19 Temmuz 2024 14:27

Üniversiteler parası olmayana eğitimsizlik vaat ediyor

"Enflasyon oranını ENAG'ı baz alarak yapan Çankaya Üniversitesi, TÜİK verilerinin altında zam alan veya zam alamayan ailelerin çocuklarına eğitim kapılarını kapattığını net biçimde göstermiş oldu."

Fotoğraf: Hatice Yardım/Unsplash

Paylaş

Çankaya Üniversitesi 3. sınıf öğrencisi

Çankaya Üniversitesi 2024-2025 yılı zamları belli oldu. Geçmiş seneye oranla ücretleri 2 katına çıkartarak ücretli fiyatını 585 bin TL olarak belirledi. Kantin ve yemekhane zamları da bu fiyatın cabası oldu. Enflasyon oranını ENAG verilerini baz alarak yapan okul, TÜİK verilerinin altında zam alan veya zam alamayan ailelerin çocuklarına eğitim kapılarını kapattığını en net biçimiyle göstermiş oldu. Bugüne kadar yaptığı en yüksek zam oranını yaparken de teşvikler, diğer kampüsün satışı gibi gündemleri eksik etmedi.

Çankaya Üniversitesi öğrencilerinden  konuştuklarım şu şekilde yorumlarda bulundu:

Öğrencilerle konuştuğumda  

“Bugüne kadar bir nebze de olsa öğrenci gibi hissediyorduk ama bu sene girecek olanlara yapılan zamları görünce öğrenci değil müşteri olduğumuzu daha net görmüş olduk.”

“Yaz şenliği için bizlerin inisiyatif almasına dahi müsaade etmeyip ortaokul kermesinden hallice şenlik yaparak bütçemiz yok, gelen sanatçılar için bu bütçeyle idare edeceğiz diyen okul bu paraları ne yapıyor?​”

 “Yaz okulunda klimalar açılmıyor, kışın ısıtmalar açılmıyor,  okul servisleri sürekli yolda kalıyor; biz bu parayı neye neden veriyoruz ? Gelecekte ne yapacağımızı bile kestiremezken hem paramızdan hem bugünümüzden hem geleceğimizden oluyoruz”

 “Bu açgözlülük fazla. Okulda yüzde 50 burslu veya burssuz okuyan orta halli ailelerin çocukları okulda derslerine mi odaklansın yoksa bu saçma ücret sistemini kafasına mı taksın? Bu bir para tuzağı olmaya başladı.”

 “Ben okula başladığımda okul ücreti ailemi biraz zorlasa da bir şekilde parayı çıkartabiliyorduk ama şimdi bu çok mümkün olmayacak gibi, artık kendi harçlığımı ve kitap paralarımı çıkartmak için hem ben çalışmak zorundayım hem ailem krediye başvurmak zorunda.”

Birçok vakıf üniversitesi bu sene fahiş zamlar yaptı. Artık vakıf üniversiteleri kârlarına kâr katarken öğrencisi yoksullaştıkça yoksullaşıyor. Sadece parası olan eğitimi kapar anlayışıyla hareket eden kurumlar, iktidarla birlikte her gün başka bir fotoğraf karesinde poz vermekten, büyük tekellerle anlaşma yapmaktan da kaçınmıyor. Bu kadar parası olmayana iktidar geleceksizlik, üniversiteler eğitimsizlik vaat ediyor.

ÖNCEKİ HABER

Milletvekili Bozan: “Adıyamanlı tütün emekçisinin sesini duyun!”

SONRAKİ HABER

Soylu'ya yakın olan Servet Yılmaz Bakü'ye İçişleri Müşaviri olarak atandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa