17 Temmuz 2024 14:38

Çanakkale genelinde 36 jeotermal sahası ihale ile şirketlere satılacak

Maden ve enerji şirketlerince adeta parsellenen Çanakkale’ye bu kez de jeotermalciler gözünü dikti. İl genelinde 36 adet jeotermal sahası ihaleye çıkarılacak.

Fotoğraf: Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği

Paylaş

Özer AKDEMİR
Çanakkale

Çanakkale İl Özel İdaresi tarafından il genelinde çeşitli bölgelerde 36 adet jeotermal sahası ihaleye çıkarılacak. Madenler ve termik santrallerin yol açtığı çevre ve sağlık sorunları ile kuşatılan il genelinde şimdi de onlarca farklı yerde jeotermal santrali ve kuyularının gündeme gelmesi bölgede yaşayan yurttaşlarda ki endişeyi arttırdı.

BOZCAADA VE GÖKÇEADA’DA DA JEOTERMAL ARANACAK!

Çanakkale’ye bağlı Gelibolu ve Ecaabat ilçeleri hariç ilin diğer tüm ilçelerinde ve iki adada (Gökçeada-Bozcaada) bulunan 33 kaynak arama ve 3 jeotermal kaynak işletme sahası ihale usulü ile şirketlere satılacak. Gökçeada, Bozcaada, Ayvacık, Ezine, Bayramiç, Çan, Ezine, Biga, Lapseki, Yenice ve Merkez ilçelerinde bulunan jeotermal sahaları ile ilgili hale ilanları ile ilgili duyuru ihale.gov.tr sitesinde yayınlandı. Duyuruya göre Çanakkale İl Özel İdaresi, 33 adet jeotermal kaynak arama sahası ile 3 adet jeotermal kaynak işletme sahasını 24 Temmuz’da saat 13.30’da birer dakika ara ile ihale edecek.

“MÜCADELE SONUCU İPTAL ETTİRDİĞİMİZ ALANLAR DA YENİDEN İHALE EDİLİYOR”

Jeotermal ihaleleri ile ilgili bir açıklama yapan Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Çanakkale’nin uzun süredir enerji şirketlerinin kuşatması altında olduğu dile getirdi. İl sınırları içerisinde halihazırda Ayvacık Tuzla köyü civarında çalışmakta olan Babadere JES (MTN ), İDA JES (Yerka), TRANSMARK JES (Transmark), TUZLA JES (ENDA)  adlı dört adet jeotermal enerji santrali olduğuna dikkat çekilen açıklamada, ayrıca ÇED süreci devam eden jeotermal kaynak arama ve jeotermal enerji santralleri projelerinin de olduğu ifade edildi. Hukuki ve fiili mücadele süreçleri sonunda daha önce ihalesi iptal edilen alanların tekrar ihalesinin gündeme getirildiğinin belirtildiği açıklamada ihaleye çıkarılan büyüklükleri 273,45 ila 4 bin 963,98 hektar arasında değişen alanların toplamı 191,262, 84 hektar olduğu bilgisine yer verildi.  

DOĞAN: İHALELER İPTAL EDİLSİN YENİ İHALE AÇILMASIN

Ayvacık İlçesi Tuzla köyü yakınlarında halen çalışmakta olan santrallerin yöre halkının tarım alanlarına ve sularına ciddi zararlar verdiğine vurgu yapan dernek başkanı Süheyla Doğan şunları söyledi; “Aydın, Salihli, Denizli civarındaki santrallerin yol açtığı zararlar ve olumsuz etkileri ile ilgili çok sayıda bilimsel rapor mevcut. Bölgemizin tarım ve turizm faaliyetlerinin, yediğimiz gıdanın, içtiğimiz suyun, soluduğumuz havanın olumsuz etkilenmemesi için bölgemizde daha fazla jeotermal enerji santralı amaçlı arama ve işletme ruhsatı verilmemesi, Tuzla’daki mevcut santrallerin denetlenmesi ve 24 Temmuz 2024 tarihinde Çanakkale İl Özel İdaresi tarafından yapılacak ihalenin iptal edilmesini ve söz konusu alanlar için daha sonra da yeni ihale açılmamasını istiyoruz.”

MADDE MADDE JES’LERİN ZARARLARI

Dernek açıklamasında JES’lerden kaynaklanan sorunlar şu maddeler halinde sıralandı:

  • Gaz Çıkışı; Santrallerde dışarıya buhar verilmektedir. Bu buharın içinde karbon dioksit ve hidrojen sülfür ile düşük konsantrasyonlarda metan, hidrojen, kükürt dioksit, amonyak ve partikül madde vardır. Bu gazlar havaya karışmakta ve hem insan sağlığı hem de tarıma zarar vermektedir. Ayrıca JES’ler havaya değişen miktarlarda radon gazı karışmasına neden olurlar. Radyoaktif ve kanserojen olan radon gazı insan sağlığını ciddi biçimde tehdit etmektedir.
  • Su kirliliği; Yeraltından çıkarılan sıcak su yeniden yeraltına verilmelidir, ancak JES firmaları daha düşük maliyetler nedeniyle sıcak suyu yakındaki dere ve arazilere bırakmaktadır. Bu da suların ve toprağın kirlenmesine, zehirlenmesine, ısınmasına, tuzlanmasına, bor ve arsenik artışına yol açmaktadır.
  • Arazi çökmesi; Tesiste kullanılan akışkanın yer altına ya hiç ya da yeterli miktarda verilmemesi nedeniyle, yeraltında boşluk oluşmakta ve bu boşluklar zamanla çökmektedir.
  • Depremin Tetiklenmesi; Yeraltından akışkan çekilmesi ve akışkanın yeniden geri basılmaması deprem hareketlerini tetiklemektedir.
  • Su kullanımı; JES doğal su kaynaklarının rezervini aşırı tüketmektedir.
  • Yıkıcı olaylar ve kazalar; Jeotermal faaliyetlerin çeşitli aşamalarında, kuyu püskürmesi, patlama, borularının yırtılması, türbin kusurları, yangın gibi etkenler çeşitli çevre felaketlerine yol açmaktadır.
ÖNCEKİ HABER

Gazze'de can kaybı 38 bin 794'e çıktı

SONRAKİ HABER

CHP'li Karasu, Ankara- Sivas YHT hattındaki güvenlik sorunlarını gündeme getirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa