18 Temmuz 2024 12:26

"Holdinglerin kârı için milyonlarca canlının yaşamı hiçe sayıldı"

Kaz Dağı'ndaki maden şirketleri lehine çıkan iki mahkeme kararına tepki gösteren davayı açan kurumlar ve yurttaşlar, “Adil olmayan mahkeme kararları bizi mücadelemizden alıkoyamaz" dedi.

Fotoğraf: Özer Akdemir / Evrensel

Paylaş

Özer AKDEMİR 
Çanakkale

Kaz Dağı'nda geçen hafta maden şirketleri lehine çıkan iki mahkeme kararına davayı açan kurumlar ve yurttaşlar sert tepki gösterdi. Yapılan ortak açıklamada, "Adil olmayan mahkeme kararları bizi mücadelemizden alıkoyamaz" denildi. 

CENGİZ HOLDİNG'E KAPILAR YİNE SONUNA KADAR AÇILDI

Cengiz Holdinge ait Truva Bakır Maden İşletmeleri AŞ tarafından Çanakkale Bayramiç ilçesi, Hacıbekirler köyü mevkiinde açılması planlanan bakır - altın madenine verilen ilk ÇED mahkeme tarafından iptal edilince şirket 20097 Genelgesi kapsamında yeni ÇED için başvurmuştu. ÇED davalarını etkisiz kılabilmek için maden firmalarının elindeki adeta bir maymuncuk işlevi gören genelge, mahkemelerin ÇED iptal gerekçelerini kağıt üzerinde giderme taahhüttü sonrası firmaya en geç bir ay içerisinde yeni ÇED verilmesi esasını getiriyor. Üstelik yeniden halkın katılımı toplantısı vs. yapmadan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nda yapılan İnceleme Değerlendirme Komisyonu toplantısının ardından şirketler istediklerini alıyorlar.

Cengiz Holding'in Kaz Dağı'nda, Bayramiç yakınlarında işletmek istediği bakır - altın madenine de bu genelge kapsamında verilen ikinci ÇED olumlu kararına yörede yaşayan yurttaşlar ve çeşitli kurumlar dava açmışlardı. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Çan Çevre Derneği, Ege ve Marmara Çevreci Belediyeler Birliği, Ayvalık Tabiat Derneği ve yörede yaşayan 90 bireysel davacı olarak açılan davada Çanakkale 1’inci İdare Mahkemesi ÇED raporunun hukuka uygun olduğuna hükmederek davayı reddetti.

Öte yandan Nurol Holding (TÜMAD Madencilik AŞ) tarafından Çanakkale Lapseki İlçesi, Şahinli köyü mevkiinde işletilen Altın Gümüş Madeni Ocağı Kapasite Artışı ÇED Olumlu kararına karşı da Kazdağı Doğal Ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Ayvalık Tabiat Derneği, Lapseki Çevre Koruma Üretim Ve Dayanışma Derneği, Yenice Meyve Ticaret Limited Şirketi ve 32 bireysel davacı tarafından dava açılmıştı. Açılan bu davayı gören yine Çanakkale 1’inci İdare Mahkemesinin ikiye bir oy çokluğu ile çıkan kararında da heyetin değişen üyesinin ret oyu kullandığı dikkat çekmişti.

"HOLDİNGLERİN ÇIKARLARI İÇİN MİLYONLARCA CANLININ YAŞAMI HİÇE SAYILDI"

İkiye bir oy çokluğu ile çıkan bu kararlarla ilgili davayı açan kurumlar ve yurttaşlar adına dün bir açıklama yapıldı. Açıklamada, "Bu kararlarla holdinglerin çıkarları için, Kaz Dağları’nda yaşayan insanların, kurdun, kuşun, sincabın, karacanın ve daha nice canlının yaşamı bir kez daha hiçe sayılmıştır. Her iki kararda da mahkeme oy birliği ile karar verememiştir. Her iki davada da üç kişilik heyette birer hakim ret oyu vermiştir. Aleyhimize oy kullanan hakimlerin bilimi, doğruları, hak ve hukuku gözetmedikleri aşikardır" ifadelerine yer verildi.

"ENDİŞELERİMİZDE HAKLI ÇIKTIK!"

Cengiz Holdinge ait Halilağa Projesi’nin 2021 tarihli ilk ÇED raporunun iptal edildiği, 2009 /7 Genelgesi kapsamında verilen yeni ÇED'e açılan davada da bilirkişi raporunun dava açan kurum ve yurttaşlar lehine geldiğinin aktarıldığı açıklamada, "Ancak mahkeme heyeti yürütmeyi durdurma talebimizi reddetmiş ve bu durum bizi mahkemenin seyri hakkında endişeye sevk etmişti. Endişemiz haklı çıktı ve Mahkeme heyetinin iki üyesi, olumlu bilirkişi raporuna rağmen, raporu görmezden gelerek, davacıların haklı beyanlarına ve bilimsel gerçeklere gözlerini ve kulaklarını tıkayarak, şirket lehine karar vermiştir" denildi.

"ÜLKEMİZDE BAĞIMSIZ VE ÖZGÜR YARGI SİSTEMİ KALMADI"

TÜMAD'ın kapasite artış projesinde de mahkeme heyeti üyesi iki hakimin şirketten yana karar verdiklerine dikkat çekilen açıklamada, ülkemizde bağımsız ve özgür bir yargı sisteminin kaldığı vurgulanarak mahkeme kararının hukuka göre değil güç ve iktidar ilişkilerine göre belirlediği ifade edildi.

Bu olumsuz kararlara rağmen adalet sistemine güvenin tamamen bitmediğinin dile getirildiği açıklamada, kararların temyiz edileceği belirtildi. Açıklamada şöyle denildi; "Adaletsizlik varsa mücadele ve savunma da vardır. Kirazlı’da 2019’da altın madeni şirketi Alamos Gold’u nasıl kovduysak, Cengiz Holding’e, Nurol Holding’e ve diğer şirketlere ve bu hukuk dışı izin ve ruhsatları veren kurumlara karşı da mücadelemizi sürdüreceğiz. Doğayı katletme hazırlığı içinde olanlar karşılarında Kaz Dağları halkını bulacaklardır."

OLUMSUZ YARGI KARARLARINA SESSİZ KALINMASINI ELEŞTİRMİŞTİK

Pazartesi günleri çıkan "Doğa ve Direniş" köşesinde Çanakkale 1’inci İdare Mahkemesi’nde oy çokluğu ile verilen kararlarda ki oy dağılımına dikkat çekmiştik. Yazıda bu iki mahkeme kararı ile ilgili aradan günler geçmesine rağmen davayı açan kurum ve kişiler tarafından herhangi açıklama yapılmaması da eleştirmiştik. Mahkeme kararları ile ilgili haberlerimizden yaklaşık bir hafta sonra davacı kurumlar ve yurttaşlar adına yapılan ortak açıklamada mahkeme kararları sert bir şekilde eleştirilirken mücadele kararlılığı dile getirildi.

ÇANAKKALE BELEDİYESİ'NDEN HÂLÂ SES ÇIKMADI!

Diğer taraftan yerel seçimlerin ardından göreve gelen Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek ve belediye yönetiminden kentin içme suyunu, tarımını, ormanlarını ve tarihini olumsuz yönde etkileyecek bu maden işletmelerine ve son olumsuz mahkeme kararlarına dair herhangi bir açıklamanın gelmemesi de dikkat çekici.

ÖNCEKİ HABER

İzmir'de elektrik akımına kapılan 2 kişinin ölümüne ilişkin yeni bilirkişi incelemesi

SONRAKİ HABER

Yunanistan'da 40 derecenin üzerinde açık havada işçi çalıştırana 2 bin avro ceza

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa