17 Temmuz 2024 14:46

"Hayvanları Koruma Kanunu" Meclis komisyonunda gerilim: Danışmanlar ve basın çıkarıldı

Sokak hayvanlarının öldürülmesini öngören "Hayvanları Koruma Kanunu" teklifinin görüşüldüğü Meclis komisyonunda salona sığılmadı, salon değişikliği talebi reddedilince gerilim yaşandı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

‘Hayvan Hakları Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ne ilişkin Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonunda yapılan görüşmede, yoğun katılım nedeniyle toplantı salonu doldu. ‘Küçük salon’ tartışmasının yaşandığı görüşmede, vekiller arasında sataşmalar yaşanırken komisyon başkanı Vahit Kirişçi görüşmelerin Plan Bütçe Komisyonu salonunda yapılacağını; yazılı basın, komisyon görevlileri ve ilgili maddelerde STK yönetici ve temsilcilerini görüşmeye alınacağını, danışmanların ve kameraların alınmayacağını söyledi.

CHP Milletvekili Murat Emir gazetecilerden salondan çıkmamalarını isteyerek; “''Bu yasayı ne Meclis’ten ne Türk halkının gözünden kaçıramayacaklar. Bu yüzden size de büyük görev düşüyor. Burada beklemenizi rica ediyoruz. Sizi buradan dışarıya çıkartmaya kalktıklarında biz kendimizi siper edeceğiz. Bu komisyonda ne konuşuluyorsa ne söyleniyorsa kim hayvan haklarını savunmuyorsa, kim ‘sokak hayvanları öldürülsün, katledilsin’ diye mücadele ediyorsa hepsini Türk milleti görsün. Burada hepimize görev düşüyor. Hepinizden bu görevi bekliyoruz. Bu komisyon salonundan ayrılmıyoruz" dedi.

Sokak hayvanlarının öldürülmesinin yolunu açacak  ‘Hayvan Hakları Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ne ilişkin komisyon görüşmelerine çok sayıda milletvekili ve hayvan hakları STK’lerinden yönetici ve temsilciler katıldı. Komisyona yoğun katılım nedeniyle milletvekillerinin dahi dışarıda kaldığı salonda, içerideki milletvekilllerinin ısrarına rağmen, dışarıda kalanlar Komisyon Başkanı Vahit Kirişçi tarafından alınmadı.

Muhalefet milletvekilleri, komisyonun bu koşullarda başlatılamayağını, STK üyelerinin isimlerinin komisyon için bildirildiğini ve komisyonun büyük salonda yapılması gerektiğini  ifade etti. Bu sırada  AKP’li vekiller ve muhalefet vekilleri arasında ikili sataşmalar yaşandı. Başkan Kirişçi, tepkilere karşılık milletvekilli danışmanlarını ve gazetecileri çıkartarak kapalı oturuma geçebileceğini söyledi.

Gerginliğin yükselmesi üzerine ara verildi. Aranın ardından konuşan Başkan Kirişçi, toplantı salonunun değiştirilerek, Plan bütçe komisyonu salonuna alınacağını ifade ederken oturuma yalnızca yazılı basın, komisyon görevlileri ve ilgili maddelerde STK yönetici ve temsilcilerini görüşmelere alınacağını, danışmanların ve kameraların alınmayacağını söyledi. Krişçi konuşurken milletvekilleri masalara vurarak Kirişçi'yi protesto etti.

Plan bütçe komisyonu odasına giden salonda ise güvenlik geçişlere izin vermezken arbede yaşandı.

HAYVAN HAKLARI SAVUNUCULARINA DARP

Komisyona girmeleri izin verilmeyen hayvan hakları savunucularının komisyon başkanı talimatıyla Meclis güvenlik görevlilerince darbedildiğini söyleyen muhalefet vekillerine komisyon başkanı “yalan” dedi, içerde olan hayvan hakları savunucusu örgütlerden birileri varsa dışarı çıkarma talimatı verdi

Hayvanların yaşam hakkını savunan çok sayıda kişi ülke çapında yaptıkları eylemlerle 17 maddelik kanun teklifinin geri çekilmesini istiyor. 2 gün sürmesi beklenen komisyon görüşmelerinde muhalefet partileri teklifte değişiklik isterken yasanın çekilmesini isteyen yaşam savunucuları Meclis kapısında eylemde olacak. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

CHP'li Karasu, Ankara- Sivas YHT hattındaki güvenlik sorunlarını gündeme getirdi

SONRAKİ HABER

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası’nın nöbeti sona erdi: Artık adım atma sırası bakanlıkta

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa