EMEP Milletvekili Karaca: İnsanların acılarının üstünde tepinip, hayvanları halkı kutuplaştırmanın aracı yapıyorsunuz

Sokak hayvanlarının öldürülmesini öngören kanunun görüşüldüğü komisyonda konuşan EMEP'li Sevda Karaca “İnsanların acılarının üstünde tepinip, hayvanları halkı kutuplaştırmanın aracı yapıyorsunuz" dedi

18 Temmuz 2024 11:40
Paylaş

Emek Partisi (EMEP) Milletvekili Sevda Karaca, sokak hayvanlarının öldürülmesinin yolunu açan yasa teklifinin görüşüldüğü Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda konuştu. Kanun teklifini hazırlayan AKP’li vekillerin ikiyüzlü davrandığını belirten Karaca, komisyona anne babaları getirerek, iktidarın sorumsuzluğu yüzünden acı çeken aileler üzerinden manipülasyon yaptığını söyledi. "Açık bir halk düşmanlığı yapıyorsunuz, yasayı uygulamayıp, önlem almayıp, bütçeleri çarçur ederek bu acılara siz neden oldunuz. Halkı kutuplaştırarak, ayrıştırarak manipüle ederek katliam fermanı yazdığınızı gizliyorsunuz." dedi.

Karaca bu tutumun ahlaksızca ve canavarca olduğunu söyleyince kavga çıktı. Komisyon başkanı"Sözünüzü geri alın" dedi. Karaca, asıl siz bu kanunu geri alın" diye cevap verdi.

Hayvanseverlerin içeri alınmaması nedeniyle olaylı başlayan Komisyonda söz alan Sevda Karaca “Cumhurbaşkanlığı, AKP, işbirlikçi siyasi partiler ve Tarım Bakanlığı, el ele verip sözde "sahipsiz köpek" sorununu tecrit ve katliamla çözmeye çalışıyor. Yaptığınız her kanunla insanların, doğanın, hakların katline ferman yazıyorsunuz. Şimdi de sokakta yaşayan hayvanların öldürülmesinin fermanını veriyorsunuz! Kan dökmek ve öldürmek, halkı birbirine düşürüp aradan sıyrılmak sizin siyaset mottonuz.” sözleriyle tepki gösterdi.

AKP döneminde çıkartılan Hayvan Koruma Kanunu’nun ilk maddesinde yer alan hayvanların yaşamlarının garanti altına alınması amacına atıf yapan Karaca kanunu hazırlayanlara “Peki şimdi ne yapıyorsunuz? Öldürme üzerine kurulu hükümler ve hazırlıklar içeren bu kanunla, Yerel Hayvan Koruma Gönüllüleri uygulamasını kaldırarak hayvanları korumaya yönelik son kırıntıları dahi yok ediyorsunuz.” diyerek seslendi.

“YILLARA YAYILAN İKİYÜZLÜLÜK”

2019 yılında, Binali Yıldırım ve 36 AKP’li vekilin imzasıyla sunulan araştırma önergesinde, “hayvanlara kötü muamelenin arttığı ve hayvan sevgisinin çocukluktan itibaren kazandırılması gerektiği” ifadelerini vurgulayan Karaca, hazırlanan raporda komisyon başkanı AKP’li vekilin şu sözlerini hatırlattı: “Gelişmiş ülkelerde sokaklarda hiç hayvan bulunmadığı gerekçesinden yola çıkarak sokak hayvanlarının itlaf edilmesine yol açacak bir düzenleme ya da uygulama yapılması hayvanların yaşam hakkını ortadan kaldırmak demektir. İnsanın, hiçbir gerekçeyle bir türü ortadan kaldırma kararına ya da yetkisine sahip olmadığı kabul edilmelidir.”

Bu tutumu “yıllara yayılan ikiyüzlülük” olarak niteleyen Karaca “Bugünse hayvanları ötenazi, uyutma gibi “yumuşak” ifadelerle ama kelimenin tam anlamıyla ölüme göndermenin yasasını aynı AKP yazıyor. Şimdi soruyoruz: Dün hayvanları öldürmenin suç kapsamına alınması gerektiğini söyleyen AKP neden şimdi bu ölüm fermanını veriyor? Yıllardır iktidarda olan AKP ve ortağı MHP, kendi koyduğu yasanın gereğini neden yerine getirmiyor? Bakın, on yıl boyunca ‘toplum hayvanlara şiddeti engellemek istiyor’ tartışması sürdüren iktidar, şimdi “başıboş sokak hayvanları toplumun can güvenliğini tehdit ediyor” diyerek kirli bir operasyon sürdürüyor.” şeklinde konuştu.

“ÇÖZEMEDİĞİNİZ HER SORUNU ‘YOK ETME’ İLE SONLANDIRIYORSUNUZ”

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, “Dünya Sağlık Örgütü Türkiye’yi yüksek kuduz riskli ilan etti” sözlerinin ardından Anadolu Ajansının “kuduz vakaları arttı” diye haber yapmasını “yalan” olarak nitelendiren Karaca halkın yanıltıldığını söyledi. Bakanın verdiği “473 bin kuduz temas” rakamının, sosyal medyada “köpek ısırma vakası” olarak yayıldığını ifade eden EMEP Milletvekili Karaca “Gerçekler ise şunlardır: Türkiye’de bir kuduz sorunu yok! Türkiye’de çökmekte olan iktidarını korumak için emeklinin ve işçinin öfkesini manipüle etmeye çalışan bir iktidar sorunu var! Beş vakit yalan söylemeyi huy edinen bir tek adam iktidarı sorunu var! Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye’de 2023 yılı kuduz vakası sayısı: iki. Önceki yıl da iki. Son 10 yılda en yüksek rakam 2014’te dört vakadır.” diyerek resmi sayıları açıkladı.

Teklifte yer alan “Sahipsiz hayvanların saldırısı sonucunda valiliklere ve yerel yönetimlere açılmış birçok tazminat davası bulunmakta olduğu” sözlerine rağmen bir sayı açıklanmadığını ifade ede Karaca “Sahipsiz köpeklerin ceylan ve karacalara zarar verdiği söyleniyor. Ancak, Bakanlık her yıl yaban koyunu, keçisi ve ceylanlar için av ihaleleri açıyor. Yaban hayatını koruma amacı güdülüyorsa, neden öncelikle bu ihaleler durdurulmuyor? Tehdit ve güvenlik atmosferi yaratmaya çalışıyorsunuz. Sokakta yaşayan canlıların bir güvenlik tehlikesi oluşturduğu ve öldürülmesi gerektiği algısını toplumun talebiymiş gibi sunuyorsunuz. Çok açık söylüyoruz: Eğer bir güvenlik sorunu varsa, bunun sorumlusu iktidarınızın yaklaşımıdır. Çözemediğiniz, çözmeye niyet etmediğiniz her sorunu “yok etme” ile sonlandırmak sizin tarihinizin özeti.” diyerek tepki gösterdi.

AKP VEKİLLERİ KARACA’NIN SÖZÜNÜ BİTİRMESİNE MÜSAADE ETMEDİ

Karaca “Zamanında sokak hayvanlarının itlafına karşı çıkanları ‘cahil halk’ olarak tanımlayan siz, şimdi meseleyi elitler ve yoksul halk çatışmasına çevirdiniz. Yürüttüğünüz kirli propagandayla halkı ikiye bölüp hayvanları korumak isteyenleri marjinalleştiriyorsunuz. Bu halkı, hayvanları öldürmenin gerekçesi yapamazsınız. Sorumluluklarınızı yerine getirmediğiniz için canı yanan insanların acılarını manipüle ederek katliama ortak edemezsiniz.” ifadelerini kullandı.

AKP Milletvekilleri, Sevda Karaca’ya hakaretler savurarak olay çıkararak Karaca’nın sözlerini bitirmesine müsaade etmediler. Muhalefet vekilleri tepki gösterdi. Çıkan tartışma üzerine ara verildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Sevda Karaca: Bu halk tasarrufu ampulü söndürerek yapacak

SONRAKİ HABER

Sel mahalleyi vurdu; okul, sağlık ocağı ve 10 ev hasar gördü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa