15 Temmuz 2024 18:00
Son Güncellenme Tarihi: 15 Temmuz 2024 20:24

Esad'dan Erdoğan sorusuna yanıt: Kuralların dışına çıkamayız

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Erdoğan sorusuna yanıt verdi: "Kimse komşularıyla sorun yaratmayı düşünmez ama bu, kuralların dışına çıkmamız gerektiği anlamına gelmez."

Fotoğraf: Volkan Furuncu/AA

Paylaş

Suriye'de Şam yönetiminin kontrolündeki bölgelerde parlamento seçimleri devam ediyor. 250 sandalyeli Halk Meclisi seçimlerinde oy kullanma işlemi sürerken Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad da oy verdi. Oy kullanma işleminin ardından gazetecilere açıklamalar yapan Esad, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kendisiyle görüşme talebine ilişkin soruya da yanıt verdi.

Esad, "Birçok kez söylediğimiz gibi, ilişkiyi geliştirmeye yönelik her türlü girişime olumlu bakıyoruz ve bu da doğal bir şey. Kimse komşularıyla sorun yaratmayı düşünmez ama bu, kuralların dışına çıkmamız gerektiği anlamına gelmez" diye konuştu.

Suriye Arap Haber Ajansı'nın aktardığı bilgilere göre, (SANA) Esad açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Olumlu bir şekilde hareket ediyoruz, ancak sadece ilkelere değil, açık ilkelere dayanarak hareket ediyoruz. Bu ilkeler, uluslararası hukuk ve egemenliktir, bu açık, ama uyguladığımız şeyin olumlu sonuçlar doğurmasını sağlayacak belirli bir metodoloji vardır."

"Bazıları hiçbir şey kaybetmeyeceğinizi söylüyor. Hayır, bu durumda ya kazanacağız ya da kaybedeceğiz. Ortak düzeyde biz, Türkiye ve müttefiklerimiz, herkes kazanır, herkes kaybeder, uzlaşma yoktur, gri durum yoktur. Dolayısıyla ilkeleri ve gereklilikleri vurguladığımızda bu, katılıktan veya tereddütten değil, sürecin başarısına yönelik kaygımızdan kaynaklanmaktadır."

"GÖRÜŞMENİN HEDEFİ TSK'NİN SURİYE'DEN ÇEKİLMESİ OLMALI"

Öte yandan Suriye’de yaşayan Gazeteci Sarkis Kassargian, gazetecilerin sorularını yanıtlayan Esad'ın cevaplarını özetle şu şekilde aktardı:

- #Erdoğan'la görüşme sonuç verirse ve ülke menfaatine olursa bunu yapacağım.

- Önemli olan görüşme değil görüşmenin içeriğidir.

- #Türkiye ile ilişkileri geliştirmeye yönelik her türlü girişime olumlu bakıyoruz ancak bu, görüşmeye, çalışma kuralları ve referanslar olmadan gideceğimiz anlamına gelmiyor.

- #Suriye Türkiye arasında görüşmeler gerekli, görüşmeler durmadı ve devam ediyor, bazı arabulucular tarafından güvenlik düzeyinde bir görüşme ayarlanıyor.

- Bizim için, Dışişleri  bakani Hakan Fidan'ın söylediği gibi gizli bir şey yok, Türkiye ile görüşme yaptığımızda açıklayacağız.

- Herhangi bir görüşmenin hedefi teröre destek ve TSK'nın Suriye topraklarından çekilmesi olmalıdır.

Komşu bir ülkeden, asırlar süren bir ilişkiden bahsettiğimizde ilişkilerin kesinlikle normal olması gerekir, burada normalleşme tabiri yanlıştır.

Türkiye ile ilişkiler savaş öncesi haline dönene kadar işgal, terör, devlet egemenliklerine saygısızlık, uluslararası hukuka saygısızlık gibi anormal olan her şeyi geri çekmeliyiz.

- Sınırların korunması, savaş öncesi de olduğu gibi, Suriye ile Türkiye arasındaki doğal ilişkiden ibarettir.

- Şartlar ve talepler koymuyoruz ama uluslararası hukukta açıkça ifade edilen gerekliliklerden bahsediyoruz.

- Ara bulucu devletlerden temel gereksinimleri karşılama konusunda bize herhangi bir garanti verilmedi, dolayısıyla olumlu bir şekilde ilerliyoruz, ancak olumlu sonuçlar elde etmek için açık ilkelere ve belirli bir metodolojiye dayalı olarak ilerliyoruz.

- Prensipleri ve gereklilikleri vurguladığımızda bu, katılıktan veya tereddütten değil, sürecin başarısına yönelik kaygılarımızdan kaynaklanmaktadır.

- Erdoğan'la görüşmenin başarısızlıkla sonuçlanması kötü olur

 - Şu ana kadar Erdoğan'dan görüşmenin hedefinin ne olduğunu duymadık.

"ANKARA'NIN TERÖRİZME VERDİĞİ DESTEK..."

Ayrıca Reuters'in aktardıklarına göre, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad yaptığı açıklamada, Erdoğan ile ancak iki ülkenin Ankara'nın "terörizme" verdiği destek ve Türk güçlerinin Suriye topraklarından çekilmesi gibi temel konulara odaklanmaları halinde görüşebileceğini söyledi.

Cumhurbaşkanlığı tarafından yayınlanan bir video klibinde Esad'ın Şam'da gazetecilere "Sorun toplantı değil, toplantının içeriği" dediği görüldü.

"Görüşmenin temeli nedir? Sorunun nedenleri olan teröre destek ve Suriye topraklarından çekilmeye son vermek mi? [...] Sorunun özü budur."

"(Sorunun) özü hakkında bir tartışma olmasaydı, böyle bir toplantı ne anlama gelirdi?"

Esad, ikili ilişkileri geliştirmeyi amaçlayan her türlü girişime olumlu yanıt vereceğini ancak öncelikle bu tür görüşmelerin temelinin atılması gerektiğini sözlerine ekledi.)

(DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Şimşek programına karşı birleşik mücadele çağrısı

SONRAKİ HABER

Avrupa Birliği, İran'a yönelik yaptırımlarının süresini uzattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa