekte gecikmediler ve sorun da bu. 

Kesin olan şu ki: Başkan yarışta kalmakta ısrar ederse, bunu bir zamanlar Trump tehdidinin kendi koalisyonu içinde ona sağladığı korumadan yoksun olarak yapacak. Hendek aşıldı.” (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Gezi tutuklusu Kahraman: FETÖ'cü teröristlerin hazırladığı senaryoyla hapsedildim

SONRAKİ HABER

Hatay'da denizde kaybolan Bahadır'ın cansız bedeni bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa