18 Temmuz 2024 11:11

AYM'ye atanan Kıratlı, kamudan aldığı üç maaş ve 'yasadışı ticaret' ile anılmıştı

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından AYM’ye atanan Metin Kıratlı, cihatçı terör örgütü El Nusra ile yaptığı yasadışı ticaret iddiaları ve kamudan aldığı üç maaşla anılmıştı.

Fotoğraf: @MetinKiratli69/Twitter

Paylaş

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı Metin Kıratlı’yı Anayasa Mahkemesi (AYM) üyeliğine atadı.

Kıratlı daha önce aldığı üç maaş ile gündem olmuştu. Kıratlı, 2021 yılında CB İdari İşler Başkanlığından 23 bin, Borsa İstanbul YK Üyeliğinden 24 bin, YÖK üyeliğinden ise 38 bin lira maaş alıyordu.

Öte yandan Kıratlı'nın geçtiğimiz günlerde AKP Ankara İl Başkan Yardımcısı Serkan Korkutata ile Bodrum’da yediği akşam yemeği gündem olmuştu. Söz konusu yemek için ikilinin 168 bin lira hesap ödediği iddiaları haber olurken, söz konusu haberlere erişim engeli getirilmişti.

PEKER'İN İDDİALARI

Suç örgütü yöneticisi Sedat Peker daha önce yaptığı ifşa videolarında Kıratlı’nın yaptığı yasa dışı ticarete dikkat çekmişti. Peker’in Kıratlı ile ilgili iddiaları şöyleydi: “Pandoranın ilk kutusunu açalım bakalım. Suriye’de ticaret yapmak için ne yapmanız lazım biliyor musunuz? Metin Kıratlı Bey var, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı, Külliye’de. Ona gideceksiniz. Ama bir iki kamyonluk alışverişleri söylemiyorum. Kaçak ham petrol, çay, şeker, alüminyum, bakır, ikinci el araba… Bunlar milyarlarca dolar, büyük para. Suriye mücadelesi için parayı kim verdi? Biz. Devlet vermedi mi, devlet. Kim şehit oldu, millet. Şimdi orada yapılan ticareti anlatacağım. Siz oradan (Metin Kıratlı’dan) onayı aldıktan sonra sizi MT Grup’a yolluyorlar. Murat Sancak, Ramazan Öztürk, tüm hiyerarşi orada. Onların da onayı geçtikten sonra kime gidiyorsunuz; El Nusra’nın iktisat sorumlusu var; Ebu Abdurrahman, Ebu Şiyma ismini de kullanıyor. Şu anda da ticaret böyle yapılıyor. Benim bu anlattığımın dışında orada büyük iş yapamazsın.”

Erdoğan, 15 üyeli AYM'ye doğrudan 10'uncu üyesini atamış oldu.  AYM’nin 15 üyeli Genel Kurulunun toplanabilmesi için en az 10 üye gerekiyor. Genel Kurul, kararlarını salt çoğunlukla alıyor. Son atamayla AYM’de “nitelikli çoğunluk” Erdoğan’a geçti. 

Anayasa değişikliğinde iptale, siyasi partilerin kapatılmasına ya da devlet yardımından yoksun bırakılmasına karar verilebilmesi için toplantıya katılan üyelerin üçte iki oy çokluğu şartı aranıyor. Yani, 15 üyenin tamamının katılımıyla yapılacak oylamada bir partinin kapatılması için 10 üyenin oyu gerekiyor.  (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Depremde 29 kişinin öldüğü binanın şantiye şefi: Benim için kaba inşaat stajı gibiydi

SONRAKİ HABER

Sinan Ateş davası: Jandarma, Ülkü Ocaklarını kollamış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa