17 Temmuz 2024 11:31
Son Güncellenme Tarihi: 17 Temmuz 2024 16:56

AKP'li eski Bağlar Belediyesi kayyumu Hüseyin Beyoğlu tutuklandı

Müteahhitleri rüşvete bağlayan ve hakkında dava açılan AKP'li Hüseyin Beyoğlu hakkında verilen yakalama kararının ardından tutuklandı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Dilan TEMİZ 
Diyarbakır 

2019 yerel seçimleri sonrası Diyarbakır'ın Bağlar Belediyesine atanan AKP'li Hüseyin Beyoğlu hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Beyoğlu, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü (KOM) polislerine teslim oldu. Mahkemeye çıkarılan Beyoğlu tutuklandı.

KAYYUMUN YOLSUZLUK SÜRECİ

2019 yerel seçimlerinin ardından Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından Bağlar Belediyesine kayyum olarak atanan AKP'li Hüseyin Beyoğlu hakkında Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesinde rüşvet suçlamasıyla tutuklama kararı verildi. Beyoğlu, inşaat izni karşılığında iş insanı Nusret Bekirhanlı'dan 5 milyon lira rüşvet almakla suçlanıyor. Mahkeme, Beyoğlu'nun duruşmaya katılmaması üzerine tutuklama kararı aldı. Beyoğlu, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü (KOM) polislerine teslim oldu. Mahkemeye çıkarılıp, karar yüzüne okunan Beyoğlu, tutuklandı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen rüşvet soruşturması kapsamında Beyoğlu, geçen yıl gözaltına alınmış ve adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı. Geçen hafta ise Beyoğlu ve 15 şüphelinin taşınmazlarına ve aramalarda ele geçirilen yüklü miktarda döviz ve altına tedbiren el konulmuştu.

 

 

Soruşturma, Bağlar Belediyesine başvuran bir iş insanının, İmar Müdürlüğü çalışanı Fırat Kılıç'ın rüşvet talebi üzerine polise başvurmasıyla başladı. Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele ekipleri, Kılıç'a seri numaraları alınmış paraların teslimi sırasında operasyon düzenledi ve Kılıç'ı gözaltına aldı. Kılıç'ın ifadeleri doğrultusunda soruşturma genişletilerek imardan sorumlu başkan yardımcısı Sıddık Aycıl da gözaltına alındı.

Görev süresi boyunca mali yönetimi eleştirilen Beyoğlu, 2020 yılı bütçe ödeneğini ilk 6 ayda bitirdiği ve borçlandığına dair haberleri reddetmişti. Ancak Belediye Meclisi'nden 3 kez toplamda 160 milyon lira borçlanma yetkisi aldığı belgelerle ortaya çıktı. Beyoğlu, 2019 yılı bütçesini 165 milyon lira olarak açıklamış ve 128 milyon 500 bin lira harcama yaptığını, kasada 23 milyon lira bulunduğunu belirtmişti.

Beyoğlu, Belediye Meclisi'nden iki kez 70 milyon lira, bir kez de 20 milyon lira aldığı 160 milyon lira borçlanma gerekçeleri arasında personel maaş ödemeleri de bulunuyordu. Borçlanma yetkileri sırasıyla 7 Ocak, 2 Mart ve 1 Haziran tarihlerinde alındı.

Hüseyin Beyoğlu'nun katılmadığı ikinci duruşmada, tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarıldı.

"KENTİN BÜTÜN KAYNAKLARINI, KÜLTÜRÜNÜ YOK ETME POLİTİKASI"

Diyarbakır'ın Bağlar Belediyesinde yaşanan yolsuzlukları ve kayyum politikalarını değerlendiren Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren, 2016 yılından bu yana uygulanan kayyum politikalarının talan politikasına dönüştüğünü ve bu durumun sadece Bağlar Belediyesi ile sınırlı olmadığını ifade etti. Eren, kayyumların kentin kaynaklarını talan ederek halka hizmet sunmayı engellediğini belirtti.

Eren, kayyumların sadece mali kaynakları tüketmekle kalmayıp, Kürt halkının tarihini ve kültürel hafızasını da yok etmeye yönelik bir politika izlediğini vurguladı: “Kentin bütün kaynaklarını talan eden bir politika hayata geçiriliyor kayyum politikasıyla. Örneğin belediye ait arsaları hızlıca satışa çıkarıyorlar. Belediyelerin o kaynaklardan halka hizmet vermesini engelleyen ve gelecekte de o kaynağı tüketmeye dönük bir politika bu” dedi.

Kayyumların yandaşlara verilen ihalelerden de büyük paylar aldığına dikkat çeken Eren, “Bütün bunlar halka hizmet olarak dönmüyor. Öte yandan Bağlar Belediyesi dahil olmak üzere bütün kayyumların yaptığı ilk iş tamamen Kürtlerin hafızasını yok etmeye dönük” diye konuştu.

"KAYYUM YOLSUZLUKLARINA BUGÜNE KADAR HİÇ MÜDAHELE ETMEDİLER"

Eren, kayyum politikalarının geçici bir durum olmadığını söyleyip, “Devlet bugüne kadar kayyum yolsuzluklarına müdahale etmedi. Kürt'ün diline, kültürüne, tarihine, hafızasına dilediğiniz kadar saldırın, dilediğiniz kadar tahribat yaratın, yolsuzluk yapmakta da serbestsiniz dediler. Ama Bağlar Belediyesinde yolsuzluklar o kadar ayyuka çıktı ki AKP-MHP bile saklayamaz oldu. Saklayamadıkları için de kentteki tepkiyi dindirmek adına göstermelik gözaltına alındı, savcılık adli kontrolle serbest bıraktı ama kapatamadılar, tutuklama kararı verildi. Sadece Bağlar Belediye Başkanı değil, bütün kayyumlar kayyum tayin edildikleri belediyelerde o kadar çok borç bırakmışlar ki kayyum politikası şu an aslında devam ediyor” dedi.

"TOPLUMUN TÜM KESİMLERİ ORTAK MÜCADELE ETMELİ"

Eren, kayyum politikalarının Kürt sorununu çözme amacı taşımadığını, aksine Kürt halkına yönelik bir savaşın parçası olarak sürdürüldüğünü belirtti. Kayyumların 8 yıllık süreçte halk tarafından kabul edilmediğini ve bu uygulamaların bir çözüm olmadığını söyleyen Eren son olarak “Kayyum politikaları, Kürt halkının yönetim, hizmet ve kültürel haklarını sınırlayan bir yöntem olarak uygulandı. Toplumun tüm kesimleri buna karşı ortak mücadele etmeli” diye konuştu.

YSK CEYLAN’A MAZBATA VERMEMİŞTİ

2019 yerel seçimlerinde Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde ilçesinde oyların yüzde 71'ini alarak birinci olan Zeyyat Ceylan’a KHK'lı olduğu gerekçesiyle mazbatası verilmedi. YSK, Ceylan yerine mazbatayı 42 bin 117 oy alarak ikinci olan AKP adayı Hüseyin Beyoğlu'na vereceğini açıklamıştı. 116 bin 369 bin oy alan ve AKP adayı Beyoğlu'na yaklaşık 76 bin oy fark atan Zeyyat Ceylan öğretmenlik görevinden KHK ile ihraç edilen adaylardan biriydi.

ÖNCEKİ HABER

CENTCOM: 7 ayda 153 saldırı düzenleyen IŞİD yeniden yapılanmaya çalışıyor

SONRAKİ HABER

Serdar Sertçelik başsavcıya rüşveti anlattı: 500 milyara tahliye

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa