17 Temmuz 2024 17:11

EMO Denizli Şubesi, dağıtım şirketlerinin düşük ücret dayatmasına tepki gösterdi

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Denizli Şubesi, dağıtım şirketlerindeki güvencesiz çalışma koşullarına ve düşük ücretlere tepki gösterdi.

Fotoğraf: EMO Denizli Şubesi

Paylaş

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Denizli Şubesi, Denizli GazetecilerCemiyeti salonunda yaptığı basın açıklamasında dağıtım şirketlerindekigüvencesiz çalışma ve düşük ücretlere tepki gösterdi. EMO Denizli ŞubeBaşkanı Bülent Pala yaptığı açıklamada "Bölgemizde faaliyet gösteren ADMElektrik Dağıtım A.Ş. de çalışan üyelerimizin ücretleri, yoksulluksınırının altına düşerek açlık sınırına doğru inmektedir" diyerekyoksulluk sınırı ücret için şirketlere, denetim için kamu kurumlarınaçağrıda bulundu.

Denizli ve Muğla'da faaliyet gösteren ADM Elektrik Dağıtım A.Ş'detaşeronlaşmanın yüzde 66 ile ülke ortalamasından yüksek olduğuna dikkatçeken Pala "ADM Elektrik Dağıtım A.Ş. Denizli, Aydın ve Muğla illerinde811 kadrolu çalışana karşın 1632 kişiyi taşeron şirketlerde istihdametmektedir. Taşeron şirketler aracılığıyla teknik elemanlara dayatılanbu güvencesiz çalışma anlayışı, doğal olarak kadrolu çalışanların özlükhaklarını da törpülemektedir. Öte yandan düşük ücret politikası ve yoğunçalışma koşulları dolayısıyla şirket içerisinde hızlı bir personelsirkülasyonu yaşanmaktadır. İşe giren meslektaşlarımız bu koşullarnedeniyle belirli bir süre çalıştıktan sonra iş arayışlarına girmekte veen sonunda şirketten ayrılmak durumunda kalmaktadır" ifadelerinikullandı. Mühendislerin ve müşavirlerin yaşadığı sorunlara değinen Pala,"Bölgemizde faaliyet gösteren ADM Elektrik Dağıtım A.Ş. de çalışanüyelerimizin ücretleri, yoksulluk sınırının altına düşerek açlıksınırına doğru inmektedir. Genç mühendislerin 23-25 bin TL aralığındaücretlere işe başlatıldığı dağıtım şirketlerinde, 5-10 yıl arası kıdemesahip meslektaşlarımız ise 28-30 bin TL aralığına maaş almaktadır.Kritik bir kamu hizmetini yürüten meslektaşlarımıza verilen bu ücretler,aldıkları sorumluluk ve risklerine kıyasla açıkça yetersizdir" dedi.

"ASGARİ MÜHENDİS ÜCRETİ BRÜT 59 BİN OLMALI!

"EMO Yönetim Kurulu tarafından 1 Temmuz 2024-31 Aralık 2024 tarihleriarasında Elektrik, Elektronik, Elektrik-Elektronik, BiyomedikalMühendisleri için aylık asgari ücretin brüt 59 bin TL olarakbelirlendiğini belirten Pala, 6 aylık dilimler halinde belirlenen burakamın EMO üyesi bir mühendise verilebilecek en düşük maaşı ifadeettiğini söyledi. Dağıtım şirketlerine bu ücretin altında kalmamaçağrısı yapan Pala, üyelere düşük ücret uygulayan şirketlere karşıhukuki ve fiili desteği sağlayacaklarını duyurdu. Maliyet 'düşürme'adına uygulananan politikaların mühendisleri mağdur ettiğini ifade edenPala şöyle devam etti; "Dağıtım şirketlerinin kullandığı alt yapı kamumalı, verdikleri hizmetler de kamu hizmetidir. Hizmet kalitesinietkileyecek düzeydeki düşük ücretler, tüm yurttaşları etkileyeceksorunlar da yaratmaktadır. Dağıtım şirketleri vatandaşlarımıza elektrikenerjisini kaliteli, güvenli, sürekli bir şekilde ulaştırmasındansorumludur. Bu kritik alt yapı hizmetinin kesintisiz bir biçimdeyurttaşlara ulaşmasının ön koşullu mühendis emeğinin korunmasındangeçmektedir. Dağıtım şirketlerinin istihdam politikalarını hızlı birbiçimde dönüştürmeye çağırırken, kamuyu da idari ve mali denetim yaparakbu şirketlerde yoksulluk sınırını aşan ücretlerin alınabildiği birçalışma ortamı oluşturması için harekete geçmeye çağırıyoruz."(Denizli/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

İmamoğlu’na taşlı saldırı davası: 28 sanığa 6’şar ay ceza verildi

SONRAKİ HABER

Altın madenine karşı halk toplantısı: Cengiz Holding’in maden sevdasına dur diyeceğiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa