18 Temmuz 2024 13:41

“Arnavutköy Geri Gönderme Merkezi'nde tutulan Ahmed Aabo ilaçlarını alamıyor”

EMEP Milletvekili İskender Bayhan HIV pozitif olan ve Arnavutköy GGM’DE tutulan Ahmed Aabo'nun ilaçlarını almasının engellenmesi ve zorla geri gönderilmek istenmesini Meclis gündemine taşıdı.

Fotoğraf: Sıla Altun/Evrensel 

Paylaş

Emek Partisi İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, Kızılay’da kan verirken HIV pozitif olduğunu öğrenen ve Arnavutköy Geri Gönderme Merkezi'nde tutulan Ahmed Aabo'nun ilaçlarını almasının engellenmesi ve zorla geri gönderilme sürecinin başlatılmasını Meclis gündemine taşıdı.

Son yıllarda zorla geri göndermeler ve Geri Gönderme Merkezlerinde (GGM) mültecilerin karşılaştıkları ihlallerde bir artış gözlemlendiğini vurgulayan Bayhan, geri gönderme süreçlerinde “rızaya dayalı” ilkesinin ihlal edildiğine dikkat çekti. Geri Gönderme Merkezlerinde (GGM) tutulan göçmenlerin rızaları dışında geri gönderilmeleri ve GGM'lerdeki yaşam koşulları, insanın doğuştan gelen haklarından mahrum edilmesi anlamına gelmediğini vurgulayan Bayhan, “Bu insan hakları ihlallerinin son örneği, Arnavutköy Geri Gönderme Merkezi'nde tutulan Ahmed Aabo'nun ilaçlarını almasının engellenmesi ve zorla geri gönderilme sürecinin başlatılmaysa bir kez daha yaşanmıştır.” dedi.

“GEÇİCİ KORUMA STATÜSÜNÜN PASİF HALE GETİRİLMESİ SAĞLIK HAKKI İHLALİNİN DE BİR ÖRNEĞİDİR”

Yanıtlaması istemiyle İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya sorular yönelten Bayhan, “Geri Gönderme Merkezlerinde uluslararası hukukun dışına çıkan kötü muamele, işkence ve tecrit gibi eylemlerin izlenmesi ve düzenli raporlarının kamuoyuyla paylaşılması ve sorumluların açığa çıkarılması için bir adım atmayı planlıyor musunuz? Bu merkezlerin sivil toplum kuruluşlarının denetimine açılması için bir düzenlemeniz olacak mı?​” diye sordu.

Geçici Koruma Statüsü’nde olan Ahmed’in Kızılay’a kan bağışı yaptığı sırada HIV pozitif olduğunu öğrendiğini, Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavisinin başladığını fakat bulaşıcı hastalık sebebiyle halk sağlığını tehdit ettiği iddiasıyla G-78 tahdit kodu ile Geçici Koruma Statüsünün pasif hale getirildiği bilgisini veren Bayhan, “Bu zamandan sonra kelepçeli şekilde Geri Gönderme Merkezi’ne gönderilen Ahmed, ilaçlarına da erişemiyor. Ahmed’in tedavi sürecinin aksaması, hastalığının teşhisi ile geçici koruma statüsünün pasif hale getirilmesi sağlık hakkı ihlalinin de bir örneğidir.” ifadelerinde bulundu.

“GEÇİCİ KORUMA STATÜLERİNİN İPTALİ CENEVRE SÖZLEŞMESİ İLE ÇELİŞMEKTEDİR”

Bayhan, Bakan Yerlikaya’ya “Ahmed Aabo örneğinde olduğu gibi, HIV pozitif veya bulaşıcı hastalığı olan kişilerin geçici koruma statülerinin iptali Türkiye'nin de imzaladığı Cenevre Sözleşmesi ile çelişmektedir. Sağlık, insan hakları ve uluslararası hukuk normlarını ihlal ettiği açık olan bu karardan geri dönecek misiniz?​” diye sordu. Ayrıca, G-78 tahdit kodunun işletildiği ve koruma statüsünün kaldırıldığı mülteci sayısı, Ahmed Aabo gibi hastalığı olan bireylerin tedavi sürecinin kesintiye uğramaması ve ilaçlarını düzenli alabilmeleri için bir atılacak adımlar, Geri Gönderme Merkezlerinde tutulan mültecilerin sağlık haklarını ihlal eden eylemlerde bulunan sorumlulara uygulanacak cezalar da Bayhan’ın sorduğu sorular arasında.

EMEP’li Bayhan, kendi ülkesine geri gönderildiğinde sağlık hizmetlerine erişememe veya kötü muameleye maruz kalma riski bulunan kişilerin, bu tür uygulamalardan korunması için bir önlem alınmadığını da sorarak şu ifadelerde bulundu: “Ucuz işgücü olarak canı ve kanı pahasına en ağır koşullarda çalışmak zorunda olan mültecilerden verim alınamadığında sizin için yaşam hakları da mı ortadan kalkıyor? (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Prof. Dr. Şenol: Şiddetli bir salgın yaşıyoruz, besin güvenliğiyle ilgili ciddi sorunumuz var

SONRAKİ HABER

İşten atılan Filidea işçilerine siyasi partilerden destek ziyareti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa