16 Temmuz 2024 15:33

HES regülatörüne yürütmeyi durdurma kararı

Denizli Acıpayam’da yapılması planlanan HES projesine verilen ‘ÇED Olumlu’ kararına karşı açılan davada “Yürütmeyi Durdurma” kararı çıktı.

Fotoğraf: Hilmi Mıynat/Evrensel

Paylaş

Hilmi MIYNAT
Denizli

Denizli Acıpayam İlçesi Karaismailler mahallesinde Cohen Enerji Grup tarafından yapılacak Karaismailler regülatörü ve HES projesine verilen ‘ÇED Olumlu’ kararına karşı köylüler Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına karşı dava açtı. Büyük Menderes İnisiyatifi’nin çeşitli halk toplantıları sonucu 32 köylünün açtığı davada ‘Yürütmeyi Durdurma’ kararı çıktı.

Denizli 2’inci İdare Mahkemesi’nde görülen ve henüz duruşma tarihi belli olmayan davada bilirkişi heyetinin sunduğu raporun olumsuz yönlerine karşı itiraz dilekçesi sunuldu. Karaismailler ve Alcı başta olmak üzere çok sayıda mahallede tarım ve hayvancılığı olumsuz etkileyecek HES projesine karşı Büyük Menderes İnisiyatifi ağustos ayı içerisinde halk toplantıları yapacak. Dava avukatlarından Avukat Yağmur Yalçın ve Egecan Ormancı hukuki sürece ilişkin bilgiler paylaşırken Büyük Menderes Çevre ve Ekoloji Derneği Başkanı Şenol Akyol ve Büyük Menderes İnisiyatifi üyesi Ahmet Ergun mücadele sürecine ilişkin konuştu.

“YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI UMUT VERİCİ”

Av. Egecan Ormancı, bilirkişi raporuna ilişkin 30 Haziran’da itiraz dilekçesi sunduklarını belirterek, “Orman Mühendisliği açısından yapılan değerlendirmede HES’in vereceği zararlar aktarıldı. Onun dışındaki değerlendirmeler aleyhimizeydi ancak, bölgenin yüzde 33’ü orman, yüzde 32’si tarım arazisi. Yürütmeyi durdurma kararının çıkması umut verici. Ziraat mühendisliği, jeoloji mühendisliği, çevre, elektrik mühendislikleri ve diğer açılardan yapılan değerlendirmelerin hatalı ve eksik yönlerine itiraz ettik. Hukuki mücadelemizi sürdüreceğiz” diye konuştu.

Av. Yağmur Yalçın ise sürece ilişkin şunları söyledi; “Yürütmeyi durdurma kararının çıkmasıyla alanda inşaat yapılamayacak. Davayı 22 Ocak 2024’te açtık. Son olarak bilirkişi raporuna itiraz dilekçemizi de sunduk. Davanın lehimize sonuçlanacağı konusunda umudumuz arttı. Mücadeleye devam ediyoruz. Ağustos ayı içerisinde halk toplantıları yapıp daha fazla insanın müdahil olması konusunda çağrı yapacağız.”

“HES GERİ DÖNDÜRÜLEMEZ ZARARLAR VERECEK!”

Büyük Menderes İnisiyatifi üyelerinden Ahmet Ergun da ‘ÇED olumlu’ kararını öğrenir öğrenmez bir hafta içinde halk toplantıları yaptıklarını aktararak fiili olarak olaya müdahil olduklarını anlattı. Ergun, “Çeşitli tarihlerde en az üç halk bilgilendirme toplantıları yaptık. HES’in zararlarını anlattık. Tarımı ve hayvancılığı nasıl etkileyeceğini anlatarak köylülerin davaya müdahil olmasını istedik. Ağustos ayında da Suçatı, Yolçatı, Karaismailler, Alcı, Sandalcık ve birçok mahallede halk toplantıları yapacağız. Sosyal bir muhalefeti örgütlemek için harekete geçeceğiz” ifadelerini kullandı.

“Bu yürütmeyi durdurma HES’i değil inşaatı önlüyor” diyen Büyük Menderes Çevre ve Ekoloji Derneği Başkanı Şenol Akyol, “Firma orada inşaat yapamayacak çivi çakamayacak. Ancak dava henüz sona ermiş değil. Yasal mevzuata uymayan noktalar var. Aynı zamanda yöre 1. derece deprem kuşağında. HES’in geri döndürülemez zararları göz önüne alındığında bu bölgede HES’e izin vermemek için mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Sağlık emekçileri: ‘Başka Merveleri kaybetmek istemiyoruz’

SONRAKİ HABER

Diyarbakır’da ‘kadın yoksulluk haritası’ çıkarılacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa