16 Temmuz 2024 13:48

ATO: Yoksulluk bir halk sağlığı sorunudur

Resmi kurumlar ile sendikaların açıkladığı yoksulluk ve açlık sınırlarına dair açıklama yapan Ankara Tabip Odası, yoksulluğun bir halk sağlığı sorunu olduğunu söyledi.

Fotoğraf: Berfin Güler/Evrensel

Paylaş

Ankara Tabip Odası, resmi kurumlar ile sendikaların açıkladığı yoksulluk ve açlık sınırlarına dair açıklama yaparak, yoksulluğun bir halk sağlığı sorunu olduğunu söyledi.

Açlık sınırının asgari ücreti geçtiği hatırlatılan açıklamada, “Çalışan yoksulluğunu azaltmanınöncelikli yolları gelirde adaleti ve vergide adaleti sağlamaktır. Okul çağındaki çocuklarımızın gelişimi için bir öğün sağlıklı yemek verilmelidir. Eşitsizliği artıran, ekonomik krizin faturasını halka ve çalışanlara yükleyen, sermayeye daha çok kaynak transferi amaçlayanpolitikalar sona erdirilmelidir” denildi.

Yazılı yapılan açıklamada, “Resmi kurumların verileri ve sendikaların hesaplamaları Türkiye'de artan eşitsizliği ve derinleşen yoksulluğu gözler önüne seriyor” denilerek, başta vergide adaletin sağlanması olmak üzere, eşitsizliği artıran ekonomik krizin faturasının halka ve çalışanlara yükleyen politikalardan vazgeçilmesi çağrısı yapıldı.

“HER 10 ÇOCUKTAN 3'Ü YOKSULDUR”

Açlık sınırının asgari ücreti geçtiği belirtilen açıklamada, “Türkiye'de yoksulluk riski altında olanların oranı yüzde 34 iken, AB üyesi ülkelerde bu oran yüzde 21'dir. Çocuk yoksulluğu artıyor. TÜİK verilerine göre 2023 yılında yoksul çocuk oranı yüzde 31,3 iken,maddi yoksunluk içinde olan çocukların oranı yüzde 33,3'tür. Nüfusaoranlandığında yaklaşık her 10 çocuktan 3'ü yoksuldur. Sosyal ve Ekonomik Destek hizmetinden yararlanan çocuk sayısı 2024-Mayıs ayında 170 bin 694'e yükseldi” denildi.

“HER 3 YURTTAŞTAN 1’İ OBEZ”

Yoksulluğun halk sağlığı sorunu olduğu ifade edilen açıklamada şöyle devam edildi; “Yoksulluk halk sağlığı sorunudur çünkü maddi imkansızlıklar nedeniyle yetersiz ve dengesiz beslenmek zorunda kalan kişilerde; çabuk yorulma ve halsizlik, depresyon, çinko demiryetersizliğinden saç dökülmesi, zayıflayan bağışıklık sistemi nedeniyle sıkça hastalanma, kabızlık ve ödem oluşumu, kalsiyum ve D vitamini eksikliğinden diş çürümesi veya kemik erimesi, demir ve folik asit eksikliğinden anemiler gibi hastalıklar görülme olasılığı artar. Yüksek gıda fiyatları nedeniyle halkımız, karbonhidrat, yüksek yağ, yüksek basit şeker ağırlıklı bütçesine uygun öğünlerle karnını doyurmaya yöneliyor. Sofralarda yeterli miktarda protein, taze sebze ve meyve yer almıyor. Bu nedenle obezite, hipertansiyon, diyabet, metabolik sendrom gibi obezitenin tetiklediği sağlık sorunları ortaya çıkıyor. Birkaç yılönce Meclise sunulan Obezite ile Mücadele Yöntemleri ve Önlemleri Komisyonu raporuna göre ülkemizde her 3 kişiden 1’i obez durumdadır.”

“VERGİDE ADALETİ SAĞLAYIN”

Yoksulluğun kader olmadığının ifade edildiği açıklamada, “Yoksulluğu ve bölüşümdeki eşitsizliği önleyecek sosyal politikalar hayata geçirilmelidir. Kamu tarafından sağlanan sosyal yardımlar ise siyasi popülizmin aracına dönüştürülmemelidir. Çalışan yoksulluğunu azaltmanın öncelikli yolları gelirde adaleti ve vergide adaleti sağlamaktır. Okul çağındaki çocuklarımızın gelişimi için bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek verilmelidir. Çocuk yoksulluğunun önüne geçmek ve çocuk işçiliği ile mücadele etmek hükümetin öncelikli görevleri arasında olmalıdır. Eşitsizliği artıran, ekonomik krizin faturasını halka ve çalışanlarayükleyen, sermayeye daha çok kaynak transferi amaçlayan politikalar sonaerdirilmelidir” denildi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Kezban Konukçu: Porland’daki sendika düşmanlığından bakanlık haberdar mıdır?

SONRAKİ HABER

Yurt dışı çıkış harcı 500 lira oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa