19 Temmuz 2024 04:56

İskender Bayhan: Erdoğan Suriye’nin yeniden imarından pay kapmak istiyor

EMEP İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, Erdoğan’ın bölgede kızışan ticaret yolları mücadelesinde elini güçlendirmek ve Suriye’nin yeniden imarından pay kapmak istediğine dikkat çekti.

Fotoğraf: Ömer Koparan/AA

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile ilişkileri düzeltme çabasına dair tartışmalar sürüyor. Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, iktidarın Suriye politikasındaki amaçlarını, mülteci sorununu ve sosyalistlerin Ortadoğu’da demokratik, barışçıl çözüm önerilerini gazetemize değerlendirdi.

Tek adam yönetimi ve arkasındaki sermaye güçlerinin, ABD ve Rusya başta olmak üzere emperyalistler ve bölgesel güçler arasındaki çelişkilerden yararlandığını anlatan Bayhan, “Türkiye’yi çevreleyen coğrafyada her geçen gün keskinleşen nüfuz ve yeniden paylaşım mücadelesinden pay kapma politikasının zemini gittikçe daralıyor ve maliyeti ağırlaşıyor. Erdoğan’ın Esad yönetimi ile ilişkilerini ‘normalleştirme’ çabasının altında da esas olarak bölgesel düzeyde yaşadığı sıkışmışlık ve iç politikadaki hesapları yatıyor” dedi.

PUTİN’İN NATO KARŞISINDA TÜRKİYE HESABI

Rusya Devlet Başkanı Putin’in iki yıl önce yeni bir askeri operasyon için kapısını çalan Erdoğan’ı Esad yönetimine yönlendirdiğini hatırlatan Bayhan, “Putin, NATO üyesi Türkiye’yi olabildiği kadarıyla bölgede kendine karşı adım atamayacak bir noktada tutmak istiyor. Bu nedenle de Erdoğan-Esad yönetimleri arasında ilişkilerin geliştirilmesine önayak oluyor” dedi.

Erdoğan iktidarının, Esad yönetimi ile siyasi ilişkilerinin yeniden kurulmasını öncelikle Rojava’daki Kürt özerk yönetimine karşı askeri bir müdahale için istediğini söyleyen Bayhan, “Bir yandan işçi-emekçi halk kitlelerinde iktidarın sürdürdüğü ekonomik politikaya karşı ciddi bir tepkinin olduğu bir dönemde, askeri operasyonu şovenizmin ve milliyetçiliğin yükseltilmesi ve kendisine karşı yönelecek tepkilerin engellenmesi bakımından istiyor. Öte yandan, bu sürecin aynı zamanda yeni anayasa yapma hedefi doğrultusunda muhalefet üzerindeki baskıyı artırmaya hizmet etmesini umuyor” diye konuştu. Bölgedeki ticaret yolları arasında mücadelenin kızışması ve Erdoğan’ın kendi tekelci burjuvazisinin çıkarları temelinde bu mücadeleye ‘Kalkınma Yolu’ ile dahil olmaya çalıştığını da belirten Bayhan, “Suriye ile siyasi ilişkilerin yeniden kurulması bu konudaki pazarlıklarda elini güçlendirmek ve Suriye’nin yeniden imarından pay kapabilmek için de isteniyor” dedi.

ÖSO’CULAR HEM KOZ HEM TEHLİKE

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Suriye’deki muhaliflere desteğin süreceğini açıklaması ve sınır ötesi operasyonların devam etmesi, iktidarın Suriye’deki askeri varlığı konusundaki ısrarcılığının nedenini de tartışmaya açıyor. Fidan’ın Türkiye’nin bu cihatçı gruplarla iş birliğinin devam edeceği açıklamalarına ilişkin de Bayhan, ilk olarak bu grupların Esad yönetimi ile ‘normalleşme’ görüşmelerinde bir koz olarak kullanılmak istendiğini belirtti. İkinci olarak ise bölgedeki cihatçı gruplar arasında Türkiye karşı gösteri ve saldırılar düzenlenmesini hatırlatarak, “Geçtiğimiz günlerde, Erdoğan’ın Esad ile görüşme açıklaması sonrasında işgal altında tutulan bu bölgelerde cihatçı gruplar arasında Türkiye karşı gösteri ve saldırılar düzenlenmişti. Dolayısıyla MİT Başkanı olarak uzunca bir süredir bu cihatçı gruplarla ilişkilerden sorumlu olan Dışişleri Bakanı Fidan’ın açıklamasının bu cihatçı grupları teskin etmeyi ve Türkiye’nin onları koruyacağı mesajını içerdiğini de söyleyebiliriz” dedi.

ÖSO ya da SMO adı altında “ordu” olarak adlandırıp maaşa bağlanan cihatçı grupların kendi aralarında da çıkar çatışması olduğunu belirten Bayhan, bu gruplar hakkında yağma, katliam, tecavüz, fidye karşılığı insan kaçırma, silah ve uyuşturucu kaçakçılığı gibi BM tarafından da belgelenmiş binlerce suç dosyası bulunduğunu ifade etti. Bayhan, “Buradaki kaynakların bu cihatçı gruplar eliyle Türkiye’de pazarlandığı biliniyor” dedi.

"ESAD, KÜRTLERLE DOĞRUDAN SAVAŞ İSTEMEYECEKTİR"

Ancak Esad iktidarının ulusal kuvvetler arasında saydığı Kürtlerle doğrudan savaş pozisyonuna gelmek istemeyeceğine dikkat çeken Bayhan, şöyle konuştu: “Bugün Kürt özerk yönetiminin ABD ile sürdürdüğü iş birliğinden rahatsız olsa da Suriye yönetiminin Kürtlere yaklaşımının Erdoğan iktidarının yaklaşımından farklı olduğunu belirtmek gerekiyor. Suriye savaşının başladığı günden bu yana birkaç küçük çaplı çatışmayı saymazsak Esad yönetimi ve Kürtler arasında silahlı bir mücadele yaşanmadı.”

    ULUSLAR KENDİ KADERİNİ TAYİN ETMELİ

    Ortadoğu’da bütün işgallerin son bulması, halkların kendi kaderlerini tayin hakkı için emperyalistlere ve iş birlikçi bölge gericiliklerine karşı ortak mücadelesini savunduklarını belirten Bayhan, Suriye konusundaki çözüm önerilerini şöyle sıraladı: Bütün işgalci güçlerin çekilmesi, cihatçı çetelerin tasfiye edilmesi ve kendilerini demokratik Suriye’nin bir parçası olarak tanımlayan Suriye Kürtlerinin kaderlerini tayin hakkının tanınmasıdır. Patronların sömürüsünün üstünü örten ve mültecileri ülkede yaşayan sorunların kaynağı olarak gösteren ırkçı-gerici politikalar karşısında, ayrım yapılmadan, enternasyonal bir tutumla bütün işçi-emekçilerin ortak mücadelesini savunuyoruz. Türkiye’de ‘geçici barınma statüsü’nde tutulan mültecilere resmi olarak ‘mültecilik statüsü’nün tanınması, Türkiye ile AB arasındaki ‘Geri Kabul Anlaşması’nın iptal edilmesi ve kendi ülkelerine ya da üçüncü ülkelere gitmek isteyenlerin önündeki engellerin kaldırılması, ülkede kalmak isteyenler içinse vatandaş olabilmelerine olanak sağlanması gerekiyor.”

    ESAD NE İSTİYOR?

    • Türkiye Suriye devletinin sınırlarını tanısın,
    • TSK Suriye’den çekilsin,
    • Rejime muhalif örgütlere ve cihatçılara destek kesilsin.

    ERDOĞAN NE İSTİYOR?

    • YPG’ye karşı birlikte mücadele,
    • ÖSO’cu grupların bölgedeki varlığının sürmesi,
    • Suriye’nin imarı ve bölge kaynaklarının paylaşımı.

    %%95219%% 

    ÖNCEKİ HABER

    Hayvan hakları savunucuları Adana’dan seslendi: “Tasarı geri çekilene kadar sokaktayız”

    SONRAKİ HABER

    Şimşek düşmesi sonucu Varto’da bir çoban yaşamını yitirdi

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa