16 Temmuz 2024 16:10

CHP’li Seyit Torun: Ordu'nun yüzde 74'ü madenlere ruhsatlandırılmış durumda

Perşembe Yaylası'nda yapılacak olan siyanürlü maden çalışmasına tepki gösteren CHP’li Torun, "Ordu'nun yüzde 74'ü madenlere ruhsatlandırılmış durumda. Ordu maden şirketlerine peşkeş çekilmiştir” dedi.

Fotoğraf: Kaan Ulu/DHA

Paylaş

CHP Ordu Milletvekili Seyit Torun, Ordu'nun Perşembe Yaylası'nda yapılacak olan siyanürlü maden arama çalışmalarına TBMM'de düzenlediği basın toplantısında tepki gösterdi. 

Sadece Perşembe Yaylası değil, bütün Ordu'da toptan bir maden tehlikesi olduğunu belirten Torun, "Ordu'nun yüzde 74'ü madenlere ruhsatlandırılmış durumda. Ordu adeta maden şirketlerine peşkeş çekilmiştir” dedi.  

İliç'teki maden faciasını hatırlatan Torun, “Perşembe Yaylası'nın siyanürle kirletilmesi demek bölgenin turizm potansiyelinin de sona ermesi demektir. Bu bölgede yaklaşık 1,5 milyon konuk ağırlıyoruz. O bölge gerçekten özellikle yerli ve yabancı turizm için çok önemli bir bölge. Ordu vahşi madenciliğin ve özellikle siyanürle altın arama çalışmalarının pençesinde kıvranmaktadır” diye konuştu.

“ARKEOLOJİK SİT ALANLARININ YÜZDE 94'Ü MADENLERE RUHSATLIDIR”

Ordu'nun yüzde 74'ü madenlere ruhsatlandırılmış durumda olduğunu dile getiren Torun, “Ordu adeta maden şirketlerine peşkeş çekilmiştir. 8 ilçede ruhsatlılık oranı yüzde 90'ın üzerindedir. Fatsa, Çatalpınar, Çamaş, Güryalı, Gürgentepe, Kabadüz, Kabataş, Ulubey ruhsat oranları yüzde 100'e yaklaşan ilçelerimiz. Orman alanlarının yüzde 65'i madenler için ruhsatlandırılmıştır. Ordu'da bulunan, nadir flora ve fauna barındıran, dünya ölçeğinde önemli ekosistemleri olan, önemli doğa alanlarının yüzde 80'i maalesef madenler için ruhsatlandırılmıştır. Tarım alanlarının yüzde 76'sı madenler için ruhsatlandırılmıştır. Ordu meralarının yüzde 64'ü madenler için ruhsatlandırılmıştır. Ordu'nun nadir tür çeşitliliği, doğal ve kültürel özellikleriyle tabiatı koruma alana, milli park gibi statülerle koruma altına alınmış alanların yüzde 91'i madenlerle ruhsatlandırılmıştır. Korunan alanların içinde yer alan arkeolojik sit alanlarının yüzde 94'ü madenlere ruhsatlıdır” ifadelerini kullandı.

''SİYANÜRLÜ ATIKLAR MELET IRMAĞINI ZEHİRLİYOR''

10 yıl boyunca Fatsa'da siyanürle altın çıkarıldığını ifade eden Torun, Fatsa, Ordu ve bütün Karadeniz’in siyanür havuzları sebebiyle felaketin eşiğine geldiğini söyledi. Torun konuşmasına şöyle devam etti; “Altın madeninde yaşananlardan ders almayanların geçen günlerde Mesudiye'den geçen Melet ırmağından da haberleri olmadığını düşünüyorum. Normalde çok berrak akan ırmak suyu, kilometrelerce boyunca kahverengi renge dönüştü ve balık ölümleri başladı. Irmak, Ordu'nun içme suyu ihtiyacını karşılayan en önemli su kaynaklarından biri olmasının yanı sıra 160 kilometre uzunluğu ile şehrin en büyük ve en uzun nehri olarak biliniyor. Peki Melet, neden kahverengi akıyor? Sivas'ın Koyulhisar ilçesinde bulunan altın madeni havuzlarından boşalan siyanürlü atıklar, Melet Irmağını zehirliyor.”

“ARTIK MADENLERDEN ZEHİRLENMEK İSTEMİYORUZ”

Perşembe Yaylası'nı zehre boyayacak olan madenin sadece Ordu'nun değil Aybastı, Korgan, Niksar, Başçiftlik bölgelerini de aynı şekilde zehirleyeceğini belirten Torun, “Artık madenlerden zehirlenmek istemiyoruz. Yediğimiz sebzenin, meyvenin madenler tarafından kirletilmesini istemiyoruz. Dünyanın en nadir mendereslerinden birine ev sahipliği yapan Perşembe Yaylası'nı gözünü rant bürümüş maden kanserlerine asla bırakmayacağız. Elinizi, ülkemizin eşsiz güzelliklerinden çekin. Gerekirse 365 gün oradan çıkmayacağız. Suyumuzu, toprağımızı ve havamızı canımız pahasına savunmaya hazırız. Hiçbir yaşam alanımızı asla ve asla terk etmeyeceğiz. Fatsa için on yıl mücadele ettik. Gerekirse siyanüre karşı her mecrada bin yıl daha mücadele ederiz” dedi. (ANKA)

ÖNCEKİ HABER

BES-AR: Açlık sınırı 26 bin lirayı geçti

SONRAKİ HABER

''ÖMK, Türkiye kamuoyunda meşruiyetini yitirmiştir''

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa