15 Temmuz 2024 15:45

Bremen'de "bozkurt" selamına benzeyen "sessiz tilki" işareti tartışılıyor

Bremen'de, kreş ve okullarda öğrencilere sessiz olmaları gerektiğini hatırlatan "sessiz tilki" işaretinin bozkurt selamına benzediği gerekçesiyle yasaklanması gündemde.

Fotoğraf: Canlanma/Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Paylaş

Almanya'da gündem olan "bozkurt" selamı ile kreşler ve ilkokullarda gürültü yapan çocukları susmaya ve dersi dinlemeye davet eden "sessiz tilki" işareti arasındaki benzerlik Bremen'de yeni bir tartışma konusu oldu.

Weser Kurier gazetesi, Bremen'de "sessiz tilki" işaretinin kreş ve okullarda kullanılmasının yasaklanmasının gündeme geldiğini yazdı. Gazetenin haberinde, zararsız bir işaret olan "sessiz tilki" ile Almanya'da aşırı sağcılıkla özdeşleştirilen "bozkurt" işaretinin birbirine karıştırılma riski olması nedeniyle yasak planlarının konuşulduğu belirtildi.

DW Türkçe'nin aktardığına göre, konunun uzun zamandır tartışıldığını söyleyen Bremen Eğitim Bakanlığı Basın Sözcüsü Patricia Brandt "bozkurt" işaretinin siyasi anlamının Bremen'in değerleri ile "kesinlikle bağdaşmadığını" belirtti. Brandt, çalışanların bu konuda duyarlı olmasını istediklerini kaydetti.

Alman Öğretmenler Birliği de "sessiz tilki" işareti ile ilgili endişeleri olduğunu ve okullarda bu konuda duyarlılık geliştirilmesi gerektiği yönünde açıklama yaptı.

Bremen eyaletinin yasağı nasıl uygulayacağı henüz netlik kazanmadı.

 

MERİH DEMİRAL'IN "BOZKURT" SELAMI

Türk A Milli Futbol Takımı oyuncusu Merih Demiral'ın Avrupa Futbol Şampiyonası'nda Türkiye'nin Avusturya'yı 2-1 yendiği maç sırasında yaptığı "bozkurt" işareti Almanya'da tartışma yaratmıştı. İçişleri Bakanı Nancy Faeser bozkurt selamına tepki göstererek, "Türk aşırı sağcıların işaretlerinin bizim stadyumlarımızda yeri yok" demişti. Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA) "bozkurt" selamı nedeniyle Demiral'a iki maç ceza vermişti.

Anayasayı Koruma Teşkilatı, ülkücüleri "Almanya'daki Türk aşırı sağı" olarak tanımlıyor, "iç güvenlik açısından tehdit oluşturan, şiddete eğilimli bir yapı" olarak değerlendiriyor. Ülkücü Hareket, Anayasayı Koruma Teşkilatı tarafından izleniyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Hatay'da denizde kaybolan Bahadır'ın cansız bedeni bulundu

SONRAKİ HABER

Çanakkale Bayramiç’te tarım arazisindeki yangın ormanlık alana sıçradı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa