18 Temmuz 2024 15:41
Son Güncellenme Tarihi: 18 Temmuz 2024 15:56

Ursula von der Leyen bir kez daha AB Komisyonu Başkanı seçildi

Ursula von der Leyen, Avrupa Parlamentosu'nda (AP) güvenoyu alarak Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı oldu.

Fotoğraf: ANKA

Paylaş

Ursula von der Leyen, Avrupa Parlamentosu'nda (AP) güvenoyu alarak bir dönem daha Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı oldu.

AP'nin en büyük grubu merkez-sağdaki Hristiyan Demokratlar olarak bilinen Avrupa Halk Partisi'nin (EPP) aday gösterdiği von der Leyen, Genel Kurul'da güvenoyu aldı. Kapalı zarf usulüyle yapılan oylamada milletvekillerinin 401'i "evet" , 284'ü "hayır" oyu verirken, 15'i ise çekimser kaldı. Von der Leyen böylece 2019'dan bu yana yürüttüğü AB Komisyonu Başkanı görevine 5 yıl daha devam edecek. 

Ursula von der Leyen, 2019 yılında Avrupa Parlamentosu'nda (AP) sadece dokuz oy farkla Komisyon başkanlığına seçilmişti. 

Euronews'in haberine göre oylama öncesinde, parlamentodaki ikinci büyük grup olan Sosyalistler ve Sosyal Demokratlar (S&D) von der Leyen'i destekleyeceklerini açıkladı. Parlamentoda 53 milletvekiline sahip olan Yeşiller de Leyen’i destekleyeceğini bildirdi. Avrupalı merkez sağ partilerin oluşturduğu Avrupa Muhafazakârlar ve Reformcular Partisi (ECR), üyelerinin von der Leyen'in yeniden seçilmesi konusunda her iki yönde de oy kullanabileceğini ancak ulusal delegasyonların çoğunluğunun karşı oy kullanacağını belirtti. ECR’nin parlamentodaki 78 milletvekilinden 24'üne sahip olan İtalyan Başbakanı Giorgia Meloni'nin İtalya’nın Kardeşleri Partisi’nin (FdI) oyları belirleyici oldu. Sol grup (The Left), von der Leyen’in ikinci bir dönemi “hak etmediği” yönünde açıklama yapmıştı.

Beş yıl boyunca AB’nin daha fazla savaş ve militarist politikaların içine çekilmesi için canla başla çalışan von der Leyen, oylama öncesi AP'de yeni programını tanıtırken aynı yolda yürüyeceğini gösterdi. Von der Leyen, NATO işbirliğinde "Avrupa Savunma Birliği" kurulması, "Avrupa Hava Kalkanı" dahil birçok askeri proje gerçekleştirilmesi hedefini açıkladı. Ukrayna'ya tam desteğin devam etmesi ve askeri yapılanma ile savunmaya odaklanan Von der Leyen, "Beş yıl içinde gerçek Avrupa Savunma Birliği kurulmasına ve savunma ürünleri ve hizmetleri için tek pazar yaratılmasına" odaklanacağını, bunun için ikinci döneminin ilk 100 gününde yol haritası açıklayacağını söyledi. Von der Leyen Komisyon'da Avrupa'nın savunma sanayini güçlendirmeden sorumlu yeni üye atayacağını söyledi. Von der Leyen'in hedefleri arasında Avrupa Birliği Sınır ve Sahil Güvenlik Ajansı Frontex'in sayısının üç kat artarak 30 bin memura ulaşması da yer alıyor. 
(DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Filistin: Uluslararası meşruiyet doğrultusunda Filistin devleti kurulmadan barış olmaz

SONRAKİ HABER

Fransa’daki sistem krizinin reformizme bile tahammülü yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa