17 Temmuz 2024 07:36

Evrensel'in manşeti | Emekliye 33 milyar, tefeciye 574 milyar

En düşük emekli maaşı 12 bin 500 TL’ye çıkarıldı. Ancak, yeni düzenlemenin bütçeye getireceği 33 milyar liralık ek maliyeti fazla bulan hükümet, aynı dönem faize 574 milyar TL ödeyecek.

Fotoğraf: AA

Paylaş

En düşük emekli maaşı 12 bin 500 TL’ye çıkarıldı; 3.7 milyon emekli bu aylığı alacak. Yeni düzenlemenin bütçeye yıl sonuna kadar getireceği 33 milyar liralık ek maliyeti fazla bulan hükümet aynı dönem faize, emekliye verdiğinin en az 17.4 katını ödeyecek: 574 milyar TL. Sermayeden yüz milyarlarca liralık vergiyi de ‘teşvik’, ‘muafiyet’ diyerek tahsil etmeyecek!

DİPTE EŞİTLİK

En düşük emekli maaşını 10 bin TL’den 12 bin 500 TL’ye çıkaran teklif Meclise sunuldu. 6 aylık yüzde 24.73 oranındaki enflasyon farkı zammının ardından aylığı bu düzeyin üzerinde kalan 12.5 milyon emekliye hiçbir iyileştirme yapılmayacağı duyuruldu. Ortalama emekli aylığı 14 bin 500 lirada kaldı. Ortalama aylıkla, en düşük düzey arasındaki fark iyice kapandı.

SADAKA DÜZEYİ

Ortalama emekli aylığı asgari ücretin 12 bin 500 lira altında kalırken, en düşük emekli aylığı ile açlık sınırı arasındaki fark yıl sonuna kadar 11 bin lirayı bulacak! Kök maaşlar değiştirilmeden seyyanen yapılan zamlarla bu uçurumun kapanması mümkün olmayacak. Aylık bağlama oranlarında 2008 öncesi hesaplamalara dönülmesi çağrısı yapılıyor.

FAİZ YUTTU

Merkezi yönetim bütçe dengesi sonuçları da açıklandı. Buna göre bütçe ilk altı ayda 747 milyar TL açık verdi. Aynı dönem faiz gideri ise 574.4 milyar lira oldu. Yılın ikinci yarısında, en az bir bu kadar daha faiz ödemesi yapılacak. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı eliyle patronlara verilen teşvik de dörde katlanarak 11.5 milyar lirayı buldu.

PAKET İTİRAF GİBİ

İktidarın ‘vergi paketi’ TBMM’ye sunuldu. Teklifte şirketlerin ödediği verginin, yüzde 25 kurumlar vergisi oranına dahi yaklaşmadığı adeta itiraf edilirken, şirketlerden yüzde 10 vergi alınması hedeflendi. Türkiye’de bir emekçi ise ortalama yüzde 29 vergi ödüyor. Vergi adaletsizliği büyüyor. 

ÇAYDA ÖZEL SOYGUN

Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü, 11 Temmuz’da 50 kilo olan çay kotasını bir hafta dolmadan 25 kiloya düşürdü. Üreticinin kendisine mecbur kalmasını fırsat bilen özel sektör ise, 17 TL olan yaş çayın kilosunu 12-13 TL’den almaya başladı. Rize Ziraat Odası, üreticinin mahsulünü geçen yılki fiyattan satmak zorunda kalmasına tepki gösterdi: Emek gasbı yaşanıyor! (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İzmir’de elektrik akımından yaşamını yitirenler anıldı: Konunun takipçisi olacağız

SONRAKİ HABER

İsrail, Filistinlilere ait 441 dönüm araziye el koydu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa