17 Temmuz 2024 17:34

Altın madenine karşı halk toplantısı: Cengiz Holding’in maden sevdasına dur diyeceğiz

Eskişehir’in Tepebaşı ve Mihalgazi ilçelerindeki Alpagut ve Atalan  mahalleleri mevkiindeki altın madenine karşı yapılan halk toplantısında “Cengiz Holding’in maden sevdasına dur diyeceğiz” denildi.

Fotoğraf: ESÇEVDER

Paylaş

Eskişehir’in Tepebaşı ve Mihalgazi ilçeleri içindeki Alpagut ve Atalan  mahalleleri mevkiinde “ Alpagut-Atalan  Altın-Gümüş Maden Ocağı ve Zenginleştirme Tesisi için Cengiz Holding e bağlı Eti Bakır A.Ş. ÇED Başvuru dosyasını Eskişehir Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğüne teslim etti. Şirket 15 Ağustos’ta “Halkı Bilgilendirme toplantısı” yapacak.

Şirketin ÇED Başvuru dosyasına göre  Ruhsat, ÇED ve ünitelerin toplamı 2740 hektar, ÇED  alanı 509 hektar. 15 yıllık olarak planlanan Alpagut-Atalan Projesinde  yılda  12 milyon ton kazı yapılacak ve patlatmalı açık ocak işletmeciliği, siyanürlü yığın LİÇ  yöntemi ile Altın-Gümüş çıkarılması hedefleniyor..

Eskişehir Çevre Derneği yöneticilerinden Başkan yardımcısı Fatma Filiz Özkoç  ve    Sayman Nursel Şurabatır, Eskişehir Kıymetlidir Platformu üyeleri ile birlikte 16 Temmuz günü Alpagut a giderek yöre halkının nabzını ölçmek ve ÇED de yazılan bazı bilgileri aktarmak üzere kahvehane de bilgilendirme ve bilgilenme toplantısına katıldı.

“AKILLARA İLÇ FELAKEKTİNİ GETİRİYOR”

Şirketin ÇED Başvuru Dosyasına göre proje sahasında 28 endemik bitki türü, 61 omurgalı türü ile 128 kuş türü tespit edildiği ve Birinci Arkeolojik Sit Alanına 220 metre ve 1800 metre mesafede olduğu belirtilen halk toplantısında; “Bu ülkemizin kültürel mirası da bir sermaye şirketinin karı için bir kere daha hiçe sayılmaktadır.   Sahanın en yüksek noktası 1285 m. en düşük noktası ise 340 metre olup, ÇED alanı içinde   yüzde  40 dan büyük eğim vardır. Bu eğimli arazi aklımıza Erzincan İliç Altın madeni toprak kaymasını ve bu maden sahasın da  bir kazada Sakarya nehrine Siyanürlü toprak karışması ihtimalini aklımıza getirmektedir.

Patlatmalarda çıkan toz bulutu nedeniyle Türkiye’nin narenciye ve sebze ihtiyacının yüzde  20 sini karşılayan Sakarya Vadisinin çiftçiliği ve hayvancılığı bu siyanürle altın çıkarma sevdası yüzünden yok olacağına işaret edilen toplantıda vadinin micro klima özelliğini  yitireceğinden hayvancılık ile  yılda 2- 4 kez ürün alma şansının yok olacağı ve  Sakarya Vadisi’nin yaşanamaz bir hal alacağı uyparısı yapıldı.

Eskişehir Tepebaşı Alpu Kömürlü Termik Santralında, Sevinç mahallesi kömür ocağı ve Sivrihisar / Kaymaz 3. Siyanürlü Atık Barajın da olduğu gibi "Eskişehir Kıymetlidir Platformu”  ile birlikte mücadele ederek Kömürlü Termik Santralını kurdurmadık,  Odunpazarı Sevinç mahallesinde Kömür ocağı projesini  ve  3. Siyanürlü Atık Barajını yaptırmadık” denilen toplantıda Cengiz Holdingin de  bu maden araması sevdasınının durdurucalığının altı çizildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

EMO Denizli Şubesi, dağıtım şirketlerinin düşük ücret dayatmasına tepki gösterdi

SONRAKİ HABER

Mülteci işçiler: Kimse bizi beslemedi, köle gibi çalıştırdılar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa