18 Temmuz 2024 16:36

KESK, Cumhurbaşkanlığı Genelgesine karşı Danıştay'a dava açtı

KESK, kamu emekçilerinin kazanılmış servis hakkı gibi pek çok hakkı ortadan kaldıran Kamuda Tasarruf Tedbirleri Genelgesi'ne karşı Danıştay'a dava açtı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), 17.05.2024 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan kamuda bir dizi tasarrufu içeren Cumhurbaşkanlığı Genelgesine dair Danıştay'a dava açtı. Yürütmenin durdurulması istemiyle açılan dava dilekçesinde KESK, Genelgenin KESK'e üye olan kamu görevlilerinin çeşitli haklarında kısıtlama veya tamamen ortadan kaldırma sonucunu doğuran düzenlemelerin yer aldığını ifade etti. Dilekçede ayrıca, "233 sayılı KHK kapsamındaki kamu iktisadi teşebbüsleri de kendi kanun ve ikincil düzenlemelerdeki kurallara tabi olarak hizmet yerinden yönetim kuruluşları olarak faaliyet göstermekte olup, Cumhurbaşkanının bu kapsamdaki kuruluşlara ilişkin olarak da kendi mevzuatları dışında çeşitli sınırlandırmalar için kurallar getirmesi hukuka aykırılık taşımaktadır" denildi.

"TOPLU SÖZLEŞME İLE KAZANILMIŞ HAKLAR KALDIRILABİLİR"

KESK, açtığı davada söz konusu genelgenin yürütülmesinin durdurulmasına, yargılama sonucunda iptaline karar verilmesi yönünde Danıştay'a açtığı davada genelgenin özetle Anayasa'ya ve 4688 sayılı kanuna aykırı olarak Toplu Sözleşmeyle belirlenmiş bir konuda değişiklik anlamı taşıması nedeniyle açıkça hukuka ve kamu yararına aykırılık taşıdığını da belirtti. Ayrıca dava konusu yapılan genelge ile mahalli idarelerin görevlerini yürütürken gerçekleştirecekleri hizmetler üzerinde etkide bulunacak nitelikteki kısıtlayıcı kuralların olduğuna dikkat çekilerek; sosyal tesisler, kreşler, lojmanlar, servisler vb. gibi hizmet aracı olan faaliyetlerin tümden ortadan kaldırılması sonucunu ortaya çıkaracağı da belirtildi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Temelli: IŞİD’in yapmış olduğu katliamlar aydınlatılmadan adalet sağlanamaz

SONRAKİ HABER

‘Sizi mutlu etmeyen ne?’ diye sormakla yetindiler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa