17 Temmuz 2024 12:20

Eğitim Sen: ÖMK’yi ertelemeyin, geri çekin

Meclis’te ÖMK görüşmelerinin ekime ertelenmesiyle ilgili konuşan Eğitim Sen Genel Başkanı Kemal Irmak, Ayrımcılığı ve eşitsizliği derinleştiren ÖMK'nin tamamen geri çekilmesini talep ediyoruz" dedi

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Eğitim Sen, Öğretmenlik Meslek Kanunda (ÖMK) gelinen son sürece ilişkin açıklamada bulundu. Meclis’te ÖMK görüşmelerinin yeni yasama yılına kadar ertelendiğini hatırlatan Eğitim Sen Genel Başkanı Kemal Irmak, “Ayrımcılığı ve eşitsizliği derinleştiren bir içeriğe sahip olan Öğretmenlik Mesleği Kanunu görüşmelerinin ertelenmesini değil, tamamen geri çekilmesini talep ediyoruz” dedi

Genel Merkezde yapılan açıklamada konuşan Eğitim Sen Genel Başkanı Kemal Irmak, “Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB), eğitimin bileşenlerinin görüşlerini almadan masa başında hazırladığı yeni meslek kanunu görüşmeleri 2 Temmuz Salı gününden itibaren TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmeye başlanmış, 12 Temmuz'a kadar yapılan görüşmeler sonucunda kanunun 22 maddesi bütün eleştiri ve itirazlara rağmen iktidar bloğunun oy çokluğu ile kabul edilmiştir” dedi.

Eğitim sendikalarının, ÖMK’ye karşı gösterdiği demokratik tepkinin kolluk güçlerince şiddet kullanılarak engellendiğini söyleyen Irmak, “Milli Egemenlik Parkı'nda sürdürdüğümüz oturma eylemimiz, Öğretmenlik Mesleği Kanunu'nun Meclis Genel Kurulunda görüşüldüğü süre boyunca kesintisiz devam etmiştir. Günlerce üye ve yöneticilerimizle bu kanun tasarısına karşı sürdürdüğümüz mücadele sonuç vermiştir. Kanun taslağında birkaç maddede yapılan değişiklikler, iş güvencemiz açısından önemli bir tehdit oluşturan 34. Maddenin geri çekileceği bilgisi eğitim emekçilerinin alanda göstermiş olduğu direniş ve mücadelenin sonucudur. Eğitim emekçilerinin çalışma ve yaşam koşullarını tek taraflı düzenleyen, haklarımızı ve taleplerimizi içermeyen meslek kanunu görüşmelerine 16 Temmuz Salı gününe kadar ara verildiği açıklandıktan sonra, yürütmüş olduğumuz mücadele ve kamuoyunun tepkisinin bir sonucu olarak Öğretmenlik Mesleği Kanunu ile ilgili Meclis genel kurulunda yapılan görüşmelerin yeni yasama yılına kadar ertelendiği açıklanmıştır” diye konuştu.

Irmak şöyle devam etti: “Bu bir zamana yayarak oyalama ve bizi yorma taktiği olarak geliştirilen bir hamle ise, boşuna bir hamle olduğunu buradan AKP'ye söylemek isteriz.Öğretmenlik mesleğini itibarsızlaştıran ve emeğimizi değersizleştiren, ekonomik, sosyal ve mesleki hiçbir sorunumuza çözüm üretmeyen, eşit işe eşit ücret ilkesini ortadan kaldıran, kazanılmış haklarımızı zayıflatan, çalışanlar arasında ayrımcılığı ve eşitsizliği derinleştiren bir içeriğe sahip olan Öğretmenlik Mesleği Kanunu görüşmelerinin ertelenmesini değil, tamamen geri çekilmesini talep ediyoruz.”

“BAKANLIĞI BİRLİKTE ÇALIŞMAYA DAVET EDİYORUZ”

Kanun taslağının gerek hazırlanış biçimi gerekse sınırlı içeriği açısından meslek kanunu olmaktan çok uzak olduğunu vurgulayan Irmak, “Öğretmenlik mesleği gibi 19 milyonu aşkın öğrencinin eğitim hakkını ve bir milyonun üzerindeki öğretmenin mesleğini, çalışma koşullarını, ekonomik ve özlük haklarını böylesine sığ ve dar bir çerçevede düzenlemek doğru değildir. Milli Eğitim Bakanlığı gerçek bir meslek kanunu hazırlamak istiyorsa ILO ve UNESCO ortak belgesi olan; 'Öğretmenlerin Statüsü Tavsiyesi' metni esas alınmalıdır. Sadece öğretmenlerin değil tüm eğitim emekçilerinin ekonomik, demokratik, özlük haklarını iyileştirmek amaçlanmalı, mevcut hakları koruyan, eşit işe eşit ücret ilkesine dayanan, adil ve kapsayıcı bir meslek kanunu hazırlanmalıdır.Siyasi iktidarı ve Bakanlığı öğretmenlerin sesine kulak vermeye, gerçek bir meslek kanunu için tüm bileşenlerle birlikte çalışmaya davet ediyoruz” diye konuştu.

Irmak, “Ne ÇEDES uygulamalarında ne MESEM uygulamalarında, ne yeni müfredatta ve ne de ÖMK'de susmadığımız gibi mücadeleye devam edeceğiz. Çünkü yaptığımız eylemlerden, söylediğimiz sözlerden çok; bu örgütlü kötülük karşısında sustuklarımızdan sorumlu tutar tarih bizi. Ve gelecek kuşaklar yargılar bizi. Susmadan, yılmadan, korkmadan mücadeleye devam edeceğiz. Hileleriniz, şiddetiniz, barikatınız bize vız gelir vız” dedi.(Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

AP Genel Kurulu Gazze'deki durumun görüşülme talebini reddetti 

SONRAKİ HABER

EMEP’li Karaca: Tecrit uygulanan Y ve S tipi cezaevlerinde işkence var!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa