17 Temmuz 2024 14:06

Medya kuruluşlarından İsrail’e çağrı: Gazze’ye erişimi açın

70’den fazla medya kuruluşu, Gazze’ye bağımsız medya erişimine izin verilmediğine dikkat çeken bir açıklama yayımlayarak İsrail’e “Gazze’ye erişimi açın” çağrısında bulundu.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Aralarında Associated Press, Agence France-Presse, BBC, CNN, The Guardian, The New York Times ve The Washington Post’un da bulunduğu 70’den fazla kuruluş, savaşın başlangıcından bu yana Gazze’ye bağımsız medya erişimine izin verilmediğine dikkat çeken bir açıklama yayımlayarak İsrail’e “Gazze’ye erişimi açın” çağrısında bulundu. 

Mektup, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun 24 Temmuz’da ABD Başkanı Joe Biden ile buluşup ABD Kongresinde konuşma yapacağı ABD’ye planlı ziyareti öncesinde geldi. 27’den fazla ülkeyi kapsayan imzacılar arasında haber kuruluşlarının yanı sıra, basın özgürlüğünü savunan meslek grupları ve kuruluşlar da yer alıyor. 

“Savaşın başlangıcından bu yana 100’den fazla gazeteci öldürüldü, geri kalanlar ise aşırı yoksunluk koşullarında çalışıyor. Sonuç olarak Gazze’den bilgi elde etmek giderek daha da zorlaşıyor ve ulaşan haberlerin doğruluğu konusunda tekrarlanan sorulara maruz kalıyor” diyen kuruluşlar, Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) tarafından koordine edilen mektupta şöyle dedi: 

YEREL MUHABİRLERE YÜKLENEN YÜK 

“Aşağıda imzası bulunan bizler, İsrail yetkililerinden, yabancı medyanın Gazze’ye girmesine yönelik kısıtlamaları derhal kaldırmasını ve bölgeye erişim isteyen uluslararası haber kuruluşlarına bağımsız erişim izni vermesini talep ediyoruz. Yabancı habercilik üzerindeki yasak, yerel muhabirlere, içinde yaşadıkları bir savaşı belgeleme konusunda imkansız ve mantıksız bir yük yükledi. İsrail’den, yabancı medyaya Gazze’ye derhal ve bağımsız erişim sağlayarak basın özgürlüğü konusundaki taahhütlerini yerine getirmesini ve İsrail’in, gazetecileri sivil olarak korumaya yönelik uluslararası yükümlülüklerine uymasını talep ediyoruz.” (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

TTB: Meclis'e sunulan Hayvanları Koruma Kanunu teklifi geri çekilmelidir

SONRAKİ HABER

Çanakkale'deki orman yangını 26 saatte kontrol altına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa